“Οι γεωλόγοι ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Σκοπεύουν να τρυπήσουν το φλοιό της Γης και να πάρουν ένα δείγμα από τον μανδύα του”.
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη, αλλά ανεπιτυχή, προσπάθεια, οι επιστήμονες από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου και το γαλλικό Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, σκοπεύουν να ξεκινήσουν και πάλι το τρύπημα της Γης τον επόμενο μήνα.
Οι προηγούμενες αποστολές έχουν κάνει λίγο πιο εύκολο το εγχείρημα, καθώς έχουν φτάσει σε βάθος 1,5 χιλιομέτρου κάτω από το βυθό της θάλασσας, όπου ο φλοιός της Γης είναι μόλις 8 με 10 χιλιόμετρα παχύς, συγκριτικά με τα 30-60 χιλιόμετρα πάχος στα ηπειρωτικά.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 400 περίπου μέτρα μέχρι να φτάσουν το μανδύα της Γης, αν και η προσπάθεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 15 χρόνια ωσότου ολοκληρωθεί, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Η ομάδα έχει επιλέξει τρεις πιθανές τοποθεσίες: ανοιχτά των ακτών της Χαβάης, τη Μπάχα στην Καλιφόρνια και την Κόστα Ρίκα. Η επιλογή του Ειρηνικού έγινε γιατί εκεί ο φλοιός σχηματίστηκε γρηγορότερα απ’ ότι σε άλλους ωκεανούς και επομένως έχει πιο ομοιόμορφη δομή, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη γεώτρηση.
Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να πάρουν δείγματα από το μανδύα, που αποτελεί πάνω από το 68% της μάζας της Γης.
«Εάν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, θα είναι η πρώτη επιτόπια δειγματοληψία του μεγαλύτερου τμήματος του πλανήτη μας,» υποστηρίζει ο Damon Teagle, καθηγητής γεωχημείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να μελετήσουν το μανδύα της Γης μόνο από δείγματα που βγήκαν στην επιφάνεια εξαιτίας γεωλογικών εργασιών ή από κομμάτια που εκτόξευσαν ηφαίστεια – και των οποίων η σύνθεση ενδεχομένως να έχει αλλοιωθεί λόγω αυτής της δραστηριότητας.
Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί από ένα τεράστιο ιαπωνικό πλοίο βαθειάς γεώτρησης. Εντούτοις, ο Teagle υποστηρίζει ότι η ομάδα θα πρέπει να βρει καινούργια εργαλεία, που θα μπορούν να αντέξουν την έντονη πίεση και τη εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία των 300 βαθμών Κελσίου.
Πηγή : Pathfinder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου