Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει επταήμερο πένθος για τον θάνατο του Τσάβεζ, που νικήθηκε τελικώς από την επάρατη νόσο σε ηλικία των 58 ετών έπειτα από την συμπλήρωση 14 ετών στο αξίωμα του Προέδρου της Χώρας.
Χιλιάδες υποστηρικτές του Προέδρου Chavez κατέκλυσαν τους δρόμους του Καράκας για να εκφράσουν την θλίψη τους. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας πάλεψε με τον καρκίνο για περισσότερο από ένα χρόνο, χάνοντας τελικώς στην άνιση αυτή μάχη...
Ο Chavez αποτέλεσε ισχυρό πολέμιο των επεκτατικών πολιτικών των Η.Π.Α, δημιουργώντας ένα ισχυρό ανάχωμα στην πολεμική προπαγάνδα περί «τρομοκρατίας» του Μπούς και έτερων Αμερικανών αξιωματούχων.
Σημαντικές στιγμές της ζωής του σε εικόνες
α) Ο Ούγκο Ράφαελ Τσάβεζ Φρίας σε παιδική ηλικία. Ο Τσάβεζ γεννήθηκε στην Σαμπανέτα του Μπαρίνας, στη Βενεζουέλα, στις 28 Ιουλίου του 1954. Είχε έναν αδελφό και οι γονείς του ήταν εκπαιδευτικοί.
β) 1992 - Η απόπειρα πραξικοπήματος κατά της Συνταγματικής Κυβέρνησης του Κάρλος Αντρές Πέρες οδήγησε τον Τσάβεζ στην φυλακή. Το Μπολιβεριανό Επαναστατικό Κίνημα 200 του Τσάβεζ ιδρύθηκε το 1982 με έντονη επαναστατική και εθνική ιδεολογία – ο Τσάβεζ μαζί με τέσσερις ακόμη συνταγματάρχες οργάνωσαν το στρατιωτικό πραξικόπημα.
γ) 1999 - Τον Φεβρουάριο του 1999 ο Ούγκο Τσάβεζ αναλαμβάνει την προεδρία της Βενεζουέλας. Η συμμαχία Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία με αρχηγό τον Τσάβεζ λαμβάνει ποσοστό 56,2% κερδίζοντας τις εκλογές. Το 2000, σε νέα εκλογική αναμέτρηση ανανέωσε την Προεδρική θητεία του έως το 2007.
δ) Οι εξαγωγές υδρογονάνθρακα, η κρατικοποίηση των πετρελαϊκών εταιριών και τα οφέλη από την αύξηση της τιμής πετρελαίου, έδωσαν ώθηση στην οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής, η οποία αξιοποιήθηκε από τον Τσάβεζ για κοινωνικά προγράμματα και προγράμματα στέγασης
ε) Η Μπολιβαριανή Επανάσταση υπό την Προεδρία Τσάβεζ περιλάμβανε αλλαγές στο σύνταγμα, την κρατικοποίηση των εταιριών και την θεσμοθέτηση κοινωνικών προγραμμάτων. Τα κοινωνικά προγράμματα ή Μπολιβαριανές Αποστολές χρηματοδοτούνταν κυρίως από τα κρατικά έσοδα από τον τομέα της ενέργειας (κυριότερα πετρέλαιο αλλά και εξαγωγές υδρογονάνθρακα).
στ) Η Βενεζουέλα συνήψε ισχυρούς δεσμούς με έτερες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής. H σημαντικότερη προσέγγιση αφορούσε ηγέτες έτερων λατινοαμερικάνικων χωρών, ειδικότερα με τους Ραφαέλ Κορία (Ισημερινός), Έβο Μοράλες (Βολιβία), Νέστορ και Κριστίνα Κίρχνερ (Αργεντινή) και Λούλα Ντα Σίλβα (Βραζιλία). Διατήρησε επίσης, στενή σχέση με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και τον αδερφό του Ραούλ.
ζ) Από την θέση του προέδρου, ο Τσάβες αντιστάθηκε σθεναρά στην ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και στην προπαγάνδα περί «τρομοκρατίας», που οδήγησε τις Η.Π.Α σε έναν ανεξέλεγκτο επεκτατισμό... Η μεγαλύτερη κόντρα του ήταν αυτή με τον Τζορτζ Μπους, τον οποίο συνεχώς κατηγορούσε πως υποθάλπει τον ''ιμπεριαλισμό'', που ο ίδιος ο Μπους αποποιούταν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου