Την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε, σε «BB-», από «ΒΒ+» προηγουμένως, ο οίκος Standard & Poor΄s, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Κεφάλαιο. Ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης μίας ή δύο βαθμίδων καθώς η αξιολόγηση παραμένει σε Creditwatch.
Παράλληλα, η S&P έθεσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.Στην έκθεσή της εξηγεί πως τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου ορίστηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη της Ευρωζώνης μπορούν να λάβουν δάνεια από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM), επιβεβαιώνουν όσα είχε αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα. Ειδικότερα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του οίκου πως α) η αναδιάρθρωση του χρέους ενός κρατους τίθεται ως πιθανή προϋπόθεση για τη λήψη δανείων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) και β) τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) θα είναι υποδεέστερα σε σχέση με τα δάνεια προς το ESM.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις του ESM, με φόντο το τεράστιο κρατικό χρέος της Ελλάδας και των υψηλών δανειακών της αναγκών, υπονομεύουν τα σχέδια της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό έως τα μέσα του 2013, όταν ο υφιστάμενος μηχανισμός χρηματοοικονομικής στήριξης των Ε.Ε. και ΔΝΤ θα τερματιστεί, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Μετά τη λήξη του αρχικού μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα είναι πιθανό, σημειώνει ο οίκος, να απευθυνθεί στο ESM για χρηματοδότηση.
Η νέα αξιολόγηση της Standard & Poor΄s για την Ελλάδα θα έρθει μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών, μετά την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της ελληνικής κυβέρνησης για τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2010 και αφού θα είναι πιο σαφείς οι δημοσιονομικές τάσεις του 2011.
Ο οίκος πιθανώς να επανδιατυπώσει τις αξιολογήσεις του αν δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις επιδείνωσης των μεγεθών του προϋπολογισμού το 2010 και 2011. Αν στον αντίποδα, υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης, και η δημοσιονομική θέση της χώρας είναι χειρότερη του στόχου της κυβέρνησης, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να χάσει μία ή και δύο βαθμίδες.
Η S&P σημειώνει ότι η σημερινή υποβάθμιση αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα στις εξής τράπεζες:
- Εθνική Τράπεζα (BB+/Watch Neg/B) και στη θυγατρική της United Bulgarian Bank A.D. (BB/Watch Neg/B),
- EFG Eurobank (BB/Watch Neg/B),
- Alpha Bank (BB/Watch Neg/B)
- Τράπεζα Πειραιώς (BB/Watch Neg/B).
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι θα δημοσιεύσει αναλυτική έκθεση για τον αντίκτυπο από την υποβάθμιση της Ελλάδας στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών μόλις της επιτραπεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο Capital.gr δήλωσαν πως το συνολικό κόστος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη σημερινή υποβάθμιση της S&P δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.
Τι δηλώνει το ΥΠΟΙΚ για την απόφαση της Standard & Poor’s
Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB+ σε BB- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s βασίζεται σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών για την απόφαση του οίκου να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι "δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας".
Όπως επισημαίνεται, "ο οίκος S&P’s αποδίδει την υποβάθμιση αυτή στις ανακοινώσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ): (α) την πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους ως προαπαιτούμενο για δανεισμό από τον ΕΜΣ και (β) την θεσμοθέτηση της προτεραιότητας της αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων προς τον ΕΜΣ έναντι των υπολοίπων πιστωτών ".
"Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης ολοκληρώνεται, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ", αναφέρει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει: Αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την Τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.
Δεύτερον, η S&P’s αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της Ελλάδας.
Επιπλέον, η S&P’s αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της.
Συνοπτικά, η υποβάθμιση από την S&P’s βασίζεται σε μια μονομερή εκτίμηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χωρίς να δίνει την δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Υποβάθμιση αξιολόγησης Πορτογαλίας
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από ΄BBB/A-2΄ σε ΄BBB-/A-3΄ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, τοποθετώντας την μόλις μία μονάδα πάνω από τη χαμηλότερη αξιολόγηση junk.
Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην κίνηση αυτή έπειτα και από την τελική ανακοίνωση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πως η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να είναι αναγκαία προϋπόθεση για το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013.
Δεδομένης της αδύναμης πρόσβασης της Πορτογαλίας στις αγορές κεφαλαίου και τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού τα επόμενα χρόνια, ο οίκος εκτιμά πως η Πορτογαλία θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και αργότερα το 2013 στο ESM.
Παράλληλα, το αρνητικό outlook αντανακλά τις εκτιμήσεις της S&P πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί πέρα των τρεχουσών προσδοκιών και ότι ένα πολιτικό αδιέξοδο ενδέχεται να υπονομεύσει την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.
Επιπλέον, οι προσδοκίες για το ΑΕΠ της χώρας είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σημαντικά από την ικανότητα της σχετικά μικρής και κλειστής οικονομίας της Πορτογαλίας να ενισχύσει τις εξαγωγές από το τωρινό ποσοστό του 30% του ΑΕΠ.
Τέλος, όσον αφορά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας, η S&P θεωρεί πως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα επιτευχθεί στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2011. Η νέα κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, σύμφωνα με τον οίκο, ωστόσο διατηρούνται οι ανησυχίες και οι κίνδυνοι για την εφαρμογή αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου