Επανέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στην πρότασή του να συγκροτηθεί «μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συμμαχία» με πρώτο και κύριο στόχο την αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Μιλώντας στα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι «ωριμάζουν οι συνθήκες για ένα κίνημα που θα απαιτήσει τον έλεγχο του δημόσιου χρέους και την επιθετική επαναδιαπραγμάτευσή του με στόχο τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του», καθώς το χρέος σήμερα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αναφέρθηκε ακόμη σε ένα «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» προτείνοντας να ξεκινήσει από τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Μιλάμε για την ανάγκη οι τράπεζες να εξυπηρετούν πια το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των μετόχων τους», είπε και πρότεινε α) τη δημιουργία μιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση, δανειοδότηση και στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και β) την αξιοποίηση («όχι την εκποίηση») της δημόσιας περιουσίας «μέσα από μια διαδικασία που θα μπορέσει να αποκομίσει πόρους και για δημόσιες επενδύσεις και για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, για τη στήριξη αυτού που ονομάζουμε κοινωνική συνοχή».
Αναφερόμενος στην οικονομία ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το φάρμακο που επιλέγουν για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια της κρίσης είναι πιο επιβλαβές από την ίδια την ασθένεια, ότι το μίγμα πολιτικής και μέτρων που επιλέγουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά μέσα στην κρίση, γιατί αναπαράγει τα ελλείμματα και το χρέος». Τόνισε ότι είναι αναγκαιότητα η απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο, ενώ «συνέστησε» τα νέα μέτρα να μην ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή, που είναι η επέτειος της βύθισης του Τιτανικού, αλλά την επόμενη Παρασκευή που είναι η Μεγάλη Παρασκευή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου