Την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέπραξε η ελληνική πολιτεία στο αίτημά της για συγχρηματοδότηση ανέγερσής του φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία στη Θράκη και χαρακτήρισε το έργο «χωρίς νόημα», ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που συσχετίζουν τις πολιτικέ και οικονομικές εξελίξεις με το θέμα αυτό!
Η προσπάθεια της Ελλάδας να κρατήσει εκτός συνόρων μέρος των παράνομων μεταναστών που περνούν στη χώρα από την συνοριακή γραμμή του Έβρου με την ανέγερση φράχτη μήκους10 χλμ. περίπου, ξεκίνησε, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμμετάσχει οικονομικά σε αυτό το έργο, προϋπολογισμού 5.5 εκ. ευρώ, και αυτό μοιάζει να είναι οριστικό. «Η επιτροπή αποφάσισε να μην δεχτεί το ελληνικό αίτημα διότι το θεωρεί άσκοπο», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μικέλε Κερκόνε και σημείωσε : «Φράχτες και τείχη είναι λύσεις βραχείας διάρκειας και δεν επιλύουν στη βάση του το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θεμελιωδώς, το πώς θα ασφαλίσουν τα σύνορά τους οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι στη δική του ευχέρεια, πάντως, αφού ληφθούν υπόψιν οι διεθνείς συνθήκες μετανάστευσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Κερκόνε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χρηματοδότηση της χώρας από την Ε.Ε. με Η προσπάθεια της Ελλάδας να κρατήσει εκτός συνόρων μέρος των παράνομων μεταναστών που περνούν στη χώρα από την συνοριακή γραμμή του Έβρου με την ανέγερση φράχτη μήκους
Η άμεση αντίδραση και απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή που μεταξύ άλλων δήλωσε «…να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης,... αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και από την άλλη πλευρά όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν,… θα ήταν καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να σέβεται την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και προβληματισμό εκ μέρους κύκλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και αυτό δεν συνέβη για κανέναν άλλο λόγο από την πολιτική και οικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας. Μάλιστα, μέλος της επιτροπής συνόρων της ΕΕ που δεν θέλησε να κατονομαστεί επισήμως, δεν δίστασε να συνδέσει τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη δανειοδότηση ή, μη της χώρας μας και την παραμονή της ή, όχι στην ευρωζώνη με τις ταυτόχρονες απαιτήσεις του κράτους για συγχρηματοδότηση ανέγερσης του συνοριακού φράχτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου