Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ - ” Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ” ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ-”ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ” ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τουρκική λίρα χτύπησε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό και άγγιξε τις 2,22 ανά δολάριο.


Την Παρασκευή 17-01-2014, η μέρα ξεκίνησε με την διακύμανση να αγγίζει τις 2,2125 ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας η ισοτιμία άγγιξε το επίπεδο των 2,221 λιρών / δολάριο.


Η πολυεπίπεδη κρίση που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες το τουρκικό πολιτικό σύστημα και κοινωνία, αρχής γεννωμένης του Ιουνίου του 2013, έχει άμεσες συνέπειες στο οικονομικό κλίμα, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όντας τον πλέον ευαίσθητο κρίκο, έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του.


Προς απογοήτευση όλων εκείνων των αναλυτών, ειδικά στην χώρα μας, οι οποίοι όταν αναφέρονταν στην τουρκική οικονομία το έκαναν με όρους αμερι-κανικής και της κινεζικής πραγματικότητας, μη λαμβάνοντας υπόψη βασικές δομικές της αδυναμίες, γίνεται πλέον σαφές ότι η κρίση έφτασε και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, με τις εξελίξεις μάλλον να πρέπει να αναμένονται δραμα-τικές δεδομένων και των πολιτικών εξελίξεων.


Οι όλο και νεότερες κατηγορίες οι οποίες έρχονται στην επιφάνεια, οι εσωτε-ρικές συγκρούσεις και η πιθανότητα εκτράχυνσης της καταστάσεως, σε ένα σύσ-τημα το οποίο δεν διαθέτει πλεονάσματα δημοκρατικότητας, στην ουσία αυξά-νουν το λεγόμενο «πολιτικό ρίσκο» κάθε επενδυτή στην χώρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εκροή κεφαλαίων και υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας η οποία το τελευταίο διάστημα έχει χάσει περί το 25% της αξίας της.


Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό κάθε χρέος και δάνειο είτε του κράτους είτε του ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό καθίσταται ακριβότερο άλλα και πιο δύσκολο να εξοφληθεί.


Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι η άποψη των ανθρώ-πων της αγοράς όπως για παράδειγμα του αναλυτή της Finansbank, Γκικτσέ Τσελίκ, όπου ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε την πλέον σοβαρή πρόκληση της περιόδου κατά την οποία αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία», δηλαδή από το 2002 και μετά.


Η κατάσταση για την Τουρκία χειροτερεύει και από την αλλαγή της πολιτικής της Fed η οποία έχει προχωρήσει σε κινήσεις μείωσης της ρευστότητας – άρα και των φτηνών κεφαλαίων τα οποία κινούνται προς την Τουρκία, από τα οποία η Άγκυρα επωφελείται εδώ και χρόνια, αφού με αυτά αναχρηματοδοτεί το τε-ράστιο έλλειμμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ της χώρας.


Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την φυγή κεφαλαίων από την χώρα, η κεντρι-κή τράπεζα αναμένεται να «παίξει» με το επιτόκιο (αυξάνεται, άρα ακριβαίνει το χρήμα προς τις επιχειρήσεις και ανακόπτει την ανάπτυξη), ενώ στην προσ-πάθειά της να σταματήσει την κατρακύλα της Λίρας έχει αρχίσει να χρησιμο-ποιεί το αποθεματικό της σε δολάρια. Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα ξοδέψει περί τα 3 δισ. δολάρια για να υποστηρίξει το τοπικό νόμισμα.


Οι δομικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας θα αναλυθούν σε προσεχές σημείωμα.


Για την ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι τουρκική οικονομία από την 16η θέση στην οποία βρίσκεται το πλέον πιθανό είναι να κατρακυλήσει προς τα κάτω – έως και να εγκαταλείψει τους G20 – παρά να δημιουργήσει μία κατάσταση η οποία θα της επιτρέψει να συμπεριληφθεί στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έως το 2023.


Κι ας λέει ο Αλί Μπαμπατζάν ότι οι συνέπειες θα είναι βραχυπρόθεσμες.


Το συγκεκριμένο άρθρο  αναδεικνύει το  πολύ σοβαρό πρόβλημα, που υπάρχει στην γείτονα χώρα σε ότι αφορά την οικονομία της όσο και εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσπαθεί να δώσει στην κοινή γνώμη της χώρας του, μια εν-τελώς διαφορετική εικόνα.

Μια εικόνα πλάστη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, που όμως  δίνει την εντύπωση ενός ”γίγαντα με πήλινα πόδια”.

Τις εξελίξεις αυτές ας τις λάβουν σοβαρά στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, έτσι ώστε να σταματήσουν  την πολιτική  της  διαρκούς υποχωρητικότητας, έναντι της Άγκυρας και να απαντούν με αποφασιστικότητα στους όποιους τουρ-κικούς λεονταρισμούς.

Αθανάσιος Μανουσάκης

Πηγή : Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου