Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Διαψεύδει κάθε ανάμειξή της στην απόσυρση της Gazprom από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠA η Κομισιόν


Απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας κ. Έτινγκερ στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

«Ουδεμία επιρροή ασκήθηκε από μέρους της Επιτροπής στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ» δηλώνει ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγκερ απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σχετικά με τους ισχυρισμούς για ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αιφνιδιαστική απόσυρση της Gazprom από το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι «ο διαγωνισμός διενεργήθηκε και διενεργείται από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με το ελληνικό και το ενωσιακό δίκαιο. Ο ρόλος της Επιτροπής έγκειται στην αξιολόγηση της ενδεχόμενης έκβασης των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας βάσει του ενωσιακού δικαίου ενέργειας και ανταγωνισμού».

Σε ερώτημα του Έλληνα Ευρωβουλευτή για το αν η Κομισιόν συσχετίζει την έκβαση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ με την έρευνα που διεξάγει για την άσκηση μονοπωλιακών πρακτικών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ο κ. Επίτροπος δεν απαντά ξεκάθαρα, αφήνοντας κάποια ερωτηματικά για το αν τελικά ο φόβος της περαιτέρω ισχυροποίησης της Ρωσίας στην εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ λειτούργησε ως αποτρεπτικός παράγοντας στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ερωτηθείς για τη θέση που κράτησε η Κομισιόν στο πλαίσιο της τρόικα έναντι της εν λόγω ιδιωτικοποίησης και για το αν εντοπίζει κάποια αντίφαση μεταξύ της απαίτησης που έχει τεθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση για άμεσα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΑ) και των ασαφών προθέσεων και προϋποθέσεων που διατυπώνει η Κομισιον για τον διαγωνισμό, ο κ. Έτινγκερ αναφέρει ότι η Επιτροπή δεν υιοθετεί συγκεκριμένη στάση σε περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την προώθηση της πλήρους διαφάνειας και της συμμόρφωσης με τους εφαρμοστέους κανόνες.

Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση του κ. Τσουκαλά σχετικά με την κάλυψη του κενού εσόδων που δημιουργείται στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με την απόσυρση των Ρώσων, ο κ. Έτινγκερ χαιρετίζει την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Τσουκαλάς σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου δήλωσε :

«Είναι προφανές ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ αφενός των ισχυρών πιέσεων που δεχόμαστε ως χώρα για γρήγορες και διαφανείς αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία και αφετέρου ενός αρκετά θολού πλαισίου αντιμονοπωλιακών ελέγχων που δημιουργούν ασάφειες στο κρίσιμο πεδίο της ενέργειας και αποτρέπουν ισχυρούς παίκτες - όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Gazprom - να εισέλθουν στο παιχνίδι των αποκρατικοποιήσεων επί ίσοις όροις. Επίσης είναι άλλο πράγμα η επίσπευση των διαδικασιών και άλλο η προχειρότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκρατικοποιήσεις με χαμηλό τίμημα και χωρίς αναφορά στον ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι ενεργειακές υποδομές και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, TAP κ.λ.π.) υπακούουν στο λεγόμενο "δικτυακό φαινόμενο" (network effect), καθώς όσο περισσότερες οι συνδέσεις και όσο περισσότεροι οι χρήστες τους, τόσο μεγαλύτερη η αξία που αποκτούν. Δεν πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά τεμάχια προς πώληση αλλά ως πολύτιμες υποδομές που πρέπει να αξιοποιηθούν συνδυαστικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στα πλαίσια ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα δίνει έμφαση στις συνέργειες και θα αποσκοπεί στη δημιουργία εγχώριας προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε πιόνι στην ενεργειακή γεωπολιτική σκακιέρα, αλλά να ενισχύσουμε τη θέση μας σε αυτή και να καταστούμε ενεργειακή πύλη της ΕΕ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Ευρωβουλευτή Τσουκαλά και της απάντησης του Επιτρόπου Έτινγκερ

Γραπτή Ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά
11 Ιουνίου 2013

Θέμα : Αποχώρηση της Gazprom από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Σε συνέχεια της αιφνιδιαστικής απόσυρσης της ρωσικής εταιρείας Gazprom από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και των δημοσιευμάτων ότι γι' αυτό ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρενέβη φοβούμενη την περαιτέρω ισχυροποίηση της Ρωσίας στην εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ, ερωτάται η Ευρωπαϊκής Επιτροπή :
1.     Υπήρξε παρέμβαση (επίσημη ή παρασκηνιακή) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της προσφοράς της Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠA; Συνάδει τέτοιου είδους παρέμβαση με την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
2.     Συσχετίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκβαση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ με την έρευνα που διεξάγει για την άσκηση μονοπωλιακών πρακτικών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου;
3.     Ποια ήταν η θέση που κράτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της τρόικα έναντι της εν λόγω ιδιωτικοποίησης; Εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποια αντίφαση μεταξύ της απαίτησης που έχει τεθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση για άμεσα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ασαφών προθέσεων και προϋποθέσεων που διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον διαγωνισμό;
4.     Πώς εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί το κενό εσόδων που δημιουργείται στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων;
  
Απάντηση του Επιτρόπου κ. Γκίντερ Έτινγκερ, 10 Ιουλίου 2013

1.     Ουδεμία επιρροή ασκήθηκε από μέρους της Επιτροπής στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε και διενεργείται από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με το ελληνικό και το ενωσιακό δίκαιο. Ο ρόλος της Επιτροπής έγκειται στην αξιολόγηση της ενδεχόμενης έκβασης των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας βάσει του ενωσιακού δικαίου ενέργειας και ανταγωνισμού.
2.     Οι εξαγορές που απορρέουν από την ελληνική διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, όπως και όλες οι άλλες εξαγορές, εφόσον ενέχουν σχετική με την Ευρωπαϊκή Ένωση διάσταση, υπόκεινται στον έλεγχο της ΕΕ για τις συγκεντρώσεις. Οι έρευνες για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων διέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου. Αντίθετα, οι έρευνες για τις πιθανές παραβάσεις του άρθρου 101 ή/και του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) διέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1/2003 του Συμβουλίου. Οι έρευνες βάσει του κανονισμού περί συγκεντρώσεων της ΕΕ και βάσει των ενδεχόμενων παραβάσεων του άρθρου 101 ή/και του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ διενεργούνται χωριστά.
3.     Η Επιτροπή δεν υιοθετεί συγκεκριμένη στάση για οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση πραγματοποιείται στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την προώθηση της πλήρους διαφάνειας και της συμμόρφωσης με τους εφαρμοστέους κανόνες.

4.     Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν ήδη την πρόθεσή τους να προκηρύξουν το συντομότερο δυνατόν εκ νέου διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Η Επιτροπή χαιρετίζει αυτή την πρόθεση και αναμένει τη θετική έκβαση της διαδικασίας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές συνέπειες τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και στα έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου