Ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποίησε χθες την «Μαύρη Βίβλο» του μνημονίου , τονίζοντας ότι «φτάσαμε ως εδώ εξαιτίας της χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». «Να μην νικήσει ο φόβος, να σπάσουμε τον φόβο μέσα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταθέτοντας ένα πλαίσιο εναλλακτικής πολιτικής η οποία βασίζεται σε 3 άξονες :
- επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου. Στο «πακέτο» αυτό περιλαμβάνεται και ο εξονυχιστικός λογιστικός έλεγχος του χρέους. Παρουσίασε δε ο Αλ. Τσίπρας ένα μετριοπαθές σενάριο εξέλιξης του χρέους με αναδιαπραγμάτευση με 50% κούρεμα στο χρέος, περίοδο χάριτος 4 ετών για τους τόκους, που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του χρέους το 2020 στο 86,9% του ΑΕΠ.
- υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίησή της για την στήριξη των στρωμάτων που πλήττονται. Ειδικότερα ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε α) να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις μέσα από ευρύ κίνημα συνδικάτων, κοινωνικών και πολιτικών φορέων, β) αντί να πωληθούν τα μερίδια του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα να συγκροτηθεί δημόσιος πυλώνας που θα μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιοποιώντας, εγγράφοντας στο χαρτοφυλάκιό του την μεγάλη ακίνητη περιουσία ώστε να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, γ) να δημιουργηθούν άμεσα και τράπεζες ειδικού σκοπού, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη λαϊκή στέγη, για την αγροτική ανάπτυξη, δ) να στηριχθούν τα ταμεία: να έχουν τον πρώτο λόγο στη διεκδίκηση οφειλών όταν μία εταιρεία πτωχεύει. Να δοθούν οι μετοχές τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τουλάχιστον να ανταλλαχθούν οι μετοχές αυτές με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ούτως ώστε να μην θιχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το επικείμενο κούρεμα.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι για το δημόσιο χρέος δεν διογκώθηκε εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου τομέα και των μεγάλων δημοσίων δαπανών – αυτές κινούνται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης σε όλη την περίοδο από το 1995 και μετά. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πέρα από τα προβλήματα του διεθνούς συστήματος (φούσκα του χρηματοπιστωτικού τομέα, καζινοκαπιταλισμός, στρεβλή αρχιτεκτονική του ευρώ και της ΟΝΕ που γεννούσε και γεννάει ανισότητες, ελλείμματα για τις χώρες τις περιφέρειας και πλεονάσματα για τις χώρες του Βορρά), υπάρχουν και ειδικές εθνικές συνθήκες που διόγκωσαν το έλλειμα:
- οι αμυντικές δαπάνες (για χρόνια ήταν πάνω από 2 δις).
- η λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής «εργολάβους», «προμηθευτές» και μεσάζοντες, με την τεράστια σπατάλη που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες -οι οποίοι κοστολογήθηκαν 7 δις και κόστισαν 13 δις.
- η φοροδιαφυγή και η φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου, που οδήγησαν σε σημαντικότατη υστέρηση τα δημόσια έσοδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μέσους ευρωπαϊκούς όρους. Επέκρινε μάλιστα τον Γ. Αλογοσκούφη που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής του την περίοδο 2002-2009 ήταν η μείωση των φόρων από νομικά πρόσωπα (από 4.8 σε 4 δις) και ο διπλασιασμός των φόρων που πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι (από 3.5 σε 6.9 δις).
Η εισήγηση και οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα στο
Η «Μαύρη Βίβλος» του μνημονίου στο http://www.syn.gr/downloads/mavri_vivlos_201105.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου