Σοφία Βούλτεψη23/04/2011
Σταύρωση, Ανάσταση και γιορτή του Πάσχα μέσα σε τρεις ημέρες. Δεν είναι έτσι δυστυχώς τα πράγματα στην ελληνική ζοφερή πραγματικότητα. Οι Έλληνες προσπαθούν και φέτος να γιορτάσουν το Πάσχα όπως μόνο εκείνοι ξέρουν, αλλά και αυτές τις μέρες η σκέψη όλων τρέχει στην ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο ελληνικός Γολγοθάς έχει μόλις αρχίσει, καθώς επί δύο εβδομάδες οι συζητήσεις γύρω από την αναδιάρθρωση δεν έχουν απλώς φουντώσει. Έχουν και συγκεκριμένη στόχευση.
Με τα spread και τα cds να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, το ενδεχόμενο να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να βγει για δανεικά στις αγορές στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, απομακρύνεται συνεχώς.Σταύρωση, Ανάσταση και γιορτή του Πάσχα μέσα σε τρεις ημέρες. Δεν είναι έτσι δυστυχώς τα πράγματα στην ελληνική ζοφερή πραγματικότητα. Οι Έλληνες προσπαθούν και φέτος να γιορτάσουν το Πάσχα όπως μόνο εκείνοι ξέρουν, αλλά και αυτές τις μέρες η σκέψη όλων τρέχει στην ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο ελληνικός Γολγοθάς έχει μόλις αρχίσει, καθώς επί δύο εβδομάδες οι συζητήσεις γύρω από την αναδιάρθρωση δεν έχουν απλώς φουντώσει. Έχουν και συγκεκριμένη στόχευση.
Μετά από ένα πασχαλινό διάλειμμα, τα προβλήματα επιστρέφουν από την Τρίτη, οπότε και απομένουν λίγες μέρες μέχρι την επόμενη άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης ή έστω περαιτέρω επιμήκυνσης.
Η κρισιμότητα πάντως των στιγμών και η ανάγκη να ληφθεί μια τελική απόφαση για το αν είναι ή όχι βιώσιμο το ελληνικό χρέος δεν επηρεάζει το εγχώριο πολιτικό σκηνικό που συνεχίζει τις αντιπαραθέσεις του επί ασχέτων θεμάτων.
Το πρόβλημα είναι πως, αν και όλοι οι διεθνείς αναλυτές και όλα τα ινστιτούτα και ο διεθνής Τύπος εμφανίζουν σειρά λύσεων σχετιζόμενων με τον τρόπο της αναδιάρθρωσης, η ΕΕ δεν δείχνει ακόμη έτοιμη να δώσει κάποια λύση σε περίπτωση ανάγκης.
Ο νέος μηχανισμός στήριξης θα λειτουργήσει μετά το 2013 και επομένως αν μια χώρα (με πρώτη υποψήφια την Ελλάδα) θελήσει να ζητήσει βοήθεια νωρίτερα, δεν υπάρχει ακόμη εξειδικευμένος και θεσμοθετημένος τρόπος για να συμβεί αυτό.
Πιστεύεται μάλιστα πως γι’ αυτόν τον λόγο το Eurogroup έδωσε μια σχετικά μακρινή χρονολογία, ώστε στο μεταξύ να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις υπερχρεωμένες χώρες.
Επιπλέον, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφισβητούν την δυνατότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα να ανταποκριθούν στια σκληρά μέτρα τα οποία επιβάλλει το Σύμφωνο για το Ευρώ και η μετεξέλιξή του, που ακούει στο όνομα Ευρώ+.
Με λίγα λόγια, για την Ελλάδα ο Γολγοθάς συνεχίζεται. Με ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και θα υπάρξει η έκθεση αξιολόγησης της κατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου