Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

#Tweet_Stories: ολοκληρωμένα μικροδιηγήματα σε 140 χαρακτήρες (πρόσκληση συμμετοχής)

 

Μπορεί να γραφτεί λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες; Η σελίδα για την ανοιχτή λογοτεχνία OpenBook, μια πρωτοβουλία του συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη, πιστεύει πως μπορεί και ξεκινάει το #Tweet_Stories. Απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να στείλουν ένα  ολοκληρωμένο μικροδιήγημα 140 χαρακτήρων, όσο ακριβώς ένα μήνυμα στο Twitter. Τα μικροδιηγήματα που θα επιλεχτούν θα δημοσιευτούν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που θα διανέμεται δωρεάν με άδεια Creative Commons.

Το OpenBook εξηγεί την ιδέα των #Tweet_Stories:
Η καθημερινή συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα έχει επιφέρει νέες συνήθειες στον τρόπο έκφρασης, με κύριο χαρακτηριστικό τον συμπυκνωμένο λόγο. Κλασικότερο παράδειγμα όλων το Twitter με το όριο των 140 χαρακτήρων ανά δημοσίευση.

Μικρά κείμενα, κοφτές φράσεις, πεπερασμένος αριθμός λέξεων, που όμως εμπεριέχουν όλες τις ιδέες, την έμπνευση και τα νοήματα της νέας εποχής. 
Το ερώτημα είναι αν η λογοτεχνία μπορεί να λειτουργήσει στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολύ μικρής φόρμας των κοινωνικών δικτύων. Το συγγραφικό ταλέντο ξεχειλίζει στο διαδίκτυο, οπότε ας αποπειραθούμε να συλλέξουμε πρωτότυπες ιστορίες που χωράνε σε 140 χαρακτήρες. Άλλωστε, ο μεγάλος Ernest Hemingway έγραψε την πιο διάσημη μικρή ιστορία με μόλις 6 λέξεις ή αλλιώς με 33 χαρακτήρες: "For sale: baby shoes, never worn."
Οι συμμετοχές μπορούν να αποστέλλονται μέχρι τις 31 Μαΐου 2012 στο tweet.stories.gr[at]gmail.com.

Η αφήγηση μιας ολοκληρωμένης ιστορίας σε 140 χαρακτήρες είναι μεγάλη πρόκληση, για τους συγγραφείς και γενικότερα για τους χρήστες του Twitter, καθώς στους χαρακτήρες προσμετρώνται όχι μόνο τα γράμματα, αλλά και τα κενά και τα σημεία στίξης. Είναι μια μεγάλη άσκηση στην αφαίρεση και στη λιτή και πυκνή έκφραση, κάτι που θυμίζει έντονα τα τρίστιχα ιαπωνικά ποιήματα χαϊκού.

 

Ένα twister του Arjun Basu

Το Twitter και η λογοτεχνία

Η σχέση της λογοτεχνίας με το Twitter έχει ήδη ένα σημαντικό παρελθόν και η πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έδωσε νέα ώθηση στο κίνημα των "twaiku", των ποιημάτων χαϊκού στου Twitter.

Το φθινόπωρο του 2011 η βρετανική Εταιρεία Συγγραφέων είχε οργανώσει λογοτεχνικό τουιτομαραθώνιο (tweetathon), όπου ένα συγγραφέας ξεκινούσε με μήνυμα στο Twitter ένα μικροδιήγημα και το συνέχιζαν άλλοι χρήστες της υπηρεσίας. Κάθε διήγημα έπρεπε να αποτελείται από 5 μηνύματα (tweets) και να αριθμεί έως 670 χαρακτήρες.

Ακριβώς αντίστοιχη με το πείραμα του #Tweet_Stories από το OpenBook όμως είναι η περίπτωση του Arjun Basu, αρχισυντάκτη του περιοδικού enRoute και συγγραφέα, ο οποίος γράφει μικροδιηγήματα έκτασης ακριβώς 140 χαρακτήρων, που τα ονομάζει twister, και σκοπεύει να τα εκδώσει σε βιβλίο.


Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου