Του Νίκου Χατζηνικολάου
Η απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει την κρατική ραδιοτηλεόραση
με πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν προκάλεσε μόνον τις εκρηκτικές
αντιδράσεις των απολυμένων, των συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης,
αλλά και έντονες τριβές στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ευάγγελος
Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης διαφώνησαν δημόσια με τους επιθετικούς χειρισμούς
του Αντώνη Σαμαρά και ασκούν τώρα έντονη πίεση για να ανοίξει πάλι η ΕΡΤ,
απειλώντας -εμμέσως πλην όμως σαφώς- με άρση της εμπιστοσύνης τους προς το
σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Ορισμένοι μάλιστα βουλευτές, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης
του ΠΑΣΟΚ με άρθρο του στη σημερινή Real news, έσπευσαν να ρίξουν λάδι στη
φωτιά μιλώντας για «ανάδειξη από την παρούσα Βουλή νέας κυβέρνησης με άλλο
πρωθυπουργό», αν το Μαξίμου επιμείνει μέχρι τέλους στις αποφάσεις του.
ΤΟ
ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ του διακόπτη λειτουργίας της ΕΡΤ και η μαζική απόλυση των
εργαζομένων της είχε προαναγγελθεί στις 26 Μαΐου, με το πρωτοσέλιδο
αποκλειστικό ρεπορτάζ της Real news και της Κάτιας Μακρή. Παρ’ όλα αυτά η
ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα έδειξαν να αιφνιδιάζονται. Ακόμη και
βουλευτές της Ν.Δ. που κάποτε υπήρξαν δημοσιογράφοι, όπως ο Αργ. Ντινόπουλος,
πιάστηκαν «αδιάβαστοι»... Εξετέθησαν μάλιστα ανεπανόρθωτα, καταγγέλλοντας με
περισσή εμπάθεια την εφημερίδα μας για την αποκάλυψη της αλήθειας! Πέραν του
αιφνιδιασμού, όμως, εντύπωση προκάλεσε και η προχειρότητα με την οποία η
κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή του ρηξικέλευθου σχεδίου της. Δεν είχε κάνει
καμμιά σοβαρή προεργασία, ούτε για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις
παλαιές «αμαρτίες» των κρατικών καναλιών, ούτε για να προετοιμάσει την επόμενη
μέρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που υποτίθεται ότι οραματίζεται.ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι η κίνηση Σαμαρά, ενώ επρόκειτο να εκδηλωθεί λίγες μόνον ημέρες μετά το δημοσίευμα της «R», καθυστέρησε τελικά διότι -όπως παραδέχεται σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Σ. Κεδίκογλου- «ανακάλυψαν» την τελευταία στιγμή πως κλείνοντας τους πομπούς της ΕΡΤ θα έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, που ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη... Ούτε αυτό το στοιχειώδες δεν είχαν σκεφτεί! Και βέβαια είναι κοινό «μυστικό» στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το... μεγαλεπήβολο σχέδιο για το νέο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τη ΝΕΡΙΤ, που ανακοίνωσαν την επομένη του «λουκέτου», πρόκειται στην πραγματικότητα για απλή αντιγραφή της παλαιότερης πρότασης Μόσιαλου - Αλιβιζάτου, επί ημερών πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, την οποία η Ν.Δ. είχε απορρίψει τότε μετά... βδελυγμίας!
ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, είναι αν θα είχαν ρίξει «μαύρο» στις τηλεοπτικές μας οθόνες στην περίπτωση που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Αντ. Μανιτάκης είχαν κάνει «σωστά» τη δουλειά τους και είχαν προχωρήσει με κατά το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια στις 2.000 απολύσεις επιόρκων και κοπανατζήδων από το Δημόσιο, για τις οποίες έχουν αναλάβει ρητές δεσμεύσεις απέναντι στον Τόμσεν και την παρέα του. Δεσμεύσεις που συνδέονται ευθέως με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων των δανείων της χώρας. Και βέβαια η απάντηση είναι όχι! Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το είχαν πράξει. Το «λουκέτο» στην ΕΡΤ ήταν η συνέπεια της ανικανότητας του συγκεκριμένου υπουργείου και του συγκεκριμένου υπουργού να τηρήσει τα μνημονιακά υπεσχημένα... Ας μην παρουσιάζεται, λοιπόν, ως επαναστατική παρέμβαση ή ως το κόψιμο του γόρδιου δεσμού...
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί με την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της αμαρτωλής ΕΡΤ. Κανείς δεν επιθυμεί την παράταση του καθεστώτος της σπατάλης και της αδιαφάνειας. Και βέβαια όλοι, πλην ίσως ορισμένων κομματικών εγκαθέτων, επιθυμούν να αποκτήσουμε επιτέλους αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση από μια πραγματική δημόσια τηλεόραση, που δεν θα είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε θα έχει σκιώδη διευθυντή ειδήσεων τον εκάστοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η πολιτική εξουσία έχει δικαίωμα να κατεβάζει διακόπτες, να ρίχνει «μαύρο» στις οθόνες και να απολύει συλλήβδην χιλιάδες εργαζομένους, με νομοθετικά διατάγματα και χωρίς καμμιά δημοκρατική νομιμοποίηση, για να «πιάσει» τους στόχους της τρόικας. Το «μαύρο» δεν είναι αποδεκτό ούτε στις τηλεοράσεις μας, ούτε στην πολιτική μας ζωή. Και πρέπει το συντομότερο δυνατό, αύριο αν γίνεται, η ΕΡΤ να εκπέμψει πάλι. Αυτή τη φορά, όμως, με ισχυρό σήμα δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και διαχειριστικής εντιμότητας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου