Η δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Ρόιτερς η οποία διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα κατέδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα "θα πρέπει" να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η πλειοψηφία των οικονομολόγων στους οποίους υπέβαλε σχετικό ερωτηματολόγιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς--παρά τις διαψεύσεις από την Αθήνα και τις εκκλήσεις να μην το πράξει εκ μέρους όσων ασκούν πολιτική στην ευρωζώνη.
Η δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Ρόιτερς η οποία διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα κατέδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα "θα πρέπει" να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Η εκτίμησή τους γίνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά από το δανεισμό της Ελλάδας με 110 δισεκατομμύρια ευρώ, από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι --οι 24 από τους 45-- δηλώνουν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν να δράσει η Ελλάδα, ενώ επτά θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας θα γίνει μετά από έξι έως 12 μήνες. Δέκα οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η δράση της Ελλάδας θα συμβεί μετά από τρεις έως έξι μήνες. Μόνον τέσσερις διαβλέπουν δράση της Ελλάδας μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο από σήμερα.
Πιθανότατα η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, με τη μείωση του επιτοκίου να είναι η επόμενη "προτιμώμενη" επιλογή.
"Η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω 'κουρέματος' ομολόγων κινδυνεύει να διαδοθεί και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα αποφύγουν κάτι τέτοιο", δήλωσε ο συνεργαζόμενος με την Bankhaus Lampe οικονομολόγος Αλεξάντρ Κρίγκερ.
Σθεναρές οι διαψεύσεις γιά την αναδιάρθρωση
Το ΔΝΤ, που προ ημερών τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προέβλεψε συρρίκνωση φέτος του ελληνικού ΑΕΠ 3% , μικρή πρόοδο στην κυβερνητική εκστρατεία εναντίον της φοροδιαφυγής, άρα βαθύτερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Ελλάδα, με πληθυσμό γύρω στα 11 εκατομμύρια, έχει πλέον χρέος 340 δισ. ευρώ, σχεδόν μιάμιση φορά το ΑΕΠ της.
Ενώ τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ.κ. Γιούργκεν Σταρκ και Λορέντσο Μπίνι-Σμάχι τάσσονται εναντίον της αναδιάρθρωσης, τονίζοντας ότι "όχι μόνον θα ζημιώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και θα θίξει την αξιοπιστία της Ευρώπης"
http://www.amanpoiare.blogspot.com
Αναδημοσίευση από http://www.eglimatikotita.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου