Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Το σκάνδαλο του Ελληνικού χρυσού με τη βούλα της Ευρώπης


Η επίθεση αγνώστων στους άνδρες της ασφάλειας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» μετατρέπουν την υπόθεση «Μεταλλεία Κασσάνδρας» σε πρώτο θέμα επικαιρότητας. Οι αγώνες των κατοίκων, οι ερωτήσεις βουλευτών στο κοινοβούλιο, ρεπορτάζ έρευνας από ξένα τηλεοπτικά δίκρυα δεν ήταν αρκετά για να πληροφορηθεί ο κόσμος για το τι συμβαίνει στη Βόρεια Χαλκιδική...

Της Λίλης Τζίμα

Το επεισόδιο τράβηξε το ενδιαφέρον των "μέσων", με την πολιτεία να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη και να καταστείλλει την έκκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αποστέλλοντας στο χωριό της Ιερισσού άνδρες της αντιτρομοκρατικής, διμοιρίες των ΜΑΤ και ισχυρή αστυνομική δύναμη για να ερευνήσει την υπόθεση.

Τελευταία γεγονότα... προσαγωγές κατοίκων, κλήσεις για κατάθεση σε ανηλίκους, έρευνες σε σπίτια, συλλήψεις τεσσάρων κατοίκων, οδομαχίες ανάμεσα σε κατοίκους και ματ, δακρυγόνα σε σχολεία και μια κοινωνία σε κατάσταση πολέμου.

Οι πορείες και οι ειρηνικές αντιδράσεις των κατοίκων δεν κατάφεραν να φέρουν στο φως της δημοσιότητας το μεγάλο σκάνδαλο που συνέβη στα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

Ένα θέμα με πολλές πτυχές και δύο στρατόπεδα: τους υπέρμαχους των επενδύσεων με κάθε κόστος και τους κατοίκους που αντιδρούν για την διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους.

Σε μια Ελλάδα που «πνίγεται» από την κρίση η κοινή γνώμη βρίσκεται διχασμένη για το ποια θέση να ακολουθήσει.

Το θέμα από περιβαλλοντολογικό, οικονομικό, κοινωνικό έχει καταστεί πολιτικό με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Τι υποστηρίζει όμως η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βρίσκεται υπεράνω κομματικών συμφερόντων.

Στη πολυσέλιδη απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την ιδιωτική εταιρία την επιπλέον καταβολή 15 εκατομμυρίων για να καταστεί νόμιμη η μεταπώληση των μεταλλείων.

Το χρονικό


Το Δεκέμβριο του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερεύνησε τους όρους και τη διαδικασία πώλησης της κρατικής ιδιοκτησίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η διαφορά μεταξύ της αγοραίας αξίας των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων Κασσάνδρας και της τιµής στην οποία αυτά πωλήθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός συνιστά ενίσχυση υπέρ της Ελληνικός Χρυσός. Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι το ποσό των φόρων που όφειλε να είχε καταβάλει η Ελληνικός Χρυσός για την αγορά των μεταλλείων και της γης συνιστά ενίσχυση υπέρ της Ελληνικός Χρυσός.»

Η «Ελληνικός Χρυσός» απαλλάχτηκε από την καταβολή φόρου μεταβίβασης ενώ κατέβαλλε μειωμένες δαπάνες δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Σύμφωνα λοιπόν, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μεταλλεία της Κασσάνδρας πουλήθηκαν σε τιμή κατώτερη της πραγματικής τους αξίας και γι' αυτό το λόγο ζήτησαν από την ιδιωτική εταιρία να πληρώσει στο ελληνικό κράτος 15,3 εκατ ευρώ (+τους τόκους).


Το ελληνικό κράτος, από την πλευρά του παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να πάρει τα λεφτά από την ιδιωτική εταιρία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μη πληρώσει η ιδιωτική εταιρία χρήματα που θα κατέληγαν στα κρατικά ταμεία !!!

Να επισημάνουμε πως στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρχε παραπομπή σε έκθεση εκτίμησης της αξίας των Μεταλλείων που δημοσιεύθηκε για λογαριασμό της European Goldfields, μετόχου της Ελληνικός Χρυσός όπου η αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ δηλαδή 411 εκατ. Ευρώ.

Εκτός ότι προσέφυγε κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόδοση χρημάτων στο δημόσιο από την ιδιωτική μεταλλευτική εταιρία, υπέγραψε την τελική εισήγηση για την παραχώρηση των δικαιωμάτων και την έναρξη των εργασιών εξόρυξης τους.

Μια απόφαση που δεν είχε υπογράψει η προηγούμενη υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ενώ υπήρχαν ενστάσεις για περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις από αρμόδιους φορείς, όπως το δασαρχείο αλλά και από πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ. Ζητήματα που δεν κατάφεραν να ανακόψουν την επιθυμία του κυρίου Παπακωνσταντίνου να συνεχίσει τις διαδικασίες πώλησης.

Συγκεκριμένα, το δασαρχείο Αρναίας στις 18-01-2011 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά προς τη λειτουργία του εργοστασίου υποστηρίζοντας πως οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα «προξενήσουν στο δασικό οικοσύστημα (χλωρίδα, πανίδα, μικροκλίμα, ατμόσφαιρα, υπόγεια και επιφανειακά νερά) της συγκεκριμένης θέσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστροφές ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες».


Η Γενική Συνέλευση της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξουσιοδότησε Επιτροπή ειδικών, από μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Σχολής για να μελετήσει τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την αλιεία και αλλού.

Μετά από έρευνα η μελέτη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα :

1.       Η σχεδιαζόμενη μεγάλης κλίμακας επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική υπερβαίνει κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα προκαλέσει μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον

2.      Η σχεδιαζόμενη μεγάλης κλίμακας επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική ΔΕΝ είναι αειφορική καθώς θα μεταβάλει ριζικά το χαρακτήρα της περιοχής από αγροτική-τουριστική σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας

3.      Η ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών θα καλύψει πολύ μεγάλες εκτάσεις και σε περιοχές που απέχουν μεγάλες αποστάσεις από την περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας

4.      Όλες οι αγροτικές δραστηριότητες (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, Αλιεία, κ.ά.) αλλά και η δυνατότητα επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων θα υποστούν ανεπανόρθωτες συνέπειες. Επομένως, θεωρούμε ότι

5.      Η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Β. Α. Χαλκιδική ΔΕΝ είναι συμβατή με τις αγροτικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

H «Ελληνικός Χρυσός» από την πλευρά της διατείνεται πως δεν θα υπάρξει περιβαλλοντολογική καταστροφή καθώς θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την μη μόλυνση του οικοσυστήματος.



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου