(Ειδικού Συνεργάτη για το Anti-news). Μόλις μια βδομάδα πριν από τη σύναξη στη Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, με την παρουσία των υπουργών Οικονομικών των μελών του Οργανισμού, μια από τις πιο γνωστές Δεξαμενές Σκέψης (Think Tanks ), το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS ) οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση υπό μορφή Σεμιναρίου για την ελληνική οικονομική κρίση στο πλαίσιο σειράς παρόμοιων σεμιναρίων του Κέντρου για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κρίση.
Τα όσα ακούστηκαν στη συζήτηση ήταν λίγο- πολύ γνωστά, αλλά εκείνο που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αυτή τη συζήτηση ήταν κεντρικός ομιλητής ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Λουκάς Παπαδήμος και αρκετοί των παρευρεθέντων – μεταξύ των οποίων ήταν και ανώτερα στελέχη της αμερικάνικης κυβέρνησης -αναρωτήθηκαν “ψιθυριστά” μήπως η παρουσία Παπαδήμου στην Ουάσιγκτον τις ήμερες αυτές της συνόδου του ΔΝΤ σημαίνει κάτι παραπάνω από όσα φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.
Και ποιες ήταν αυτές οι εικασίες; Μήπως προετοιμάζεται “τράμπα” μεταξύ Παπαδήμου και Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών;
Καθόλου παράλογο, σύμφωνα με κάποιον εκ των παρευρεθέντων, δεδομένου ότι διακινούνται αυτή τη στιγμή σενάρια ανασχηματισμού και επί πλέον φαίνεται να υπάρχουν παραινέσεις της τρόικα προς τον ΓΑΠ για ένα ολιγομελές – ίσως 15μελες- κυβερνητικό σχήμα, χωρίς υφυπουργούς για τις “ανάγκες των καιρών” και την αποφυγή των προ ημερών φαινόμενων. Θα το πράξει ο ΓΑΠ ; Θα φανεί σύντομα.
Αλλά ιδού και το βασικό απόφθεγμα Παπαδήμου στην ομιλία του, για το οποίο, μάλιστα, ήταν και κατηγορηματικός: ” Η αναδιάρθρωση ούτε επιθυμητή είναι ούτε αναγκαία“.
Όταν το είπε αυτό ο Παπαδήμος, κατά παρευρεθέντες εκεί, φάνηκε να υπομειδιά ο Juergen Kroeger, διευθυντής της Κομισιόν και αντικαταστάτης του παραιτηθέντος Σερβάς Ντερούζ.
Αλλά και από την πλευρά του ο Κρέγκερ που συμμετείχε μετέπειτα στο πάνελ της συζήτησης φάνηκε καθησυχαστικός για την πορεία της ελληνικής υπόθεσης, αλλά αυτό βέβαια έγινε για ευνόητους λόγους μιας και επρόκειτο περί δημοσίας συζήτησης.
Κατά τους γνωρίζοντες, ο Κρέγκερ ανησυχεί σοβαρά για τα όσα βλέπει στην Ελλάδα και, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, δεν θεωρεί ικανό τον ΓΑΠ να τα “βγάζει πέρα” με τους εσωτερικούς τριγμούς στο κόμμα του. Αυτός πιστεύει – όπως λένε οι γνωρίζονται -πως μόνο ευρωπαϊκοί πολιτικοί λόγοι σώζουν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα.
Λίγο πιο πέρα οι Αμερικανοί του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ( NSC ) κάτι σιγοψιθύριζαν εν είδει, “εν αναμονή τελούμεν”…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου