Όλοι σώθηκαν χθες, πλην της Ελλάδας, που οδηγήθηκε τελικά στη χρεοκοπία -έστω και επιλεκτική-, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και το μέλλον των Ελλήνων. Τράπεζες και ξένοι δανειστές μας σώθηκαν μέσω της ανάληψης νέων τεράστιων δανειακών βαρών από την Ελλάδα, μέσω της επιμήκυνσης του υπέρογκου ελληνικού χρέους έως και 30 χρόνια αλλά και μέσω εμπράγματων εξασφαλίσεων πάνω στην ελληνική δημόσια περιουσία. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε και την επιμήκυνση της λιτότητας στους Ελληνες για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ δέχτηκε να μπει η ρετσινιά στην Ελλάδα να είναι η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που χρεοκοπεί μεταπολεμικά.
Το νέο πακέτο που δίνεται στην Ελλάδα έχει καλές ειδήσεις για τις τράπεζες και τους δανειστές μας, αλλά πολύ κακές ειδήσεις για τους Ελληνες. Ειδικότερα:
1) Σώζονται οι τράπεζες σε όλον τον κόσμο που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Αυτό γίνεται μέσω της παροχής νέων δανείων στην Ελλάδα με διάρκεια έως και 30 χρόνια. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει χρεολύσια και τόκους με νέα δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης.
2) Σώζονται και τα χρήματα που μας έχουν δανείσει οι χώρες της ευρωζώνης. Και μάλιστα, όχι μόνο σώζονται, αλλά κερδίζουν με σχετικά υψηλά επιτόκια, τα οποία, αν και μειώθηκαν, παραμένουν πανάκριβα για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε φάση ύφεσης και θα αργήσει αρκετά χρόνια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να ανακτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με τα νέα δάνεια που φορτώνουν την Ελλάδα, οι χώρες της ευρωζώνης εξασφαλίζουν ότι θα συνεχίσει η χώρα μας να τους αποπληρώνει τα δάνεια που ήδη μας έχουν δώσει. Μάλιστα, αν και η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει το θέμα, τα νέα δάνεια που μας δίνονται είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από ταπεινωτικές για τους Ελληνες «εμπράγματες εξασφαλίσεις». Δεν είναι τίποτε άλλο από υποθήκευση ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, την οποία άφησε ανοιχτή ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Οπως είπε, είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαριστεί το προσεχές διάστημα.
3) Δεν σώζεται η Ελλάδα που καταδικάζεται σε πολιτικές λιτότητας για δεκαετίες. Η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε χθες ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να εφαρμοστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα άγριας λιτότητας που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι περικοπές των δαπανών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο θα τηρηθούν έστω κι αν χρειαστεί αυτό να γίνει «με διοικητική πράξη», όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, οποιαδήποτε υστέρηση θα καλύπτεται άμεσα με νέα φορολογικά μέτρα ή με επιπλέον περικοπές δαπανών. Η βασική δέσμευση, ωστόσο, την οποία ανανέωσε χθες η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας, ήταν η πιστή τήρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη θέση αυτών που συμφωνήθηκαν χθες από τους ηγέτες της ευρωζώνης βρίσκεται η πιστή τήρηση «όσων υιοθετήθηκαν πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο», ενώ γίνεται και ειδική αναφορά στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ουσιαστικά, με τα δάνεια έως και 30 ετών που θα λάβει η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού στήριξης (EFSF) τοποθετείται για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες σε καθεστώς επιτήρησης της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, παρά τις τεράστιες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα, το ελληνικό χρέος μέσω του νέου δανειοδοτικού πακέτου μειώνεται συνολικά κατά 24%, με το ποσό της «συμμετοχής των ιδιωτών» να ανέρχεται στο 21%.
Σπύρου Δημητρέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου