Όταν ακούσετε, ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν ψηλά οι Τούρκοι με φράγματα, να ξέρετε ότι ήδη μπήκαμε στην προετοιμασία του Αρμαγεδώνα, και ότι διακόσια εκατομμύρια στρατός θα διαβή τον Ευφράτη για την Μέση Ανατολή...
π. Παίσιος
Άγκυρα
Η τουρκική κυβέρνηση εγκαινίασε, το Σάββατο, την κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος και ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον ποταμό Τίγρη, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το φιλόδοξο αλλά αμφιλεγόμενο αυτό έργο.
Όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του έργου, απειλείται με καταστροφή αρχαιολογικός χώρος μεγάλης ιστορικής σημασίας, ενώ χιλιάδες Κούρδοι θα εξαναγκαστούν να εγκατακείψουν την ευρύτερη περιοχή.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν παρέστη στα εγκαίνια του εργοταξίου κατασκευής του φράγματος του Ιλίσου, που απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, θέτοντας τον θεμέλιο λίθο αυτού του έργου που αποτελεί αντικείμενο διχογνωμιών από τα τέλη της δεκαετίας του 1070, όταν πρωτοεμφανίστηκε ως ιδέα.
Στο επίκεντρο των επικρίσεων, η μικρή πόλη Χασανκίφ, στις όχθες του Τίγρη, μία από τις ακμάζουσες πόλεις της αρχαίας Μεσοποταμίας, η οποία τώρα κινδυνεύει να δει ένα τμήμα των εδαφών της να βυθίζεται στα νερά της λίμνης του φράγματος.
Οι επικριτές του έργου εκφράζουν το φόβο ότι θα εξαφανιστεί όχι μόνο ένας μοναδικός ιστορικός χώρος όπου συνυπάρχουν ασσυριακά, ρωμαϊκά και οθωμανικά μνημεία, αλλά επίσης και ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής που έχει διαφυλαχθεί ευλαβικά από τους Κούρδους και Αραβες κατοίκους του.
Επιπλέον, η Τουρκία θα καταφέρει να αποκτήσει πολύτιμο έλεγχο στα νερά της ευρύτερης περιοχής και συνεπώς στην υδροδότηση γειτονικών χωρών, μεαποτέλεσμα να ενισχυθεί ο ρόλος της, καθώς το νερό στη Μ. Ανατολή είναι ίσως πιο πολύτιμο ακόμα και από το πετρέλαιο.
Αντίθετα, οι θιασώτες του έργου εκτιμούν ότι θα προσφέρει σε αυτή τη φτωχή περιοχή τα μέσα να αναπτύξει την οικονομία της, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη της αλιείας και την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, το σχέδιο αυτό αποτελεί απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησής του να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της κουρδικήςμειονότητας στην Τουρκία.
«Το βήμα που κάνουμε σήμερα δείχνει ότι η νοτιοανατολική περιοχή δεν είναι πια παραμελημένη. Αυτό το φράγμα θα φέρει ουσιαστικά ωφέλη στον τοπικό πληθυσμό» είπε στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Αυτό το είχαμε δει από τότε στο http://truth.freeforums.org/topic-t189.html
και είχε αναρτηθεί στο site στις 01 Nov 2007 και ώρα 17:57
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου