Αν την Παρασκευή, στο Λουξεμβούργο, αποφασίσθηκε ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, ποιος θα το εφαρμόσει; Ο υπουργός που εισηγήθηκε το πρώτο μνημόνιο και απέτυχε στην εφαρμογή του; Με ποια προσωπική και πολιτική αξιοπιστία και με ποιες εγγυήσεις επιτυχίας και στήριξης; Συμπέρασμα: για το νέο μνημόνιο χρειάζεται νέος υπουργός Οικονομικών.
Το επόμενο ερώτημα αφορά το πρόσωπο του νέου υπουργού (που όσο δεν βρίσκεται αφήνει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ακλόνητο στο υπουργείο του). Ποια «χαρακτηριστικά» θα πρέπει να διαθέτει; Πρώτα απ’ όλα την εμμονή με την μνημονιακή πολιτική και την έγκριση της τρόικας. Δεύτερον, την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου. Τρίτον, να μπορεί να σηματοδοτεί με κάποιο τρόπο ένα νέο «ξεκίνημα».
Με την παρέμβασή του και με όσα είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι προφανές ότι μεταξύ άλλων θέτει υποψηφιότητα και γι’ αυτή τη θέση.
Αυτό, δηλαδή η υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, είναι το διαρκές ζητούμενο. Το τελευταίο είναι το δίλημμα που πρέπει να απαντήσει ο ΓΑΠ. Και αυτό είναι το δίλημμα «με εμάς τους μνημονιακούς ή με τους αντίθετους» που του έθεσε στο παρελθόν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και τώρα ο Α. Λοβέρδος.
Και κάτι ακόμη: αν υπάρξει νέο μνημόνιο είναι πολιτικά αυτονόητο ότι θα πρέπει να το διαπραγματευθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, που θα αναλάβει και να μας το περάσει. Αυτός θα πρέπει να πηγαίνει στα επόμενα «Λουξεμβούργα»…
Κ. Ζερβόδεξος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου