Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Όλι Ρεν στο BBC, δυσκολεύτηκαν να εστιάσουν την προσοχή τους στο πραγματικά σημαίνον μήνυμα της «ανάκρισης».
Οι επιθετικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου… Η προσπάθεια ενός Φινλανδού τεχνοκράτη, που προφανώς δεν είναι γεννημένος πολιτικός, να ξεγλιστρήσει… Η επιμονή των ΜΜΕ να πληροφορηθούν από αρμόδια χείλη, πόσο πιθανή είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη…
Μάλλον όμως περισσότερο από όλα τα παραπάνω μαζί, εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στο βαρύ υπονοούμενο που άφησε ο Όλι Ρεν για τα «πλαστά στοιχεία» με τα οποία υποστήριξε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης, ότι μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ, το 2001.
Εκεί βρίσκεται η ταμπακιέρα, και όχι φυσικά στις ευπρόσδεκτες αλλά και εξίσου αναμενόμενες διαβεβαιώσεις του Όλι Ρεν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και… θα παραμείνει μέλος του κοινού νομίσματος.
Επειδή ο Όλι Ρεν άνοιξε τη ντουλάπα με τους σκελετούς. Που αφορούν μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας: Όσα ακολούθησαν της συζητήσιμης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2000, και της ανανέωσης της θητείας του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία.
Τότε που, μετά το εθνικό σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα ατιμώρητο, μπήκαν στη ζωή μας όροι όπως… Goldman Sachs… swap… δημιουργική λογιστική.
Άθελά του, ο Όλι Ρεν φέρνει στο προσκήνιο ένα παρελθόν που ο Κώστας Σημίτης και η ομάδα των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «εκσυγχρονιστών», έχουν πασχίσει να ξεχάσουμε. Φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι… δεν τους έχουν ξεχάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου