Απόρρητη έκθεση της πρεσβείας στις 18 Δεκεμβρίου 2008 αναφέρει πως «η όλη αντιμετώπιση της κρίσης χαρακτηρίσθηκε από την απουσία του πρωθυπουργού Καραμανλή ενώ οι περισσότερες ανακοινώσεις έγιναν από τον Παυλόπουλο».
Ενώ κάτω από τον υπότιτλο «τι έκανε η κυβέρνηση για τα γεγονότα;» το τηλεγράφημα συνεχίζει ότι « η κυβέρνηση φαίνεται ότι έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να αντιδράσει μόνο με αμυντικό τρόπο. Πιστεύουμε οτι ο Καραμανλής ήθελε να αποφύγει άλλους θανάτους ή να δώσει λαβή για καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων κλπ. Πολλοί Ελληνες πιστεύουν ότι χειρίσθηκε πολύ άσχημα την κρίση, είτε γιατί δεν ήταν αρκετά αποφασιστικός στην αντιμετώπιση της βίας είτε γιατί άφησε τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες να επιδεινωθούν...
Οι περισσότεροι Ελληνες, ακόμη και οι υποστηρικτές του, πιστεύουν ότι σύντομα θα αναγκασθεί να πάει σε εκλογές, αν και ο ίδιος δεν το θέλει καθόλου. Αναμένουμε ότι η αντιπολίτευση θα πιέζει πολύ για να ρίξει την κυβέρνηση και ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει μέτρα για να επιδείξει ηγετική ισχύ, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο».Ενώ κάτω από τον υπότιτλο «τι έκανε η κυβέρνηση για τα γεγονότα;» το τηλεγράφημα συνεχίζει ότι « η κυβέρνηση φαίνεται ότι έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να αντιδράσει μόνο με αμυντικό τρόπο. Πιστεύουμε οτι ο Καραμανλής ήθελε να αποφύγει άλλους θανάτους ή να δώσει λαβή για καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων κλπ. Πολλοί Ελληνες πιστεύουν ότι χειρίσθηκε πολύ άσχημα την κρίση, είτε γιατί δεν ήταν αρκετά αποφασιστικός στην αντιμετώπιση της βίας είτε γιατί άφησε τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες να επιδεινωθούν...
Σε ειδικό κεφάλαιο το τηλεγράφημα κάνει μία εκτίμηση ποια αμερικανικά συμφέροντα αλλά και με ποιο τρόπο θα επηρεαστούν από αυτά τα γεγονότα και από την αποδυναμωμένη κυβέρνηση Καραμανλή. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Η κυβέρνηση θα γίνει ακόμη πιο εσωστρεφής από ό,τι συνήθως. Η Ελλάδα θα είναι απρόθυμη ή και όχι σε θέση να λάβει δραστικές αποφάσεις για θέματα όπως το όνομα της “Μακεδονίας”, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή την άσκηση πίεσης στους Ελληνοκύπριους για διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». Αναφερόμενη στα αίτια των επεισοδίων η πρεσβεία υπογραμμίζει ότι «οι αναρχικοί, με έδρα το Πολυτεχνείο, έχουν κλιμακώσει τη βία που χρησιμοποιούν τα τελευτάα χρόνια. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι προσπαθούσαν επίμονα και συστηματικά να προκαλέσουν την αστυνομία και μια δυσανάλογη αντίδραση που θα οδηγούσε εξέγερση. Οι αναρχικοί πήραν αυτό που ήθελαν με τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και χρησιμοποίησαν blogs και SMS για να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους. Η βία των αναρχικών κορυφώθηκε και κατόπιν προσετέθησαν φοιτητές, μαθητές γυμνασίου, ακόμη και του δημοτικού, άλλοι λόγω πραγματικών παραπόνων και άλλοι επειδή έγινε της μόδας... Η εξέγερση ενισχύθηκε από τον οπορτουνισμό των αριστερών κομμάτων, τα οποία σε αντίθεση με τα ομόλογα κόμματα στην Ευρώπη δεν έχουν εξελιχθεί μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την παγκοσμιοποίηση».
Ειδικό κεφάλαιο στο τηλεγράφημα έχει και ο «ανεύθυνος» ελληνικός Τύπος, όπως χαρακτηρίζεται, για τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Πιο συγκεκριμένα «τα περισσότερα ΜΜΕ είχαν ρεπορτάζ που στόχευαν μάλλον να ανάψουν φωτιές παρά να ηρεμήσουν τα πνεύματα». Η έκθεση της πρεσβείας καταλήγει με την επισήμανση για δεύτερη φορά πως το πλέον χαρκτηριστικό στοιχείο ήταν η απουσία του πρωθυπουργού Καραμανλή, εκτός από δύο τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Οσον αφορά την αστυνομία, εκτίμηση των Αμερικανών ήταν πως οι οδηγίες της ήταν να προστατεύσει με κάθε τρόπο κυβερνητικά κτίρια, όπως η Βουλή ή το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όχι καταστήματα και άλλους στόχους. Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται «τελικό θανατηφόρο χτύπημα στην κυβέρνηση». Τέλος η πρεσβεία καταλήγει στην ανάγκη «να παρακολουθήσουμε επιθετικά την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή... Πρέπει να είμαστε πιο δυναμικοί στην προστασία των δικών μας στόχων και να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να αντιδράσει με στιβαρότητα εν όψει μάλιστα της αποδιοργάνωσης του χαμηλού ηθικού των υπηρεσιών ασφαλείας».
Στις 28 Απριλίου 2009 η πρεσβεία περιγράφει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανασυντάξει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ αναφέρεται στον ρόλο του νέου γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίτσιου, για τον οποίο αναφέρει ότι έχει εξαιρετικές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Στο σχετικό τηλεγράφημα επισημαίνεται η έλευση αξιωματούχων της Σκότλαντ Γιαρντ, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής αστυνομίας που έδωσαν ξεχωριστά στους Αμερικανούς και τον Μπίτσιο. Κατά τους Βρετανούς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μια «συνολική αντιτρομοκρατική πολιτική, αλλά και «η νομοθεσία θέτει πολλούς περιορισμούς στις έρευνες, πολύ περισσότερους απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Σαν παράδειγμα αναφέρεται η λειτουργία τριών διαφορετικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται η κάθε μία με μία πτυχή της τρομοκρατίας «χωρίς όμως να συνεργάζονται ή να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου