Η τάση μείωσης της καταθετικής βάσης των τραπεζών δεν έχει ανακοπεί και συνεχίζει να είναι πτωτική.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες νέα σημαντική μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις τον Μάρτιο του 2011 και με βάση εκτιμήσεις κατήλθαν κάτω των 200 δις ευρώ περίπου στα 198 με 199 δις ευρώ ενώ για τον Απρίλιο φαίνεται να διαμορφώνονται στα 196 δις ευρώ δηλαδή περαιτέρω υποχώρηση. Με βάση τα στοιχεία Απριλίου σωρευτικά οι καταθέσεις έχουν μειωθεί από τις αρχές του 2010 περίπου 41 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ήταν μεταξύ 197 δις ευρώ τον Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2008 δηλαδή πριν 40 μήνες.
Η καταθετική βάση των τραπεζών μειώνεται και μειώνεται συνεχώς και αν η κατάσταση δεν αναστραφεί άμεσα θα ναρκοθετήσει σοβαρά την προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ 90,4 δις ευρώ.
Η μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ ναρκοθετείται ξεκάθαρα από την μείωση των καταθέσεων.
Χάνοντας συνεχώς καταθέσεις οι τράπεζες εγκλωβίζονται ακόμη περισσότερο στην ιδιότυπη ομηρία της ΕΚΤ.
Με βάση ενδείξεις πτώση κάτω από 190 δις ευρώ στην καταθετική βάση το πρόβλημα στις τράπεζες και στην ρευστότητα τους θα οξυνθεί περισσότερο. Με βάση ενδείξεις οι καταθέσεις θα μειωθούν στα 184 με 180 δις ευρώ έως το τέλος του 2011.
Η εξέλιξη της πορείας των καταθέσεων των τραπεζών χωρίς ωραιοποιήσεις είναι πολύ ανησυχητική.
Τον Ιανουάριο σημειώθηκε και εκροή στον εξωτερικό.
Η ίδια αρνητική εικόνα επικράτησε και τον Φεβρουάριο ενώ τον Μάρτιο ενώ στις πρώτες 10 μέρες υπήρξε σταθεροποίηση, ολοκληρώθηκε με νέα σημαντική πίεση στις καταθέσεις απόρροια της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας αλλά και την κινδυνολογία για τις καταθέσεις.
Οι καταθέσεις με βάση τα επίσημα στοιχεία τον Φεβρουάριο κατήλθαν στα 202,4 δις ευρώ από 208,864 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010.
Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών.
Όπως έχει τονιστεί το 2011 οι καταθέσεις θα μειωθούν προς την ζώνη των 180 -184 δις ευρώ από τα 237,7 δις ευρώ που ήταν αρχές του 2010 δηλαδή σωρευτική πτώση 58 δις ευρώ.
Σε 12μηνη βάση Ιανουαρίου με Δεκεμβρίου του 2010 η πτώση της καταθετικής βάσης έφθασε τα 30 δις ευρώ.
Περίπου 15 με 16 δις ευρώ από τις καταθέσεις δαπανήθηκαν στο εσωτερικό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες λόγω των προβλημάτων ρευστότητας αρχίζουν και δαπανούν από τα έτοιμα. Ποια είναι τα συμπεράσματα…
1)Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
2)Η μείωση των καταθέσεων αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των τραπεζών
3)Οι τράπεζες σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν υψηλά τα επιτόκια καταθέσεων….
(www.bankingnews.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου