Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Βαρύ το τίμημα της νέας στήριξης για το δημόσιο χρέος


Αναφορικά με την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τους εταίρους της ευρωζώνης και 3,3 δισ. από το ΔΝΤ, η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος που ζητούσαν οι εταίροι και ο διεθνής οργανισμός εγκρίθηκαν από τη Βουλή. Το παραπάνω ποσό θα εκταμιευθεί στα μέσα Ιουλίου και θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα στο θέμα της νέας στήριξης, όπου η χώρα μας, εξαιτίας της διαπραγματευτικής ανυπαρξίας της κυβέρνησης, μπορεί να επιβαρυνθεί με μεγάλο οικονομικό κόστος.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης ενέκριναν κατ’ αρχήν τη νέα στήριξη της Ελλάδας, στη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (23-24 Ιουνίου) δίνοντας εντολή στους υπουργούς Οικονομικών να προσδιορίσουν αυτή τη βοήθεια στις αρχές Ιουλίου.

Η νέα στήριξη, που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 90 και 120 δισ. ευρώ, θα καλύψει όλες τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2014. Οι πηγές της χρηματοδότησης είναι τέσσερις: οι χώρες της ευρωζώνης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΔΝΤ, οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.
Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς, διότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι εάν αυτή η συμμετοχή δεν είναι εθελοντική αλλά αποτελεί προϊόν πολιτικών πιέσεων από τις κυβερνήσεις, τότε θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπημένης χώρας, ανοίγοντας τον ασκό τους Αιόλου για τη χώρα μας και το σύνολο της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης από τη μία πλευρά και των εκπροσώπων των μεγάλων τραπεζών κατόχων ομολόγων από την άλλη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Ωστόσο, οι συζητήσεις γίνονται με βάση μια γαλλική πρόταση δύο εναλλακτικών σεναρίων, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβή για τη χώρα μας εάν δεν βελτιωθεί.
Το πρώτο γαλλικό σενάριο προβλέπει την επανεπένδυση για 30 χρόνια του 70% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και λήγουν μέχρι το τέλος του 2014. Το 50% θα επανεπενδυθεί σε νέες ελληνικές εκδόσεις και το 20% σε ένα ειδικό χρηματοδοτικό όχημα μηδενικού επιτοκίου, που έχει ρόλο εγγύησης για τους επενδυτές σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος.
Αναφορικά με το 50% της αξίας των ομολόγων που θα επανεπενδυθεί στην Ελλάδα προτείνεται ένα σταθερό επιτόκιο 5,5%,το οποίο θα αυξάνεται με βάση την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, που σημαίνει ότι με μια μέση αύξηση κατά 2% με 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια το τελικό επιτόκιο θα πλησιάζει το 8%. Πρόκειται για ένα ποσοστό σημαντικά ψηλότερο από το 5,5% κατά μέσο όρο των ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014.
Επιπλέον, για το 20%, που θα τοποθετηθούν σε ένα χρηματοδοτικό όχημα μηδενικού επιτοκίου, η Ελλάδα θα επιβαρύνεται με το οικονομικό κόστος.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επανεπένδυση του 90% της αξίας των ομολόγων αλλά μόνο για πέντε χρόνια με σταθερό επιτόκιο 5,5%.
Συνολικά η γαλλική πρόταση προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα λήξουν ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές συνολικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι, χωρίς μείωση του επιτοκίου, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για τη χώρα μας, αφού αντί να δώσει ανάσα θα επιβαρύνει περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Ενδεικτικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια των εταίρων και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δίνονται με επιτόκιο κάτω του 4%.
Η γαλλική πρόταση, που την αποδέχονται ως βάση συζήτησης και οι γερμανικές τράπεζες, θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με στόχο να ληφθεί απόφαση. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η απόφαση θα μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Ιουλίου.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ για τον Τύπο της Κυριακή

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου