Παμπούκης και Αχμάντ αλ Σαγέντ
Σοβαρές καταγγελίες για το θέμα της επένδυσης στο «Ελληνικό» κάνει σήμερα η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Μετά το φιάσκο της επένδυσης στον Αστακό, η δεύτερη μεγάλη επενδυτική εξαγγελία της κυβέρνησης βρίσκεται στον αέρα.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση οεφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα στα ερωτήματα που θέτει η εφημερίδα.
- Για τον αδιαφανή ρόλο της διαδικασίας και
- Για το ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο.
Ειδικότερα:
- Γιατί προτιμήθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την επένδυση του Ελληνικού;
- Η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS) είναι πράγματι τεχνικός σύμβουλος για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου;
- Εάν «ναι», ποια είναι η αμοιβή της για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει;
- Υπάρχει σχέση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο με την Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS);
- Ο κ. Αθεμπίγιο αμείβεται για τις υπηρεσίες του από την ελληνική κυβέρνηση;
Οι μέχρι τώρα δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, για το θέμα αυτό, όχι μόνο δεν διαφωτίζουν την υπόθεση, αλλά αντίθετα τη συσκοτίζουν,καταλήγει ο κ.Μιχελάκης
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Invenstment Authority (QIA), Αχμάντ αλ Σαγέντ, ειδοποίησε πριν από δέκα ημέρες τον υπουργό Επικρατείας ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό. Το νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Παπανδρέου έρχεται επτά μήνες μετά το πρώτο φιάσκο της ματαίωσης της επένδυσης στον Αστακό -και πάλι από το Κατάρ- για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την «Ε», το Κατάρ κάνει τελικά πίσω κυρίως για τρεις λόγους:
Πρώτον, η Γερμανία πίεσε παρασκηνιακά την Ε.Ε. για να «εμποδίσει» την Αθήνα να προχωρήσει η συμφωνία με την QIA. Τα επιχειρήματα, που τέθηκαν μέσω Βερολίνου από πολύ νωρίς, ήταν ότι μια απευθείας ανάθεση της επένδυσης στην QIA, έτσι όπως τη σχεδίαζε η κυβέρνηση, αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και ότι θα έπρεπε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός γιατί υπήρχαν και «ευρωπαϊκές εταιρείες» που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.
Δεύτερον, τα μηνύματα των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν στόχο τον «αδιαφανή» ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα, Χοσέ Αθεμπίγιο, ο οποίος είχε αναλάβει χωρίς διαγωνισμό το σχέδιο μελέτης. Η ελληνική κυβέρνηση για να παρακάμψει τον σκόπελο δικαιολόγησε στην Ε.Ε. ότι «ο Αθεμπίγιο είναι προσωπικός φίλος του Ελληνα πρωθυπουργού και θα κάνει τη μελέτη αμισθί». Οταν όμως δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ από τη διυπουργική επιτροπή, οι «ενδιαφερόμενοι ανταγωνιστές» στην Ε.Ε., μια ισπανική και μια ολλανδικών συμφερόντων εταιρείες, «τσεκάρισαν» ότι ως σύμβουλος εμφανίζεται η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS).
Ενας εκ των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης εταιρείας είναι και ο Ισπανός αρχιτέκτονας. Οι «Ευρωπαίοι ανταγωνιστές» άφησαν υπονοούμενα ότι ο πλασαριζόμενος ως «φίλος του πρωθυπουργού» δεν εργάζεται «αμισθί» και φρόντισαν να το διοχετεύσουν μέσω συγκεκριμένων καναλιών στις Βρυξέλλες.
Τρίτον, οι διαφορές των δύο πλευρών, που υπήρχαν σε σχέση με τους «όρους συνεκμετάλλευσης», ήταν αγεφύρωτες. Εμπλοκή δημιουργήθηκε όταν η Ντόχα πληροφορήθηκε ότι από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού, τίτλους καθαρής ιδιοκτησίας έχουν μόνο τα μισά, κάτι που έθετε σε κίνδυνο την επένδυση λόγω πιθανών δικαστικών προσφυγών. Επίσης, οι απαιτήσεις της QIA κρίθηκαν «υπερβολικές» για να ικανοποιηθούν, αφού η κυβέρνηση θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τους τοπικούς φορείς και το μοντέλο πράσινης ανάπτυξης που διαφημίζει στις επενδύσεις. Το Κατάρ φέρεται επίσης ότι αξίωνε την αξιοποίηση μέχρι και 70% της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, πράγμα που στην πράξη θα ακύρωνε την «οραματική διακήρυξη» της κυβέρνησης ότι πρόκειται να παραδώσει ένα «Σέντραλ Παρκ» στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Οι πηγές της «Ε» εντάσσουν την παρέμβαση της Ε.Ε. -και κατ’ επέκταση τηςκυβέρνησης Μέρκελ- στο πλαίσιο μιας «νέας οικονομικής Γιάλτας» που έχειεπιβληθεί στη χώρα και κατά την οποία οι Γερμανοί επιθυμούν να έχουν τον πρώτολόγο αναφορικά με την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας της.
Διαψεύδει ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης
Οι Καταριανοί έχουν επιβεβαιώσει πρόσφατα, προ 15 ημερών, εγγράφως το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, μιλώντας σήμερα στο Real FM, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του για την επένδυση.
Επίσης, με αφορμή τις πληροφορίες περί αντίδρασης της Γερμανίας ή της ΕΕ για το ενδεχόμενο να μη γίνει διαγωνισμός, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ουδέποτε η Γερμανία έθεσε οποιοδήποτε θέμα προς την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε πως η διαδικασία που θα εφαρμοστεί, θα δώσει τη δυνατότητα σε όποιον έχει τις ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις, να συμμετάσχει. «Μιλάω απευθείας με την Καγκελαρία. Σιγά, μην ασχοληθεί η Γερμανία με το ποιες εταιρίες θα αναλάβουν το Ελληνικό» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ουδέποτε υπήρξε όχληση, γραπτή ή προφορική, προς οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Παμπούκης ανέφερε ακόμη ότι ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο επελέγη ως σύμβουλος της κυβέρνησης για το Ελληνικό, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει από τη Βαρκελώνη και σημείωσεότι συμβαλλόμενος με την κυβέρνηση δεν θα είναι ο κ. Αθεμπίγιο αλλά η Barcelona Strategic Urban Systems, που είναι ένας δημόσιος οργανισμός, στον οποίο ο Ισπανός αρχιτέκτονας δεν είναι μέτοχος, αλλά εργαζόμενος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου