Oπως δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα σε συνέντευξή της στο «Κέρδος», σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας των παράνομων μεταναστών.
Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, κυρίως από τα δικά της στελέχη, η κυρία Νταλάρα σημειώνει ότι αν και νέα στον πολιτικό στίβο, διακρίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουμε ξεφύγει από τον παλαιάς κοπής τρόπο άσκησης πολιτικής και όπως εξηγεί: «Λόγια, μικροπολιτικοί αυτισμοί, μαγαζάκια, που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους κι όλα αυτά με μία ισχυρή δόση μιντιολαγνείας κι όχι ουσιαστικής επικοινωνίας, που υπονομεύει την ουσία, δηλαδή την αποτελεσματική προώθηση λύσεων, άμεσα».
Το κείμενο της συνέντευξης με την κυρία Αννα Νταλάρα έχει ως ακολούθως :
Πρόκειται για ενσωμάτωση μίας Κοινοτικής Οδηγίας που αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της ΕΕ για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Συχνά η Ελλάδα αναφέρεται ως «παράδεισος» για την εξεύρεση εργασίας. Ενας από τους κυρίαρχους λόγους είναι το «ευέλικτο» εργασιακό καθεστώς που προσφέρει σε αλλοδαπούς. Κανείς δεν ρωτάει από πού έρχονται, κανείς δεν ενδιαφέρεται εάν διαθέτουν νόμιμη άδεια εργασίας.
Η λογική ήταν... παράνομοι μετανάστες - αδήλωτοι εργαζόμενοι, άρα όφελος. Οι άνθρωποι αυτοί παρείχαν και παρέχουν εργασία με μικρότερους μισθούς, χωρίς εισφορές και υπό ένα καθεστώς «ομερτά», που επέβαλαν οι εργοδότες. Αν δεν μιλήσεις, δηλαδή, θα σε αφήσω να παραμείνεις στη χώρα και να έχεις δουλειά, ακόμη και εάν είσαι παράνομος. Ευχαριστημένοι και οι εργοδότες, που διασφάλιζαν χαμηλότερες αποδοχές και μηδενική καταβολή εισφορών στα ταμεία, ευχαριστημένοι και οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έβρισκαν δουλειά.
Αυτό το «απόστημα» της παράνομης και αδήλωτης εργασίας είμαστε αποφασισμένοι - και είμαστε και υποχρεωμένοι - να το αντιμετωπίσουμε. Βασική αρχή, όπως εκπορεύεται και από την Οδηγία, είναι η απαγόρευση της απασχόλησης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Αυτό συνεπάγεται πως οι εργοδότες θα είναι υπεύθυνοι να ζητήσουν έγκυρη άδεια διαμονής πριν προσλάβουν κάποιον αλλοδαπό, να είναι σε διάθεση να προσκομίσουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα όποτε τους ζητηθεί και φυσικά να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές για την όποια πρόσληψη. Κι όλα αυτά με έναν ελεγκτικό μηχανισμό, το ΣΕΠΕ, που δουλεύουμε να γίνει πιο ευέλικτος κι αποτελεσματικός
- Πρόσφατα η πρωτοβουλία αυτή συνδέθηκε και με τον στόχο που τίθεται από το υπουργείο Εργασίας για εξοικονόμηση 7 δισ. ευρώ έως το 2015. Με ποια μέτρα επιδιώκετε να επιτευχθεί;
Εάν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, τότε αυτοί θα είναι αμείλικτοι. Η εισφοροδιαφυγή από τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο, την ώρα που η ανασφάλιστη εργασία ανέρχεται στο 26%. Και όπως δήλωσε η ίδια η υπουργός Εργασίας, στόχος είναι να περιοριστεί στο 12%.
Στο πλαίσιο αυτού του περιορισμού συνηγορεί και η δική μας ρύθμιση για τη «μαύρη εργασία». Υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή αυστηρότατων χρηματικών κυρώσεων, οι οποίες θα κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των παράνομα απασχολούμενων. Παράλληλα, ο εργοδότης θα υποχρεώνεται στην απόδοση όλων των οφειλόμενων αμοιβών προς τον παράνομα απασχολούμενο, καθώς και όλων των εισφορών και φόρων που θα είχε καταβάλει ο αλλοδαπός εάν είχε απασχοληθεί νόμιμα.
Δεν μένουμε όμως μόνον στις χρηματικές κυρώσεις. Λαμβάνουμε μία σειρά άλλων μέτρων που πιστεύουμε πως θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Οι εργοδότες που θα απασχολούν στο εξής παράνομους μετανάστες κινδυνεύουν να απολέσουν κάθε δικαίωμα σε δημόσιες παροχές, ενισχύσεις ή επιδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκά κονδύλια. Μάλιστα, θα έρθουν αντιμέτωποι και με το ενδεχόμενο να κληθούν να επιστρέψουν τυχόν παροχές που έχουν ήδη λάβει.
Οσοι εργοδότες βρεθούν, μετά την υιοθέτηση της Οδηγίας, να υποπίπτουν συστηματικά σε τέτοιες παραβάσεις, θα θεωρείται επίσης ότι διαπράττουν ποινικό αδίκημα και θα επιβάλλονται οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις. Ανάλογη αντιμετώπιση θα έχουν εργοδότες που απασχολούν εν γνώσει τους θύματα εμπορίας ανθρώπων ή ανήλικους.
- Συχνά έχουν ψηφιστεί ρυθμίσεις που προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Στην πράξη, όμως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν αποδώσει, με αποτέλεσμα τα όποια μέτρα να αδρανήσουν. Πώς θα διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα λειτουργήσει αυτή τη φορά;
Αποσκοπούμε με ένα διττό σύστημα να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε αποτελέσματα και θα καταπολεμήσουμε την μαύρη εργασία. Μία από τις βασικές αρχές της Οδηγίας ορίζει πως δεν τιμωρείται ο παράνομα απασχολούμενος, αλλά ο εργοδότης. Ετσι, προβλέπεται πως οι αλλοδαποί μπορούν να υποβάλουν καταγγελία κατά του εργοδότη τους είτε απευθείας, είτε μέσω τρίτων, όπως για παράδειγμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Παράλληλα, λαμβάνουμε μέριμνα, όπως προανέφερα, ώστε να οργανώσουμε αποτελεσματικές και κατάλληλες επιθεωρήσεις σε όλη την επικράτεια. Βασικό ρόλο τόσο για την υποδοχή των καταγγελιών, όσο και για τους ελέγχους αναμένεται να αναλάβει το ΣΕΠΕ. Για τον λόγο αυτό προωθούμε με νόμο την αναβάθμιση του Σώματος και στοχεύουμε άμεσα στην ενίσχυσή του με κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να διασφαλίσουμε πως θα διαθέτει όλα τα μέσα για να δώσει τέλος στο φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.
- Συχνά σας ακούμε να μιλάτε για δίκαιη ανακατανομή των μεταναστευτικών βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αλήθεια, πώς πιστεύετε ότι θα πειστούν να δεχθούν μέρος των μεταναστών, που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα;
Εδώ και χρόνια η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί βασική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών. Πρόκειται, όμως, για μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται ουσιαστικά εντός των ευρωπαϊκών συνόρων και για τον λόγο αυτό έχουμε διακηρύξει προς πάσα κατεύθυνση ότι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι εθνικό.
Ωστόσο, με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ η χώρα επωμίστηκε μεμονωμένα τη διαχείριση μεγάλων κυμάτων μεταναστευτικών ροών. Μετά από επαφές που είχαμε όλο το τελευταίο διάστημα με εκπροσώπους των κυβερνήσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε ένα θετικό κλίμα προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του κανονισμού.
Ολο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν πλέον ότι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και αυτό φάνηκε και με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Εχουμε βέβαια ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι την επίτευξη μίας ισομερούς κατανομής των μεταναστευτικών βαρών, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας πως με τις ενέργειές μας έχουμε πλέον βάλει τις βάσεις για μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό.
- Η κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων - ακόμη και από δικά της στελέχη - σύμφωνα με τις οποίες η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και τα μέτρα που λαμβάνονται δεν αποδίδουν. Τελικά κρίνετε πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη;
Νομίζω κατ’ αρχάς ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η χώρα διέρχεται μία από τις μεγαλύτερες και σκληρότερες κρίσεις. Ως κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε συχνά επώδυνα μέτρα. Αν και δεν είμαι αρμόδια για να προβώ σε τέτοιους σχολιασμούς, θα ήθελα σε κάθε περίπτωση να επισημάνω πως η κινδυνολογία είναι μεν συχνά μία εύκολη λύση, αποτελεί όμως τον χειρότερο σύμβουλο, ιδίως όταν πρέπει κανείς να λάβει αποφάσεις για την οικονομία που θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας και των επερχόμενων γενεών.
Αυτό που όλοι και πρώτοι, οι έχοντες ευθύνη, όσοι είμαστε στην κυβέρνηση, είναι με προσήλωση στον στόχο, με αίσθηση ευθύνης και συλλογική προσπάθεια να υλοποιήσουμε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά, να δώσουμε έναν νέο αναπτυξιακό μπούσουλα στη χώρα. Καλύτερα, λοιπόν, να μιλάμε λίγο και να κάνουμε το βέλτιστο.
Το ζητούν οι πολίτες. Δυστυχώς, οφείλω να πω, ούσα νέα στον πολιτικό στίβο, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουμε ξεφύγει από τον παλαιάς κοπής τρόπο άσκησης πολιτικής. Λόγια, μικροπολιτικοί αυτισμοί, μαγαζάκια, που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους κι όλα αυτά με μία ισχυρή δόση μιντιολαγνείας κι όχι ουσιαστικής επικοινωνίας, που υπονομεύει την ουσία, δηλαδή την αποτελεσματική προώθηση λύσεων άμεσα.
Μ’ αυτά τον πόλεμο δεν τον κερδίζεις. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός ζητεί από όλους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Το να αλλάξουμε όλοι, λοιπόν, είναι μονόδρομος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου