Σε κίνηση υψηλού ρίσκου που αν δεν πετύχει μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να βγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδιάζεται η άμεση άντληση δανείων με ενέχυρο μετοχές και ακίνητα που προορίζονται για αποκρατικοποιήσεις και χρήση των κεφαλαίων για επαναγορά χρέους μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά να μειώσει το δημόσιο χρέος αγοράζοντας με μέσο discount της τάξεως του 25% ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο εκτιμάται ότι δεν μπορεί να αντλήσει πάνω από 40 δισ. ευρώ εκτός και αν βάλει ενέχυρο το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στην οποία έτσι κι αλλιώς έχει δικαίωμα η τρόικα όπως σαφώς προβλέπει το Μνημόνιο.
Με την άντληση 40 δισ. ευρώ το ποσό μείωσης του χρέους είναι της τάξεως των 13-15 δισ. ευρώ και αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση τόκων της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου θεωρείται πολύ επικίνδυνη, καθώς ουσιαστικά δεν θα απομένει άλλο όπλο στην κυβέρνηση στην περίπτωση που χρειαστεί λεφτά στο μέλλον, καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία θα περάσουν στον έλεγχο των δανειστών.
Την επικίνδυνη αποστολή έχει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου, γνωστός από τη θητεία του στη Goldman Sachs αλλά και από το ρόλο του ως στελέχους της Εθνικής επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας για τη μεταφορά του swap που είχε συνάψει η κυβέρνηση Σημίτη στην Εθνική Τράπεζα. Επισημαίνεται ότι ήδη η κυβέρνηση με νόμο μεταφέρει τη διαχείριση των διαθεσίμων του δημοσίου από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον ΟΔΔΗΧ. Στην κίνηση αυτή είχε αντιδράσει έντονα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης, ενώ αρνητική ήταν και η στάση της κας Βάσως Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου