Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Και όμως τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά!


Του Σπύρου Δημητρέλη

Θαύμα! Θαύμα! Τα ασφαλιστικά μας ταμεία και τα κρατικά νοσοκομεία είναι πλεονασματικά! Την ώρα που σχεδόν το σύνολο των προϋπολογισμών, κρατικών και ιδιωτικών (ακόμη και των νοικοκυριών) είναι ελλειμματικοί τα στοιχεία για την οικονομική εικόνα βασικών υπηρεσιών της λεγόμενης «γενικής κυβέρνησης» παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τα έσοδά τους σε σχέση με τα έξοδά τους είναι περισσότερα, εφόσον όμως στα έξοδα δεν προσμετρηθούν οι πληρωμές τόκων. Πώς έγινε αυτό; Φάνηκε η θετική επίπτωση από τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ φαίνεται να αποδίδει η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των νοσοκομείων, αν και σε πολλά πλέον η λειτουργία τους έχει καταστεί εξαιρετικά δυσχερής λόγω της έλλειψης πόρων.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία αναλυτικά. Το πρώτο τετράμηνο του έτους το πρωτογενές αποτέλεσμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία) και των κρατικών νοσοκομείων παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Συγκεκριμένα, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2012 παρουσίασαν πρωτογενές πλεόνασμα 297 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 272 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2011 (βελτίωση κατά 569 ευρώ). Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων προκύπτουν τα εξής:

- οι πλην τόκων δαπάνες τους μειώθηκαν κατά 447 εκατ. ευρώ,  καθώς από τα 13,802 δισ. ευρώ μειώθηκαν το πρώτο φετινό τετράμηνο στα 13,355 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνουν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η μείωση αυτή είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για την καταβολή συντάξεων από τον περασμένο Νοέμβριο (π.χ. μείωση κατά 40% του ποσού της άνω των 1.000 ευρώ σύνταξης που καταβάλλεται σε συνταξιούχους κάτω των 55 ετών). Επίσης, μειώθηκαν και οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων.

- τα έσοδά τους αυξήθηκαν κατά 124 εκατ. ευρώ, από τα 13,529 δισ. ευρώ στα 13,653 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της κρατικής επιχορήγησης που λογίζεται ως έσοδο για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία. Η κρατική επιχορήγηση αυξήθηκε κατά 242 εκατ. ευρώ, από τα 5,549 δισ. στα 5,791 δισ. ευρώ.

Όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές σημειώνουν ότι η βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων δεν είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα καθώς παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των εσόδων τους εκτός της κρατικής επιχορήγησης (π.χ. από την είσπραξη εισφορών) που λειτουργεί εν μέρει ακυρωτικά για τη μείωση των δαπανών τους.

Στα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης επήλθε επιδείνωση το πρώτο τετράμηνο του έτους. Το πρωτογενές πλεόνασμα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης μειώθηκε από 976 εκατ. ευρώ σε 289 εκατ. ευρώ και των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου (π.χ. ΔΕΚΟ) από τα  452 εκατ. ευρώ στα 67 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων  τους όσο και της σημαντικής αύξησης των δαπανών τους.

Στο σύνολο της «γενικής κυβέρνησης» το πρωτογενές έλλειμμα στο 4μηνο μειώθηκε από τα 1,481 δισ. ευρώ στα 18 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των κρατικών εσόδων από τις εισπράξεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (είσπραξη ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ κλπ) και της μείωσης των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων όπως αναφέρθηκε. Ο πρώτος παράγοντας, δυστυχώς, δεν είναι διατηρίσιμος καθώς τους επόμενους μήνες οι εισπράξεις του ΠΔΕ αναμένεται να ομαλοποιηθούν και να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.


Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου