Χωρίς τη δεδηλωμένη είναι από χθες ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο επιμένει να παριστάνει τον πρωθυπουργό, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται σαν δωσίλογος σε καιρό ειρήνης, «ξεπουλώντας» ως την ύστατη στιγμή την πατρίδα του και εξευτελίζοντάς την.
Οι πέντε και μόνο δημόσιες δηλώσεις, της Μιλένας Αποστολάκη που ανεξαρτητοποιήθηκε, της Βάσω Παπανδρέου, της Εύας Καϊλή, της Χαράς Κεφαλίδου και της Τόνιας Αντωνίου, που ζήτησαν τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας χωρίς τον κ. Παπανδρέου πρωθυπουργό και εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν αφαιρέσει την πλειοψηφία από την κυβέρνηση. Συνολικά υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον εφτά οι βουλευτές που έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα έχουν διαφοροποιηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον κ. Παπανδρέου. Οι Σούλα Μερεντίτη, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Λιντζέρης και Οδυσσέας Βουδούρης συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τυπικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί πλέον 152 μέλη, πολιτικά όμως είναι κάτω και από τους 148 βουλευτές, καθώς κι άλλοι -όπως και υπουργοί!- διαφωνούν ανοιχτά με το εκβιαστικό δημοψήφισμα και έχουν άρει de facto την εμπιστοσύνη τους από τον κ. Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα τερματίστηκε η λυκοφιλία του με τα κορυφαία στελέχη, αφού οι Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος και άλλοι δηλώνουν ευθέως ότι αγνοούσαν την πρωθυπουργική πρωτοβουλία εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους.
Κατόπιν αυτών, η κυβέρνηση βρίσκεται στο κενό και η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκινά, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή τείνει να εξελιχθεί σε παρωδία. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, αν και δεν διαθέτει πια τη νομιμοποίηση ενός πρωθυπουργού, υπακούει μόνος στις προσταγές της οικογένειάς του και συνεχίζει να περιφέρεται ασκόπως, βλάπτοντας τη χώρα. Ηδη οι ζημιές που προκάλεσε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με την τυχοδιωκτική κίνηση του δημοψηφίσματος είναι τεράστιες από το πρώτο κιόλας 24ωρο και η χρεοκοπία της χώρας πιο κοντά από ποτέ.
Κι ενώ προσπάθησε να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι είχε ενημερώσει τους δανειστές για τις προθέσεις του, χθες διαπιστώθηκε ότι έλεγε και επ' αυτού ψέματα. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έγιναν έξαλλοι και με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου κλήθηκε στις Κάνες, όπου συνεδριάζει το G20, για να δώσει εξηγήσεις, αλλά ακόμη κι αυτό δεν έχει καμιά αξία. Ο κ. Παπανδρέου προσποιείται τον πρωθυπουργό, αλλά δεν είναι.
Βλέπει παντού «άνομα συμφέροντα» και φαντάσματα
Θυσιάζοντας και τα τελευταία υπολείμματα πολιτικής αξιοπρέπειάς του, αντί να ευθυγραμμιστεί με τη γενική απαίτηση και να προκηρύξει εκλογές, ανέθεσε στους μηχανισμούς προπαγάνδας του να εκπονήσουν νέα σενάρια λάσπης και επιθέσεων εναντίον όσων των αμφισβητούν. Έτσι άρχισαν να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας, να καταγγέλλονται σχέδια αποστασίας, να αποδίδονται σε συμφέροντα οι διαφωνίες και να στοχοποιούνται ως δήθεν όργανα της διαπλοκής οι βουλευτές και τα στελέχη που διαχωρίζουν τη θέση τους.
Οι ίδιοι μηχανισμοί πιστεύουν ότι μπορούν να επαναφέρουν το σκηνικό του 2007, όταν με ανάλογες τακτικές μπόρεσαν να πετύχουν εσωκομματική συσπείρωση γύρω από τον κ. Παπανδρέου. Μόνο που οι συνθήκες τώρα είναι πολύ διαφορετικές και μόνο ως φάρσα η απόπειρα αυτή μπορεί να επαναληφθεί. Πάντως ορισμένοι από τους «πρωταγωνιστές» είναι ίδιοι, όπως ο Στ. Τζουμάκας, που από χθες άρχισε να παραληρεί πάλι υπέρ του Γ. Παπανδρέου, αλλά και μερικοί βουλευτές -όπως ο κουμπάρος του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου, Φρ. Παρασύρης- που χρησιμοποιούνται από το Μαξίμου για να εξαπολύσουν ύβρεις περί «συμμοριών» προς διάφορες κατευθύνσεις.
Επίσης, στην ίδια απέλπιδα προσπάθεια, οι ελάχιστοι εναπομείναντες πραιτοριανοί του κ. Παπανδρέου προσπαθούν να δημιουργήσουν «ηρωικό» κλίμα, προκαλώντας τους διαφωνούντες να «ρίξουν» την κυβέρνηση όσο ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στις Κάνες διαπραγματευόμενος, υποτίθεται, με τους ξένους ηγέτες. Επιχειρούν μάλιστα να βαφτίσουν τον τυχοδιωκτισμό του δημοψηφίσματος κορυφαία κίνηση που κατ’ αυτούς έφερε σε δύσκολη θέση τους ξένους δανειστές. Και επικαλούνται ως ενδεικτικό το γεγονός ότι τα ξένα χρηματιστήρια κατέγραψαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κολοσσιαίες απώλειες ύψους 1,5 τρισ. Βέβαια, αυτό που αποκρύπτουν είναι ότι ο κ. Παπανδρέου το έκανε τώρα μόνο και μόνο για να διασωθεί ο ίδιος, ενώ, αν τον ενδιέφερε πραγματικά η πατρίδα του, θα μπορούσε να έχει προβεί σε αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις προτού υπογράψει το καταστροφικό Μνημόνιο και στείλει τη χώρα στα τάρταρα.
Πίσω από τους ηρωισμούς πάντως, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να διαμορφώσει και κάποιες γραμμές άμυνας, βλέποντας ότι χάνει το παιχνίδι και προσπαθώντας να αποφύγει την καθαρή λύση των άμεσων εκλογών. Έτσι φέρεται να συζητά, ανάλογα και με τις εξελίξεις έως την Παρασκευή, το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης» με άλλον πρωθυπουργό και υπό την προϋπόθεση ότι οι κάλπες θα στηθούν έπειτα από μήνες, ώστε να έχει τον χρόνο να προετοιμάσει την «ασφαλή» διαφυγή του από την πολιτική. Όμως κανένα πια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δέχεται κάτι τέτοιο, ενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φουντώνουν, αντιθέτως, οι διεργασίες για αποκαθήλωση του κ. Παπανδρέου ακόμη και από την ηγεσία του κόμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου