Κύμα προσλήψεων με κομματικά κριτήρια χρώματος… «πράσινου» σημειώνεται στην υπό κρατικό έλεγχο ΛΑΡΚΟ από τις βουλευτικές και κυρίως από τις δημοτικές εκλογές και μετά.
Συνολικά από τον Οκτώβριο του 2009 και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 43 προσλήψεις από τις οποίες οι 7 είναι με δίμηνες συμβάσεις και οι υπόλοιπες 36 έχουν ήδη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου!
Πρόκειται, όπως ομολογούν παράγοντες του ΥΠΕΚΑ αλλά και εργαζόμενοι σε θέσεις «κλειδιά» μέσα στην εταιρεία, για εξόφληση προεκλογικών γραμματίων και των δύο αναμετρήσεων, αφού η πλειονότητα των «επιτυχόντων» προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ από τις βουλευτικές εκλογές μέχρι τις δημοτικές είχαν πραγματοποιηθεί 6 προσλήψεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία αρμόδιων υπηρεσιών της εταιρείας, από τις δημοτικές μέχρι σήμερα πέρασαν την πόρτα 37 άτομα! Τι σημαίνει αυτό;
Όπως καταγγέλλει ο περιβαλλοντικός σύλλογος Μεσσαπίας ΓΑΙΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες μέρες πριν, οι προσληφθέντες «είχαν επιστρατευθεί στις δημοτικές εκλογές είτε ως υποψήφιοι σύμβουλοι είτε ως προπαγανδιστές υπέρ του συγκεκριμένου συνδυασμού, που πλειοψήφησε (ΠΑΣΟΚ), έχοντας την απροκάλυπτη στήριξη της ΛΑΡΚΟ».
Ο σύλλογος μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα ατόμων που προσελήφθησαν ενώ ήταν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα υποψήφιοι ή «στρατευμένοι» με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Μεσσαπίων, Ιωάννη Μπουροδήμου. Μεταξύ των 43 ατόμων συγκαταλέγονται και 8 που προσελήφθησαν ως επιστημονικό προσωπικό (μηχανολόγοι, μηχανικοί, μεταλλειολόγοι).
Πώς γίνονται όμως οι προσλήψεις σε μια εταιρεία της οποίας το 55% κατέχει το ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ της επίσης δημόσιας ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας; «Στο μιλητό», λένε στελέχη της εταιρείας και του ΥΠΕΚΑ αλλά και μερίδα εργαζομένων.
«Για την κάλυψη άμεσα παραγωγικών αναγκών -κυρίως εποχικών- η διοίκηση έχει εγκρίνει τη σύναψη μικρού αριθμού, κυρίως δίμηνων, συμβάσεων εργασίας στα εργοτάξιά της, όπου η επιλογή γίνεται από το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό των τοπικών κοινωνιών, με βάση τις αιτήσεις πρόσληψης που έχουν κατατεθεί για τις ειδικότητες που έχει ανάγκη η εταιρεία. Αυτό συμβαίνει και στα μεταλλεία Ευβοίας, τα οποία υπάγονται στο δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου ειδικά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο 2011 έχουν συναφθεί επτά δίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη κυρίως εκτάκτων αναγκών» είναι η επίσημη απάντηση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με πραγματοποιηθείσες προσλήψεις από τον Νοέμβριο 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011 καθώς και κατά τον τελευταίο μήνα. Απάντηση δηλαδή δεν πήραμε για τις μετεκλογικές προσλήψεις.
Υπογράμμισαν πάντως ότι η διοίκηση από τον Μάρτιο του 2010 που ανέλαβε μείωσε το προσωπικό υπερδιπλασιάζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή, απέδωσαν τις καταγγελίες σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και τόνισαν ότι τα κέρδη προ φόρων για το 2010 ανήλθαν σε 6,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 105,5 εκατ. στη χρήση του 2009.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΑΙΑ και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Νίκος Χασάνδρας, εγκαλεί τη διοίκηση, τονίζοντας : «Δεν έχει δημοσιευθεί καμία προκήρυξη ή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για εποχικό ή μη προσωπικό ανά ειδικότητα και κατηγορία σε τοπική εφημερίδα ή στο Διαδίκτυο. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα κρυφά και μέσω… μέσου. Οι αιτιάσεις μας είναι συγκεκριμένες: ίση μεταχείριση απέναντι στους πολίτες και αποκατάσταση του περιβάλλοντος για την καταστροφή που επί 43 χρόνια κάνουν στην περιοχή μας».
Στελέχη της εταιρείας μιλώντας στην εφημερίδα ανέφεραν ότι «ανοιχτές προκηρύξεις δεν γίνεται να υπάρξουν, γιατί η παραγωγική διαδικασία επιτάσσει άμεση κάλυψη αναγκών σε προσωπικό. Οι διευθυντές γνωρίζουν το τοπικό εργατικό δυναμικό και επιλέγουν εκείνοι. Αν όμως έχεις έναν δήμαρχο και σου πει βάλε και δέκα δικούς μου, θα τους βάλεις»! Το πελατειακό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό συνεχίζει τη θριαμβευτική του πορεία!
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, κ. Ιωάννης Μπουροδήμος, έχει οργανική θέση γεωλόγου στη ΛΑΡΚΟ από το 1988. «Εδώ και 12 χρόνια που εκλέγεται δήμαρχος Διρφύων διατηρεί οργανική θέση γεωλόγου στην εταιρεία χωρίς να εργάζεται, αφού εκτελεί τα καθηκοντά του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παίρνει μάλιστα και πριμ παραγωγικότητας! Αραγε με ποιον τρόπο τοπικός άρχοντας μισθοδοτούμενος από εταιρεία που επιφέρει μεγάλη περιβαλλοντική όχληση μέσα στα όρια δικαιοδοσίας του μπορεί και να την ελέγξει αποτελεσματικά;» διερωτάται ο Νίκος Χασάνδρας της ΓΑΙΑ.
Από την πλευρά του ο κ. Μπουροδήμος διευκρινίζει ότι «η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη. Το πριμ παραγωγικότητας είναι ενσωματωμένο στη μηνιαία μισθοδοσία όλων των εργαζομένων και εξαρτάται από την παραγωγή της εταιρείας».
Σχετικά με τις καταγγελίες για ρουσφετολογικές προσλήψεις που, όπως υποστηρίζουν σύλλογος και μερίδα εργαζομένων, προώθησε, σχολιάζει : «Ο καθένας μπορεί να αναφέρει ό,τι θέλει. Αυτά δεν ισχύουν. Η διοίκηση παίρνει αποφάσεις και οι προσλήψεις γίνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της εταιρείας. Το προσωπικό είναι το απολύτως απαραίτητο».
Ερώτηση για το θέμα των κομματικών προσλήψεων έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους μήνες οι βουλευτές της Ν.Δ. Μιχάλης Γιαννάκης, βουλευτής Βοιωτίας, και Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας ο οποίος δήλωσε :
«Σε μια εποχή που η ΛΑΡΚΟ κινδυνεύει ακόμη και με κλείσιμο και εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, θεωρώ ότι είναι ηθικά απαράδεκτο να γίνονται μικροκομματικές προσλήψεις».
Στην ερώτησή του ζητούσε να μάθει «βάσει ποιων διατάξεων ή σχετικής προκήρυξης η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να προσλάβει προσωπικό και σύμφωνα με ποιο οργανόγραμμα έχει διαπιστώσει ανάγκες σε προσωπικό», για να λάβει μια… μη απάντηση από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι ανάγκες σε προσωπικό «…καλύπτονται σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και ουδέποτε με κομματικά κριτήρια»…
«ΚΕ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου