«Νομισματική Ένωση: Πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν». Με αυτόν τον απογοητευτικό τίτλο, στο πρόσφατο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», οι αναλυτές Peter Muller, Christian Reiermann και Christoph Schult δημοσιεύουν άρθρο τους, όπου εκθέτουν την επιστημονική τους άποψη περί της πορείας του ευρώ και τον ρόλο της ελληνικής κρίσης χρέους στην γενικότερη θεώρηση της ευρωπαϊκής ένωσης.
Ακόμη και το ύψος των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης EFSF, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, περισσότερο εκφόβισε παρά καθησύχασε τις αγορές. Μετά από ένα έτος περιστολής δαπανών και μεταρρυθμίσεων, η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε χειρότερο στάδιο από αυτό που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Η κυβέρνηση της χώρας θεωρείται το ίδιο αφερέγγυα και δεν μπορεί να πείσει τις αγορές για τις προθέσεις της!
Διάχυτη η ανησυχία
Οι αρνητικές εξελίξεις κάνουν αρκετούς υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βλέπουν με συμπάθεια το σενάριο για «κούρεμα» χρέους. Το παραπάνω σενάριο προκάλεσε την αντίδραση του επιτρόπου για τα δημοσιονομικά, Όλι Ρεν, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν επιτρέπεται να μιλάει κανείς δημοσίως για αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, την ίδια άποψη φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρούσε μείωση του χρέους, μία κρίση εμπιστοσύνης θα απειλούσε ολόκληρη τη νομισματική ένωση. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρεί υπερβολική και ελάχιστα αξιόπιστη την άποψη της ΕΚΤ απέναντι στις αγορές.
«Όποιος αρνείται την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες ότι από την αρχή του επόμενου έτους, όπως προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης, θα πρέπει να είναι σε ικανή φάση να απευθυνθούν στις αγορές», καταλήγει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι σκέτη ουτοπία»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου