Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης η σύσκεψη της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και τελικά τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας.
Η συζήτηση για ανασχηματισμό έχει επιστρέψει, με τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να διαφέρουν μόνο ως προς το πότε, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και εφόσον τεθεί ευθαρσώς το δίλημμα «ή συναινεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση και δεσμεύονται από κοινού ή δεν υπάρχει λύση», που φέρεται να τίθεται από τους δανειστές μας στο πρότυπο συναίνεσης της Πορτογαλίας.
Ήδη, αν και όχι δημοσίως, πολλοί κορυφαίοι υπουργοί φέρονται δυσαρεστημένοι από το επικοινωνιακό 'φιάσκο' της Παρασκευής, πολλώ δε μάλλον που στην πραγματικότητα, δεν έχουν ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Οικονομία της χώρας. «Ενημερωνόμαστε από τις εφημερίδες και τα ξένα site», λέει στην "iefimerida" κορυφαίος υπουργός, διαμηνύοντας τη δυσαρέσκειά του, αλλά και εξασφαλίζοντας την ανωνυμία του.
Ενδεικτική άλλωστε, είναι η κινητοποίηση των υπουργών την Παρασκευή, όταν πληροφορούμενοι το δημοσίευμα του Spiegel, τηλεφωνούσαν εναγωνίως -όσο και ματαίως- στο πρωθυπουργικό γραφείο, τον Γιώργο Πεταλωτή ή τον Φίλιππο Σαχινίδη για να μάθουν το μέγεθος της αληθείας που περιείχε.
Τα παράπονα ήταν τόσα, που ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναγκάστηκε το Σάββατο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το σύνολο σχεδόν των υπουργών, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τη συνάντησή του, έστω και ...εκ των υστέρων, μια και 'δεσμευόταν' απέναντι στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μη διαρρεύσει το 'ραντεβού' νωρίτερα.
Στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζεται και άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ξεδιαλυθούν οι 'σκιές' που φέρονται να έχουν στην πληροφόρησή τους οι υπουργοί.Αυτό πάντως που θα κρίνει στην πραγματικότητα τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού είναι το τυπικό υπουργικό συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσει μετά το πέρας των ελέγχων της τρόικας, στις 18 Μαΐου, με αντικείμενο την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά.
Τόσο οι διαφωνίες κορυφαίων υπουργών με βασικές του ρυθμίσεις, όσο και το ιδιαίτερα σκληρό πακέτο μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνει στην τελική του μορφή, επαναφέρουν τη συζήτηση για ανασχηματισμό, τέτοιο που θα εγγυάται την αποτελεσματικότητα επί όσων μας ζητούν οι δανειστές μας, για να συναινέσουν στις διευκολύνσεις που ζητά η Ελλάδα.
Ήδη πάντως, ο πρωθυπουργός 'πιέζεται' να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί με την φράση «θα προχωρήσω με όσους θέλουν» εντός των επόμενων ημερών, με τις εισηγήσεις που δέχεται να απαιτούν ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα 'μουτζαχεντίν' που θα είναι αποφασισμένοι να πετύχουν την υλοποίηση του προγράμματος στις λεπτομέρειές του.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε που ζητούν την αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, σε κάθε περίπτωση όμως, την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε υπουργού σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί των εσόδων, των αποκρατικοποιήσεων, της μείωσης των δαπανών, της πάταξης της φοροδιαφυγής κτλ.
Στο ίδιο πλαίσιο, επιφυλάξεις για το 'δαιδαλώδες σχήμα' της κυβέρνησης φέρονται να έχουν διατυπώσει και οι εκπρόσωποι της τρόικας, παραπονούμενοι και αυτοί για την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων. Την ίδια ώρα, επείγει η εύρεση ενός κατάλληλου 'χειρισμού' και απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχοντας και εκείνοι άγνοια για το τι ακριβώς συμβαίνει, ανησυχούν και ...το δείχνουν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα κληθεί το επόμενο διάστημα να 'ζυγίσει' την κατάσταση, καθώς το μόνο που δεν επιθυμεί είναι ένα νέο κύμα 'δυσαρεστημένων βουλευτών' που δεν θα μπουν στην κυβέρνηση. Αν αυτό το πετύχει, ο ανασχηματισμός, θεωρείται πολύ κοντά. Αν όχι, δεδομένος σχεδόν, αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Και όλα αυτά, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτες πολιτικές συνθήκες, ήτοι ...εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου