Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ομάδα Πυθέας : Χαράζοντας τα μονοπάτια του παράδοξου


Υπάρχει μια ελληνική ομάδα περιηγητών, τα μέλη της οποίας εδώ και δέκα περίπου χρόνια επιχειρούν να συνδυάζουν τα ταξίδια τους με τα ιδιαίτερα -εναλλακτικά- ενδιαφέροντά τους. Τι ακριβώς είναι η ομάδα Πυθέας, ποια είναι η φιλοσοφία της και ποιοι τόπου έλκουν το ενδιαφέρον της;

Τον Νοέμβριο του 2003 τα μέλη της Κοινότητας του Μεταφυσικού (metafysiko.gr) προχώρησαν στην ίδρυση μιας ομάδας που ως στόχο θα είχε τη διενέργεια εναλλακτικών ταξιδιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επρόκειτο για την ομάδα Πυθέας, ένα ανοικτό δίκτυο ταξιδευτών από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που φέτος τον Νοέμβρη συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής.

Όμως τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο εναλλακτικά ταξίδια; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ιδρυτικό κείμενο της Πυθέας, «εάν κάποιος ζητήσει να μάθει με λίγα λόγια ποιο είναι το είδος των τόπων που ελκύουν το ενδιαφέρον μας και σχετίζονται με τις περιηγήσεις μας, θα λάβει την απάντηση : Τοποθεσίες ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σπήλαια και στοές, καθώς επίσης και περιοχές όπου σχετίζονται διαχρονικά με μύθους, θρύλους και λαϊκές παραδόσεις. Αναζητήσεις που μπορούν να αφορούν έναν φαινομενικά άσκοπο εναλλακτικό περίπατο μέσα στα δαιδαλώδη μονοπάτια μιας μεγαλούπολης, μια «μυητική» περιπλάνηση σε ένα ιερό τρίγωνο αρχαίων ναών, μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης των εικόνων μιας παράξενης αρχιτεκτονικά εκκλησίας ή ακόμη και τη μετάβαση σε μια ξένη χώρα για την απόπειρα έρευνας και διελεύκανσης ενός μυστηρίου που έχει ξεπηδήσει!».

Περιηγήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Από το 2003 μέχρι και σήμερα τα μέλη της Πυθέας έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τέτοια ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αρκετά από αυτά έχουν μεταφερθεί είτε με τη μορφή άρθρων, είτε με τη μορφή φωτορεπορτάζ, στην ιστοσελίδα της ομάδας, το www.explorers.gr, ενώ ορισμένα μεταφέρονται κατά καιρούς και στις σελίδες εγχώριων εντύπων εναλλακτικής αναζήτησης (έχουμε δει και στα «Φαινόμενα» τέτοιου είδους αποστολές, ανταποκρίσεις από συνέδρια κτλ). Παράλληλα έχει παραχθεί και ένας μικρός αριθμός ντοκιμαντέρ που είναι διαθέσιμα στον καθένα μέσω του youtube.com
Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις αποστολές στο χωριό των νάνων στη Ρόδο, στο ιερό τρίγωνο των ναών της Ιωνίας, στο Δρακόσπιτο της Οχης, στο σπηλαιοβάραθρο του Καιάδα, στις στοές του Λαυρίου, στη Δρακόλιμνη της Ηπείρου, στη Μονή των Σούφι στην Κωνσταντινούπολη, στο Επτάστομο του Παρνασσού, στα μεσαιωνικά κτίρια του York, στον Μύτικα του Ολύμπου, στην Βρουκούντα της Καρπάθου κ.α. Πραγματοποιήθηκαν επίσης χαρακτηριστικές «θεματικές» έρευνες όπως π.χ «τα Κάστρα στην Ελλάδα», «οι αιρετικές αγιογραφίες στην Πελοπόννησο», «οι πύλες του Αδη στην αρχαία Ελλάδα» κ.α.

Το ταξίδι στις πυραμίδες της Βοσνίας

Υπάρχει άραγε κάποια εξόρμηση που θα μπορούσε να συμπεριλάβει όλα εκείνα τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα της ομάδας Πυθέας; Η απάντηση είναι καταφατική και σχετίζεται με το ταξίδι στο χωριό Visoko της Βοσνίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2006. Εξι μέλη της ομάδας ξεκίνησαν από το σταθμό των τρένων της Θεσσαλονίκης. 18 ώρες αργότερα (εξ’αιτίας μιας πολύωρης βλάβης που σημειώθηκε στην ενδοχώρα των Σκοπίων), τα μέλη της αποστολής κατέφτασαν στο Βελιγράδι της Σερβίας και επιβιβάστηκαν αμέσως σε λεωφορείο, το οποίο σε 7,5 ώρες του μετέφερε στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Σεράγεβο. Από εκεί χρειάστηκε άλλη 1,5 περίπου ώρα για να φτάσουν στο Βίσοκο, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Ο στόχος όλης αυτής της 27ωρης… ταλαιπωρίας, ήταν να διαπιστωθεί εάν οι ισχυρισμοί του αμερικανοβόσνιου αρχαιολόγογου Σεμίρ Οσμάναζιτς, περί της ύπαρξης ενός συμπλέγματος γιγαντιαίων μεγαλιθικών πυραμίδων στην περιοχή (η μεγαλύτερη από τις οποίες βρίσκονταν στο εσωτερικό του λόφου που στέκει πάνω από το χωριό), ήταν αληθείς!

Τα μέλη της Πυθέας είχαν φροντίσει να κάνουν τις επαφές τους αρκετές εβδομάδες πριν, τόσο με ντόπιους που σχετίζονταν με την ομάδα Οσμάναζιτς, όσο και με μια ελληνίδα αρχαιολόγο που έκανε εκεί την πρακτική της, έτσι καταφτάνοντας στο Βίσοκο είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν άμεσα και από πρώτο χέρι για την υπόθεση «Βοσνιακή Πυραμίδα». Παράλληλα, σε εποχές όπου δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα, φρόντιζαν να κρατούν ενημερωμένους τους φίλους της ομάδας μέσα από ειδικές ανταποκρίσεις στο φόρουμ του Μεταφυσικού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παρουσίασαν σχετικά άρθρα σε περιοδικά εναλλακτικής αναζήτησης, ενώ ανέβασαν στο διαδίκτυο ένα 60λεπτο ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ του ταξιδιού τους (μπορείτε να το παρακολουθήσετε πληκτρολογώντας στο youtube «Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ – ΟΜΑΔΑ ΠΥΘΕΑΣ»).

Το συγγραφικό project «Παράξενος Ταξιδιώτης»

Ένα ακόμα ιδιαίτερο κεφάλαιο που σχετίζεται με τις δραστηριότητες της ομάδας Πυθέας, ήταν και το συγγραφικό project του «Παράξενου Ταξιδιώτη». Το καλοκαίρι του 2008, τα μέλη της ομάδας Γιώργος Αδαμόπουλος, Δημήτρης Αναστασίου, Μίλτος Τσαπόγας, ο γράφων και ο Νικόλαος Κουμαρτζής, αποφάσισαν μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου τη διενέργεια ενός πολυήμερου road trip σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, με σκοπό να συλλεχθούν στοιχεία για όσο το δυνατόν περισσότερες τοποθεσίες που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα… παραξενιάς! Ενα αντίστοιχων στόχων road trip πραγματοποιήθηκε και το καλοκαίρι του 2010.

Με κεντρικό του μοτό «Αυστηρώς ακατάλληλο για τουρίστες», το team του Παράξενου Ταξιδιώτη παρουσίασε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό δύο τόμους: Ο πρώτος αποτέλεσε ένα συλλογικό έργο με παράξενες τοποθεσίες από όλη την Ελλάδα (κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρχέτυπο) και ο δεύτερος, με συγγραφέα τον Μίλτο Τσαπόγα, επικεντρώθηκε στις παράξενες τοποθεσίες της Πελοποννήσου. Αρκετές από αυτές τις αξιοπρόσεκτες περιοχές της πατρίδας μας φιλοξενούν εδώ και μερικά χρόνια οι σελίδες του περιοδικού μας μέσα από τη στήλη του Παράξενου Ταξιδιώτη.

Η Πυθέας σήμερα

Εν έτει 2013 η δραστηριότητα των μελών της ομάδας Πυθέας δεν παρουσιάζει την ίδια ένταση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό έχουν συντελέσει διάφοροι παράγοντες, όπως η είσοδος των πάλαι ποτέ ταξιδιωτών φοιτητών στην παραγωγική διαδικασία, η οικονομική κρίση κ.α. Παρ’ όλα αυτά τα εναλλακτικά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, τροφοδοτώντας άρθρα, βιβλία και άλλου είδους ειδικές έρευνες. Άλλωστε η Πυθέας έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί για τα μέλη της μια απλή ομάδα περιηγητών. Το κατά… Πυθέας «ταξιδεύειν» έχει καταστεί πλέον ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής, μια ιδιαίτερη φιλοσοφία, μια ιδέα!

Ποιος ήταν ο Πυθέας;

Υπήρξε ο δημοφιλέστερος Έλληνας εξερευνητής του αρχαίου κόσμου και ένα θαρραλέο πνεύμα της εποχής. Ξεκινώντας από τη νότια Γαλλία, ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης (380-310 π.Χ) ταξίδεψε στη βόρεια Ευρώπη περνώντας από τα στενά του Γιβραλτάρ. Επισκέφτηκε τη Μ. Βρετανία και από εκεί κατευθύνθηκε ακόμη βορειότερα, στην Βαλτική θάλασσά και στην περιοχή της Θούλης (πολλοί εικάζουν ότι πρόκειται για την Ισλανδία). Τις εμπειρίες του τις κατέγραψε στα έργα του «Περί Ωκεανού» και «Γης περίοδος», από τα οποία σήμερα σώζονται μόνο αποσπάσματα.


Σημείωση : Το άρθρο αυτό του Μηνά Παπαγεωργίου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, τα Φαινόμενα.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου