Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Δίνουν 83 εκατ. για να «πέσουν στα μαλακά» για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power

Δίνουν 83 εκατ. για να «πέσουν στα μαλακά» για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power

Με κοστούμι και καθισμένος στην πρώτη σειρά των εδωλίων, ο Βασίλης Μηλι-ώνης, ο πάλαι πότε ισχυρός άνδρας της Hellas Power, είναι απορροφημένος από τη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται ενώπιόν του. Δείχνει σαν να μη θέλει να χάσει καμία λέξη από όσα λέγονται μεταξύ των παραγόντων της δίκης.

Δίπλα του, ο έτερος βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση Αριστείδης Φλώρος, που παρακολουθεί με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον τη διαδικασία.

Στάση κάτι περισσότερο από αναμενόμενη για δύο νέους ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα είχαν μια άνετη και πλούσια ζωή, αλλά τώρα απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη, καθώς φέρονται να είναι οι πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου «Energa - Hellas Power», αμφότερες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο 256.521.323,96 ευρώ, σύμφωνα με το protothema.gr.


Πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήμα-τος σε βάρος του Δημοσίου των τελευταίων ετών, που αποκαλύφθηκε ενώ η χώ-ρα στροβιλιζόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση επέβαλλε σκληρά μέτρα λιτότητας περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού. Η εκδίκασή της βρίσκεται τώρα, περίπου τρία χρόνια μετά την αποκάλυψή της, σε εξέλιξη ενώπιον του Τριμελούς Εφε-τείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 19 πρόσω-πα, που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριό-τητα και της λαθρεμπορίας. Στην έδρα βρίσκονται τρεις γυναίκες δικαστές, με πρόεδρο του δικαστηρίου την κυρία Αννα Αγγελάτου και εισαγγελέα την κυρία Μερόπη Σάμπαλη. Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους -αν αποδειχτούν κατά την ακροαματική διαδικασία- επισύρουν ακόμη και ισόβια δε-σμά, ποινή που μπορεί να «σπάσει» μόνο αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ελαφρυ-ντικά. Μια κίνηση ωστόσο των κατηγορουμένων κατά την έναρξη της δίκης ίσως μεταβάλει τελικά προς το ηπιότερο το εύρος των ποινών που μπορεί να τους επιβάλει το δικαστήριο : με έγγραφες δηλώσεις τους γνωστοποίησαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στις αρμόδιες αρχές ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ελ-ληνικό Δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς τους.

Ο δρόμος ώστε οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων να μπορούν να επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει -και να διεκδικήσουν έτσι ηπιότερη ποινική μεταχείριση- άνοιξε τον Δεκέμβριο με τον νόμο 4312/2014 για τη «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατεσχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις» που ψήφισε η Βουλή. Βάσει των διατάξεών του, η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει στην άμεση είσπραξη των οφειλομένων, που στη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική συγκυρία είναι κάτι περι-σσότερο από αναγκαία για το Ελληνικό Δημόσιο. Ήδη η πρόθεση των κατηγο-ρουμένων να επιστρέψουν τα ποσά έχει κοινοποιηθεί στον αντιπρόεδρο της κυ-βέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάν-τια Βαλαβάνη, στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, στους προϊσταμένους των αρμόδιων ΔΟΥ κ.ά.

Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής από την πλευρά της υπεράσπισης, που δίνει το δικαίωμα στους κατηγορουμένους της υπόθεσης «Energa - Hellas Power» να ελπίζουν, εφόσον οι δηλώσεις τους γίνουν δεκτές, ότι μπορούν να «μαλακώ-σουν» τις ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα που τους καταλογίζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί το αξιόποινο των πράξεών τους και ότι θα αποφύγουν κάθε ποινική τιμωρία.

Πάντως, μέχρι τώρα το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί των δηλώσεων, κάτι που έχει επιφυλαχθεί να πράξει με παρεμπίπτουσα απόφασή του κατά τη διάρ-κεια της δίκης. Η εισαγγελέας της έδρας, ωστόσο, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το αν πρέπει να γίνουν δεκτές από το δικαστήριο οι σχετικές αιτήσεις. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την κυρία Σάμπαλη, με τις δηλώσεις τους οι κατηγορούμενοι δεν εκφράζουν την πρόθεση για πλήρη ικανοποίηση όλων όσους φέρονται να έ-χουν ζημιώσει, καθώς συναινούν μόνο στην ικανοποίηση του Δημοσίου και διά-φορων δήμων. Κατά την εισαγγελέα θα έπρεπε να συναινέσουν για επιστροφή των οφειλομένων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Δι-αχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), τα οποία επίσης ζημίωσαν, σύμ-φωνα με το βούλευμα, με τη δράση τους. Μάλιστα με αφορμή τη στάση αυτή των κατηγορουμένων, νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι οι εμπλεκόμενοι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο «πάνε να καθαρίσουν επιστρέφοντας λιγότερα από τα μισά χρήματα που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει».

Ωστόσο, όπως αντιτείνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, η πλευρά των κατηγορου-μένων δεν συναινεί -σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον της δίκης- στην επιστροφή των χρημάτων σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ καθώς οι εταιρείες Energa και Hellas Power έχουν ανταλλάξει αγωγές με τους παραπάνω φορείς ως προς το ύψος των απαιτήσεων που τους οφείλουν, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να πουν το «ναι» για επιστροφή χρημάτων στα δύο παραπάνω Ν.Π.Ι.Δ. προτού κριθούν από την αστική Δικαιοσύνη οι αγωγές που οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει.

Την τελική απόφαση ωστόσο για το αν θα γίνουν ή όχι δεκτές οι αιτήσεις περί επιστροφής των 83 εκατ. ευρώ θα τη λάβει το δικαστήριο, το οποίο προς το πα-ρόν αναμένει τις απαντήσεις των τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσει καταρ-χάς αν πράγματι τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και αν ναι, σε ποιους λογα-ριασμούς και σε ποια πιστωτικά ιδρύματα.

Πρόκειται πάντως για ένα νομικό ζήτημα που θα κριθεί για πρώτη φορά από τη Δικαιοσύνη και η όποια απόφαση ληφθεί θα αποτελέσει νομολογιακό δεδομένο. Πάντως, αν τα χρήματα αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, τότε το πιθανότερο είναι να πέσουν στα μαλακά τουλάχιστον οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δηλαδή οι Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος (πατέρας του Αρισ-τείδη), Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης.

Στη δίκη που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα μάλιστα από εμπόδια τεχνικής φύσεως, όπως δυσκολία εύρεσης κατάλληλης αίθουσας, καταξιωμένοι ποινικολόγοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμέ-νων, οι οποίοι πλέον είναι όλοι εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του 18μήνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης που προβλέπει το Σύνταγμα. Ως πολιτική αγωγή στη δίκη παρίσταται ο ΑΔΜΗΕ, ο ΛΑΓΗΕ, κάποιοι ΟΤΑ, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Την υπόθεση των Energa - Hellas Power, στην αποκάλυψη της οποίας είχε πρωτοστατήσει το «ΘΕΜΑ», είχε ερευνήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, ενώ την ανάκριση είχε διενεργήσει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Σπύ-ρος Γεωργουλέας. Τα ποσά που φέρεται να υπεξαιρέθηκαν και τα οποία περιγ-ράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα προκαλούν ίλιγγο. «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Β. Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλαν, κατά περίπ-τωση, τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω της ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ από την εταιρεία Energa», αναφέρεται χαρακ-τηριστικά στο βούλευμα.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο και στους δήμους τα ποσά από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων -το γνωστό και ως «χαράτσι» στα ακίνητα που πλέον έχει αντι-κατασταθεί από τον ΕΝΦΙΑ-, «αλλά τουναντίον το παρακράτησαν και το ενσω-μάτωσαν στην περιουσία τους». Το ποσό της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη τελών που δεν απέδωσαν (ΕΦΚ και ΔΕΤΕ), ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323,96 ευρώ.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι, με δεκάδες τραπεζικές συναλλαγές και μέσω του δικτύου offshore εταιρειών που είχαν στήσει, διακίνησαν τα έσοδα που προ-έρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα ώστε «να προσδώσουν σε αυτά νομι-μοφάνεια». Ενδεικτικά, στα στοιχεία αυτά, που προέκυψαν από το άνοιγμα τρα-πεζικών λογαριασμών, περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελ-βετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ.

Στο ακροατήριο έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων - αναμένεται να κατα-θέσουν συνολικά 29. Στην τελευταία συνεδρίαση κατέθεσε ο Σπυρίδων Βάσσος, διευθυντικό στέλεχος του ΑΔΜΗΕ. Στην κατάθεσή του υποστήριξε πως το συ-νολικό ποσό που οφείλουν στον ΑΔΜΗΕ οι εταιρείες Energa και Helllas Power δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη! Η παραδοχή αυτή του μάρτυρα οδήγησε μερίδα των συνηγόρων της υπεράσπισης να διερωτηθεί -ενώπιον του δικαστηρίου- πώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί η υπεξαίρεση των 256 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το βούλευμα, από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιο είναι το ακριβές ποσό της οφειλής των δύο εταιρειών προς τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, ο κ. Βάσσος κα-τέθεσε ότι υπήρχαν ποσά και μετρήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που αμφισβητούν-ταν από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι για τον λόγο αυτό είχαν προσφύγει και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Από την μεριά τους, οι κατηγορούμενοι θα δώσουν μάχη στο δικαστήριο για να αντικρούσουν την κατηγορία της υπεξαίρεσης, με τους συνηγόρους τους να ση-μειώνονυ ότι οι εντολείς τους δεν έχουν διαπράξει το συγκεκριμένο αδίκημα, κα-θώς όλα τα ποσά από το «χαράτσι» βρίσκονταν κατατεθειμένα στους εταιρικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων.

Όσον αφορά στους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν στο εξωτερικό, οι εκπρόσω-ποι των δύο εταιρειών, που ήταν οι μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη ΔΕΗ, θα αναφέρουν ότι και οι λογαριασμοί αυτοί ήταν εται-ρικοί και ότι ήταν επιχειρηματική επιλογή τους να βγάλουν χρήματα εκτός Ελ-λάδας λόγω οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας που επικρατούσε το 2011 στη χώρα. Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα 5 Μαρτίου.


Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου