Άδειασε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος με παρέμβαση του στο Βήμα της Κυριακής τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης, ενώ τοποθετήθηκε και την εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχεται.
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στην έδρα του Ταμείου και σε ερώτηση πως σχολιάζει την παρέμβαση Σημίτη ο κ. Παπκωνσταντίνου είπε σχετικά : “H δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά την χώρα».
Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και αν θα παραιτηθεί γιατί είχε δηλώσει στο παρελθόν «οτι αν χρειαστούν νέα μέτρα θα σήμαινε ότι έχω αποτύχει». Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική».
Ερωτηθείς αν θέλει να δώσει ένα μήνυμα σε αυτούς που θεωρούν ότι απέτυχε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα δήλωσε : “Δεν έχω να δώσω κανένα μήνυμα σε κανένα. Ένας υπουργός Οικονομικών κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες και βεβαίως κρίνεται ανά πάσα στιγμή και από τον πρωθυπουργό. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω την δουλειά μου, εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει την χώρα να πάει στον τοίχο, να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει απέναντι σε κάθε λαικιστική φωνή που δείχνει παράδεισους που δεν υπάρχουν και δήθεν άλλους δρόμους χωρίς πόνο και χωρίς πρόβλημα».
Ο υπ. Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα για τον οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί, και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.
Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι. “Μας εκπλήξατε όλους με όσα πετύχατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα” φέρεται να είπε ο κ. Γκάιτνερ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών:
Συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3 δισ. είναι για να είμαστε βέβαιοι ότι οι στόχοι του 2011 για τη μείωση του ελλείμματος θα ισχύσουν, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Είναι ένα πρόγραμμα, πρόσθεσε, το οποίο βασίζεται κυρίως στην συγκράτηση των δαπανών και σε λιγότερο βαθμό στην αύξηση των εσόδων. Ως προς την συγκράτηση των δαπανών, το πρόγραμμα δεν στηρίζεται σε «οριζόντια μέτρα», όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Ως προς το σκέλος των εσόδων είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών, ανά υπουργείο, θα ενσωματωθούν σε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με νομοσχέδιο στην Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου.
Χαρακτήρισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ίσως από το πια φιλόδοξα προγράμματα, αυτού του τύπου, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μίλησε για παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία: λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεων και ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, μέσα από αυτό το πρόγραμμα ελπίζουμε να έχουμε έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα.
Με βάση αυτά πορευόμαστε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, αυτή είναι η πορεία της κυβέρνησης που ξεκινήσαμε. Δεν είναι εύκολη πορεία σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που έχουν αρχίσει έστω και δειλά έστω και δύσκολα να φαίνονται, αλλά με την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει και με μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς προχωράμε και δεν αλλάζουμε πορεία γιατί θεωρούμε πως μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Εγώ κάνω την δουλειά μου όπως την καταλαβαίνω και δεν κάνω μια προσωπική μου δουλειά αλλά εκφράζω την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της Οικονομίας, όπως κάνει ένας υπουργός Οικονομικών. Και θα το κάνω για όσο μου έχει ανατεθεί αυτό το έργο.
Είναι άλλο πράγμα το να κάνει κανείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, άλλο να περιορίζει τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και άλλο να συγκρατεί το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου τομέα μέσα από μια πολιτική μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, άλλο πράγμα να μειώνεις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, και άλλο να επιχειρείς να διευρύνεις την φορολογική βάση του Δημοσίου χωρίς να αυξάνεις τον ΦΠΑ, ανέφερε και πρόσθεσε:
Αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε αυτήν την στιγμή είναι να μειώσουμε τα ελλείμματα. Γιατί σε αυτήν την χώρα, όσο δεν μειώνονται τα ελλείμματα το χρέος θα αυξάνεται. Γι΄ αυτό όποιος θέλει να ρωτήσει εάν αποτυγχάνει ή επιτυγχάνει η οικονομική πολιτική και όχι ο συγκεκριμένος υπουργός, θα πρέπει να έρθει να μας πει με ποιον άλλο τρόπο και με ποιες άλλες παρεμβάσεις, η χώρα θα σταματήσει να ξοδεύει κάθε χρόνο 20 με 25 δισ. παραπάνω από όσα έχει. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί τώρα θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη στις επόμενες γενιές. Και εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε.
Σχετικά με τον ρόλο τον διεθνών αγορών, ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε: Αλίμονο εάν η πολιτική αυτής της κυβέρνησης εξαρτιόταν από την καθημερινή μεταβολή στις αγορές. Εμείς έχουμε έναν στόχο και είναι πολύ καθαρός. Θα μειώσουμε τα ελλείμματα, θα ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην χώρα και θα την βγάλουμε από την κρίση. Όποιος θέλει, ας έρθει να εξηγήσει σε μας και στους Έλληνες πολίτες με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή η πορεία που ακολουθούμε είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, πολλοί. Απλώς οδηγούν στην χρεοκοπία, στην περιθωριοποίηση της χώρας και εμείς αυτούς τους δρόμους δεν θα τους πάρουμε.
Πέρυσι, υπενθύμισε ο υπουργός, πάρα πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν την διάλυση της Ευρώζωνης και την χρεοκοπία της χώρας. Κι άλλες χώρες στο παρελθόν έχουν περάσει από αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα και μια πλειοψηφία αναλυτών έλεγαν και τότε ότι οι χώρες θα πτωχεύσουν, ότι δεν θα τα καταφέρουν και διαψεύσθηκαν. Θέλουμε να κριθούμε με βάση αυτά που κάναμε, με τις όποιες υστερήσεις και καθυστερήσεις που μπορεί να έχουμε, και κατά πόσο αυτά που κάνουμε οδηγούν κάπου. Εξηγώ: υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δημιουργούμε έχοντας ήδη μειώσει τα πρωτογενή ελλείμματα σχεδόν μέχρι μηδενισμού φέτος, και ξεκινώντας να αυξάνουμε και να κάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πλεονάσματα άνευ των τόκων, από του χρόνου. Το έχουμε ξανακάνει στη χώρα και μπορούμε να το επαναλάβουμε. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης: το έχουμε επίσης ξανακάνει. Και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουμε σε αυτό οδηγούν: στο να μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και βέβαια χαμηλότερο κόστος δανεισμού, στο οποίο οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα επίσημα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης, βεβαίως βοηθούν.
Μιλώντας για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, επανέλαβε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση: Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα. Είναι άλλο πράγμα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ και είναι άλλο πράγμα ο ιδιωτικός τομέας. Στον ιδιωτικό τομέα δεν συζητάμε κάτι αυτή τη στιγμή και η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, η δημόσια συζήτηση που γίνεται δυστυχώς στην Ελλάδα κάνει κακό στη χώρα, ανέφερε. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη, δήλωσε: “Να ξαναπώ αυτό που είπα, ότι η δημόσια συζήτηση για το ζήτημα αυτό δεν βοηθά τη χώρα”.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, σημείωσε ότι έγινε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον κ. Γκάιτνερ, τον οποίο βλέπω κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ. Ήταν εξαιρετικά θετικός για την πορεία που έχουμε τραβήξει τον τελευταίο καιρό. Τα ακριβή του λόγια ήταν «έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός» και εκφράστηκε η απόλυτη συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πορεία μείωσης των ελλειμμάτων, της συγκράτησης του χρέους και των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα ξαναφέρουν ανάπτυξη.
Σχετικά με την αντίδραση στην ανακοίνωση, από την τρόικα, του σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: Η αντίδρασή μας είχε να κάνει με το γεγονός ότι αυτό είναι ένα πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο είχε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, γιατί αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις είχαν υπάρξει πριν βεβαίως τις όποιες ανακοινώσεις έγιναν εκείνες τις ημέρες. Εναπόκειτο λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση - δεδομένου ότι ήταν δική της απόφαση και δικό της πρόγραμμα- να το ανακοινώσει με τους δικούς της όρους και στο δικό της χρόνο. Αυτό ήταν το νόημα της τότε ανακοίνωσης μας. Από κει και πέρα έχουμε επανειλημμένα πει ότι δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί πραγματικά σπατάλη, τη στιγμή που ζητάμε θυσίες από τον ελληνικό λαό και του ζητάμε όσα του έχουμε ζητήσει τον τελευταίο χρόνο, και για αυτό επείγει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, πάντα με όρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Και ταυτοχρόνως, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο εξακολουθούμε να διατηρούμε ένα δημόσιο ρόλο σε κρίσιμες υποδομές, είναι κάτι το οποίο υπήρξε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως πολιτική της κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Το πρόγραμμα που υλοποιούμε είναι πρόγραμμα της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υπογράμμισε: Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει βεβαίως μαζί με την τρόικα και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της δανειοδότησης της χώρας με 110 δισ. ευρώ. Τις επιλογές όμως εμείς τις κάναμε και όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες επιλογές, όπως οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων -που θα προτιμούσαμε να μην χρειαστεί να τις κάνουμε- αυτό έγινε γιατί ήμασταν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ήταν ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η αξιοπιστία της χώρας και να υπάρξει μια γρήγορη μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων. Αλλά είπαμε από τότε ότι θα τις είχαμε αποφύγει εάν μας είχε δοθεί ο χρόνος. Δυστυχώς δεν μας δόθηκε ο χρόνος. Τώρα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας, να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι επίσης μεγάλη, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αυτά κάνουμε με το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά την κυβερνητική, τονίζοντας ότι ένας υπουργός Οικονομικών κρίνεται καθημερινά, από τους Έλληνες πολίτες και βεβαίως κρίνεται να πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό.
Λοιπόν δεν έχω να στείλω κανένα μήνυμα και σε κανέναν, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε: Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να στηθεί στον τοίχο, που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει. Και η οποία, απέναντι σε κάθε αντίσταση που υπάρχει, απέναντι σε κάθε συμφέρον που την αντιμάχεται και απέναντι σε κάθε λαϊκίστικη φωνή που δείχνει παραδείσους που δεν υπάρχουν και δήθεν άλλους δρόμους χωρίς πόνο και χωρίς πρόβλημα, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, γιατί είναι το μόνο που θα φέρει αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν πρότειναν οι δανειστές μεγάλη επιμήκυνση με μείωση επιτοκίου για όλο το χρέος, τόνισε ότι “δεν πρόκειται να απαντήσω σε θεωρητικές ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Το θέμα δεν τίθεται”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου