Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΥΟ ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΔΥΟ ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Όλοι μας γνωρίζουμε για το Άγιον Όρος. Αυτό που δεν γνωρίζουμε πολλοί είναι ότι αυτό στην αρχαιότητα ήταν άβατον για τους άντρες.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο αναφορές.

Η πρώτη είναι του Ομήρου και είναι η αρχαιότερη που έχει δώσει ο ελληνικός κόσμος. Ας την δούμε :

(Η Ήρα, ή σύζηγος του Δία….)
εγκτατέλειψε μ’ένα άλμα την κορυφή του Ολύμπου,
κατέβηκε στην Πιερία και στην αγαπημένη Ημαθία,
και από εκεί όρμησε προς τα χιονισμένα όρη των Θρακών
που ζούσαν δεξιά και αριστερά
πάνω στις πιο ψηλές κορυφές.
Τα πόδια της δεν άγγιζαν την γη.
Από τον Άθω κατέβηκε στην ταραγμένη θάλασσα
και έφθασε στην Λήμνο, πόλη του θεϊκού Θόα…

Ιλιάδα XIV, 225-230

Από την πηγή του Ομήρου μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες όπως ότι από τα αρχαία χρόνια η θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, όπως και σήμερα, είναι ταραγμένη με πολλές φουρτούνες.

Ακόμη ότι ο Άθως ήταν ιερό μέρος και για τους Αρχαίους. Η δεύτερη αναφορά μας φτάνει από τον Αισχύλο (πέθανε το 456 π.Χ.). Ο Αισχύλος λοιπόν μας αναφέρει ότι για να λάβει το συντομότερο δυνατόν την είδηση που περίμενε για την πτώση της Τροίας, η Κλυταιμνήστρα, η σύζυγος του βασιλιά Αγαμέμνονα, άναβε φωτιές πάνω στα ιερά βουνά της Ελλάδος. Έτσι ο χορός της τραγωδίας του Αισχύλου μας πληροφορεί ότι ο Ήφαιστος είναι αυτός που αναγγέλλει την είδηση :

…εκτοξεύοντας από την Ίδη ένα λαμπερό φως.
Κατόπιν από πυρά σε πυρά, ο μαντατοφόρος
έφτασε μέχρι εδώ με τις φωτιές.
Η Ίδη το έστειλε στο βράχο του Ερμή
στη Λήμνο.Μετά από το νησί, η μεγάλη φλόγα
έφτασε στον τρίτο σταθμό.
στο όρος Άθως, αφιερωμένο στον Δία.

Αγαμέμνων, 281-285

Εδώ διαβάζουμε ότι όντως το βουνό Άθως, σημερινό Άγιον Όρος, ήταν ιερό για τους Αρχαίους Έλληνες, αλλά ήταν και ιερό για τον θεό Δία.


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΟΕ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου