Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Εννεάγραμμα : Ανακαλύψτε τον Τύπο της Προσωπικότητας σας με ένα Ταξίδι στον Εαυτό και στους Άλλους


Το Εννεάγραμμα είναι ένα γεωμετρικό σύμβολο που αναλύει την ανθρώπινη προσωπικότητα σε 9 διαφορετικούς τύπους και τις υποκατηγορίες τους, εμπεριέχοντας ένα μεγάλο φάσμα από διαβαθμίσεις για τη μοναδικότητα του κάθε τύπου. Αποτελεί επίσης ένα σύμβολο που χαρτογραφεί την πορεία της ανάπτυξης του ανθρώπινου ψυχισμού από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τη διαμόρφωσή του στον συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας. Το Εννεάγραμμα είναι μια ψυχοπνευματική τυπολογία, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν  τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς και συναισθηματικών αντιδράσεων, να εντοπίσουν τις περιοριστικές τους πεποιθήσεις και να αναγνωρίσουν τα συνειδητά και ασυνείδητα κίνητρά τους.

Το Εννεάγραμμα δεν δημιουργήθηκε για να περιορίσει την ανθρώπινη προσωπικότητα σε συγκεκριμένες τυπολογίες, αλλά με σκοπό την αύξηση της επίγνωσης και της κατανόησης του εαυτού καθώς και τον τρόπο της αλλαγής και ωρίμανσης του.


Το γεωμετρικό σχήμα του Εννεαγράμματος είναι ένα αρχαίο σύμβολο που εντοπίζεται στην εποχή του Πυθαγόρα και πιθανώς ακόμα νωρίτερα.  Αυτή η αρχαία και εσωτερική γνώση ήρθε στο φως μέσα από τη διδασκαλία του Γκουρτζίεφ στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια ο Βολιβιανός φιλόσοφος και δάσκαλος πνευματικής ανάπτυξης Oscar Ichazo, συνέδεσε αυτή την παραδοσιακή γνώση με τη σύγχρονη ψυχολογία και χρησιμοποιούσε το Εννεάγραμμα ως τρόπο ανάλυσης της δομής της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ρόλο και την επιρροή του “Eγώ”.
Μαθητής του Ichazo και ο πρώτος που ανέπτυξε το Εννεαγράμματος ως ένα σύστημα μελέτης και ταξινόμησης της προσωπικότητας  σε 9 τύπους όπως και την ψυχοθεραπευτική του χρήση ήταν ο Ψυχίατρος και ένας από τους σημαντικότερους ψυχοθεραπευτές Gestalt, Claudio Naranjo. Στο βιβλίο του «Character and Neurosis» παρουσιάζει μια συνθετική ανάλυση της νεύρωσης και τον τρόπο με τον οποίο το Εννεάγραμμα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την ψυχοπαθολογία των 9 διαφορετικών τύπων προσωπικότητας .  Έχει γράψει και άλλα σημαντικά βιβλία όπως το «The Enneagram of Society», όπου αναλύει επιπρόσθετα ευρύτερες κοινωνικές δομές, όπως ολόκληρες χώρες, με βάση την τυπολογία του Εννεαγράμματος.Πώς μπορεί λοιπόν να μας βοηθήσει το Εννεάγραμμα; Η συμπεριφορά μας στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι καθοδηγούμενη από το ασυνείδητο λειτουργούμε με αυτόματες αντιδράσεις οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές μας ανάγκες στο εδώ και τώρα αλλά παρελθοντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες και αντίστοιχα μοτίβα συμπεριφοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει και να επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που συσχετιζόμαστε με τους ανθρώπους και γενικότερα την ίδια μας τη ζωή. Οι ασυνείδητες αυτές διεργασίες λειτουργούν έξω από το φάσμα της επίγνωσής μας και πολύ συχνά παραμένουν “αόρατες” για εμάς τους ίδιους. Το Εννεάγραμμα χρησιμοποιείται για να μας αποκαλύψει αυτές τις κρυφές πτυχές της προσωπικότητας μας ώστε να αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική άποψη του εαυτού μας και να επαναφέρουμε την ισορροπία και την αρμόνια στην ψυχοσύνθεσή μας, δίνοντας χώρο για να αναπτυχθούν ελεύθερα όλες οι θετικές μας ποιότητες.  

Το Εννεάγραμμα έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό, έχουν γραφτεί πολλές μελέτες και βιβλία για τις εφαρμογές του και στο εξωτερικό διεξάγονται συχνά σεμινάρια και ομάδες αυτογνωσίας. 

Χρησιμοποιείται ως μέσο αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, ως θεραπευτικό και διαγνωστικό εργαλείο από τους επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας και ως εργαλείο επιλογής και αξιολόγησης προσωπικού στον χώρο των επιχειρήσεων.

 Η Sandra Kopp-Herrarte ψυχοθεραπεύτρια Gestalt από το ινστιτούτο Gestalt του Σαν Φρανσίσκο , καλεσμένη από το Gestalt Insitute of San Francisco in Athens θα παρουσιάσει το Εννεάγραμμα σε μια ανοιχτή ομιλία την Τρίτη 6 Μαΐου 20.00 – 22.30 πληροφορίες : https://www.facebook.com/events/635230689865018/

Πάρβη Πάλμου
Clinical Psychology M.A.

Δημήτρης Τζαχάνης
Σωματικός Ψυχοθεραπευτής


Ekdromi

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου