Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» - «Πρωτογενές πλεόνασμα και «κοινωνικό μέρισμα»


ΚΑΘΩΣ η αποτυχία της συνταγής του Μνημονίου είναι πλέον πανθομολογούμενη και η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού συνεχίζεται ακάθεκτη, ο κ. Σαμαράς μετά το περίφημο success story επικέντρωσε την επικοινωνιακή του πολιτική στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα μοιράσει σε ποσοστό 70% στους χαμηλοσυνταξιούχους ως κοινωνικό μέρισμα.

Έτσι το ζήτημα της επίτευξης του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος αποτέλεσε κεντρική πολιτική επιλογή της μνημονιακής συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτέλεσε η παρέμβαση του ΔΝΤ το οποίο αμφισβήτησε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.


Μάλιστα είχε προηγηθεί η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα που υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2013 στα 344 εκατ. ευρώ και για το 2014 στα 2.840 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα βεβαίως του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει πολλές διαστάσεις:

Η πρώτη αφορά στην κατανομή των βαρών για την επίτευξή του. Πρόκειται για ένα κεφαλαιώδες κοινωνικό ζήτημα, καθώς το εν λόγω πρωτογενές πλεόνασμα των 344 εκατ. ευρώ δημιουργείται λόγω της βίαιης μείωσης μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα και λόγω της φορολογικής λαίλαπας κατά των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Πρόκειται δηλαδή για μια εντελώς αντικοινωνική και αντιπαραγωγική διεργασία η οποία θα ενταθεί το 2014 προκειμένου τότε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2.840 εκατ. ευρώ. Μάλιστα από το ίδιο το προσχέδιο προϋπολογισμού 2014 προκύπτει ότι οι μειώσεις ειδικών μισθολογίων, συντάξεων, αλλά και η κατάργηση δώρων, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 2 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται και επιπλέον φόροι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη διάσταση αφορά «στη δημιουργική λογιστική» που ενεργοποιείται για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα των 344 εκατ. ευρώ, εάν επιτευχθεί τελικά, θα οφείλεται στη μη εξόφληση ενός μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στη μη επιστροφή φόρων, ιδίως του ΦΠΑ κ.λπ.

Η τρίτη διάσταση έχει πολιτική σημασία γιατί στο βαθμό που επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, και αυτό θα μπορούμε να το γνωρίζουμε με ασφάλεια μόνο τον Απρίλιο του 2014 όταν και θα εκδοθούν τα αποτελέσματα από τη Eurostat, τότε, όπως διατείνεται η συγκυβέρνηση, θα της δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε σχέση με το χειρισμό του δημοσίου χρέους.

Η τέταρτη διάσταση αφορά στον τρόπο διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση με τις υποσχέσεις του κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει για την εξόφληση του δημοσίου χρέους συγκεκριμένα ποσά, το ύψος των οποίων καθορίζεται σε ετήσια βάση από τα εκάστοτε επικαιροποιημένα μνημόνια. Τα εν λόγω ποσά προέρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε περίπτωση όμως που επιτευχθεί μεγαλύτερο ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί, τότε το επιπλέον ποσό διανέμεται με αναλογία 30/70 στους δανειστές και στο ελληνικό Δημόσιο αντίστοιχα.

Με βάση το τελευταίο από 17/5/2013 επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπεται η δημιουργία του παρακάτω πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο θα πάει αποκλειστικά στις τσέπες των δανειστών.

2014 : 2.750 εκατ. ευρώ (1,5% ΑΕΠ).

2015 : 5.700 εκατ. ευρώ (3,0% ΑΕΠ).

2016 : 8.975 εκατ. ευρώ (4,5% ΑΕΠ).

Ακόμη λοιπόν και αν η κυβέρνηση πετύχει μετά τον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα των αντιλαϊκών μέτρων το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 2.840 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού και πάλι το ποσό που θα μπορέσει να διανείμει ως κοινωνικό μέρισμα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς, θα ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ (2.840 - 2.750= 90 χ 70%= 63) τα οποία μάλιστα θα πρέπει να τα διανείμει σε 1.500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, κάθε ένας από τους οποίους θα πάρει 3,5 ευρώ το μήνα!...

Για το 2013 το ποσό του περίφημου αυτού κοινωνικού μερίσματος που θα πρέπει να διανεμηθεί σε 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους θα προσεγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ (344 χ 70%= 240), δηλαδή θα αναλογούν 13,3 ευρώ το μήνα σε κάθε χαμηλοσυνταξιούχο, τη στιγμή που οι εν λόγω συνταξιούχοι έχουν απολέσει πάνω από το 50% του εισοδήματός τους λόγω των διαφόρων μνημονιακών μέτρων.

   

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου