Δεν μπορούμε να κανονίσουμε τα του οίκου μας και φέραμε και την Τρόικα για... Δερβέναγα. Όπως και να το κάνουμε, το πράγμα είναι εξαιρετικά απλό. "Τρεις το λάδι τρεις το ξύδι" που έλεγαν οι παλιοί, κι ο λογαριασμός βγαίνει. Καθίσαμε, λοιπόν, στο planet-greece και τα βάλαμε κάτω. Πόσο είναι το χρέος της χώρας, πόσα παράγουμε και πόσα θέλουμε. Βάλαμε και το κούρεμα των ομολόγων (του χρέους το κατά κοινώς λεγόμενο) και πάλι τα κουκιά δε βγαίνουν...
Έχουμε και λέμε. Αυτή τη στιγμή το χρέος έχει φτάσει το 172.7% του ΑΕΠ! Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά... ό,τι απ' ότι παράγουμε θέλουμε την αξία τους και επιπλέον 72,7% για να αποπληρώνουμε τις οφειλές μας. Είναι δηλαδή σαν ένα νοικοκυριό να παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα και οι δανειακές του υποχρεώσεις να είναι 1.727 ευρώ τον μήνα! Τουτέστιν... χρεωκοπία.
Και με κούρεμα, πάνω από 100% το χρέος Έχουμε και λέμε. Αυτή τη στιγμή το χρέος έχει φτάσει το 172.7% του ΑΕΠ! Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά... ό,τι απ' ότι παράγουμε θέλουμε την αξία τους και επιπλέον 72,7% για να αποπληρώνουμε τις οφειλές μας. Είναι δηλαδή σαν ένα νοικοκυριό να παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα και οι δανειακές του υποχρεώσεις να είναι 1.727 ευρώ τον μήνα! Τουτέστιν... χρεωκοπία.
Προσέξτε, τώρα. Στόχος των εκπροσώπων της Τρόικας είναι το χρέος να φτάσει το 60% του ΑΕΠ. Όνειρα θερινής νυκτός. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ, όσες θυσίες και αν κάνουμε, όσα κουρέματα του χρέους κι αν γίνουν, όσα λογιστικά τεχνάσματα κι αν εφευρεθούν.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ανέβει στα 371,9 δισ. ευρώ το 2012. Από αυτά, αν δεν λάβουμε υπόψη τα 110 δισ. ευρώ που είναι το δάνειο της Τρόικα και δεν «κουρεύεται», τότε μένουν 260 δισ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι όλο αυτό το ποσό των 260 δισ. είναι ομόλογα που είναι δυνατόν να κουρευτούν, και εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου για κούρεμα ομολόγων κατά 21%, τότε το χρέος θα μειωθεί μόνο κατα 26 δισ. περίπου. Δηλαδή θα βρεθούμε να χρωστάμε πάλι 345 δισ. ευρώ!
Με απλά λόγια, ορισμένοι οιοκονομικοί αναλυτές, μας... πιπιλίζουν τα αυτιά εδώ και μέρες για τις "ευεργετικές ιδιότητες" που θα έχει το κούρεμα των ομολόγων, χωρίς ωστόσο κανείς να σας πει αυτή την απλή αλήθεια. Σας λένε τη μισή... κι έχει και συνέχεια!
Χρεωμένοι μια ζωή
Πάμε, λοιπόν, στο σενάριο που ολοένα και μας πλασάρουν μέσα από "έγκυρες" εφημερίδες του εξωτερικού (που ορισμένες φορές δεν έχουν καν επαφή με την πραγματικότητα - βλέπε financial times) αλλά και ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές στη χώρα μας , που.... κόπτονται για το καλό μας.
Έστω, λοιπόν, ότι προχωράμε σε ένα «γενναίο» κούρεμα ομολόγων κατά 50%, όπως προτείνουν διάφοροι αναλυτές και φέρεται να εξετάζουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ως εκθαύματος τότε το χρέος θα πέσει στα 130 δισ. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά...
Προσθέστε και τα «ακατέβατα» 110 δισ. ευρώ της Τρόικα και φτάνετε στα 240 δισ. ευρώ χρέος ενώ το ΑΕΠ του 2011 ήταν 220 δισ. Δηλαδή ακόμα και με κούρεμα κατά 50%, θα χρωστάμε και πάλι πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Με μια απλή διαίρεση, κάθε ένας από τα 10.000.000 Έλληνες θα χρωστάει 24.000 ευρώ.
Πώς εκτροχιαστήκαμε
Η χρονιά - ορόσημο είναι το 2008. Από τότε και μετά, και κάθε χρόνο, το χρέος αυξάνεται κατά 30 δισ. ευρώ! 30 δισ. για κάθε χρόνο!!!
Το 2008, το χρέος αντιστοιχούσε στο 110,7% του ΑΕΠ (εκεί που ευελπιστούμε να φτάσουμε μετά από 3 χρόνια, από σήμερα, με την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου).
Τα 262,3 δισ. ευρώ (ή 110,7% του ΑΕΠ) που ήταν το χρέος το 2008... ξέφυγαν κατά 36,4 δισ. το 2009 όπου έφτασε στα 298,7 δισ. (ή 127,1% του ΑΕΠ!). Το 2010, που είναι στην ουσία και ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το χρέος της χώρας ανέβηκε κατά 29,8 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 328,5 δισ. ευρώ (ή 142,8% του ΑΕΠ).
Φέτος, αν «βγουν» τα νούμερα του προϋπολογισμού του 2011, το χρέος θα αυξηθεί μόλις κατά... 27,5 δισ. ευρώ περίπου, αφού θα ανέβει στα 356,5 δισ. ευρώ ή 161,8% του ΑΕΠ. Και η ανηφόρα έχει και συνέχεια...
Στο ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για το 2012, η πρόβλεψη είναι ότι το χρέος θα ανέβει, αν και λιγότερο βέβαια, κατά 15,5 δισ. ευρώ περίπου φτάνοντας στα 371,9 δισ. ευρώ ή το 172,7% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, κάθε χρόνο από το 2008 και μετά, πληρώνουμε όλο και περισσότερους τόκους για αποπληρωμή δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 πληρώσαμε 11,2 δισ. για τόκους δανείων ενώ το 2012 προβλέπεται να πληρώσουμε 17 δισ. ευρώ...
Η σωτηρία
Ακόμη κι αν προχωρήσουμε σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, δεν πρόκειται να πετύχουμε το παραμικρό. Για την ακρίβεια, απλά θα βουλώσουμε το χρέος μιας χρονιάς!!! Δηλαδή, το χρέος που παράγουμε συν τους τόκους που οφείλουμε! Θα δώσουμε, δηλαδή, φιλέτα του ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες, χωρίς να αποπληρώνουμε επί της ουσίας το χρέος, που είναι και το ζητούμενο.
Το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει πιεστικά να απαντήσει και να βρει λύσει εξυπακούεται η κυβέρνηση, είναι το πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ από τα 220 εκατ. ευρώ, σταδιακά στα 250 εκατ. μέχρι να φτάσουμε τα 360 εκατ. που όχι μόνο το χρέος θα είναι βιώσιμο, αλλά θα υπάρχει και προοπτική "ανάσας" της χώρας για το μέλλον, ακόμη και με την κατάρτιση πλεονασματικού προϋπολογισμού!
Δύο είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να στραφεί το σχέδιο των κυβερνώντων. Η περικοπή θέσεων εργασίας στο δημόσιο, αφού προηγουμένως, όμως, έχουν ήδη έρθει επενδυτές κι έχουν φτιάξει βιομηχανίες στη χώρα. Το ζητούμενο δεν είναι απλά η απαλλαγή από δημόσιους υπαλλήλους αλλά η απορόφηση όλου του εργατικού δυναμικού σε θέσεις εργασίας.
Θα μας πείτε, δεν το βλέπει αυτό η Τρόικα. Το ξέρει, και με το παραπάνω, όμως αυτό που ΔΕΝ γνωρίζετε είναι ότι η Τρόικα, δηλαδή το ΔΝΤ, εκλέγεται από κάποιες χώρες, οι οποίες μας έχουν δανείσει κι έχουν δικά μας ομόλογα, και θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Λειτουργούν, λοιπόν, σαν τραπεζίτες. Ή σαν τοκογλύφοι, αν θέλετε, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούν από το θύμα τους, που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου