Στο 1,7% από 5% την προηγούμενη φορά (8/2/2011) διαμορφώνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 21,9% έναντι 20,2% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, ο ΛΑΟΣ με 7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,3%. Τα υπόλοιπα μικρά κόμματα (ΔΗ.ΜΑΡ, ΔΗ.ΣΥ, Οικολόγοι) κινούνται περί το 2,5%, ποσοστό που λαμβάνει και το Άρμα Πολιτών» του Δημαρά στην δημοσκοπική του πρεμιέρα. Άλλο κόμμα/λευκό/άκυρο/αποχή στο 18,6% και οι αναποφάσιστοι στο 10,2%.
Στις λεγόμενες «ποιοτικές» ερωτήσεις ενυπάρχει η πλήρης καταβαράθρωση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης: το 78% των πολιτών θεωρεί αναποτελεσματική την πολιτική της Κυβέρνησης και το 70% που διαφωνεί με την πολιτική του Μνημονίου. Το 67% λέει όχι σε πρόωρες εκλογές και το 60% θεωρεί ότι η προσφυγή στην Τρόικα δεν ήταν μονόδρομος. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι το 91% θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός ήξερε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση την πραγματική κατάσταση του χρέους και του ελλείμματος, ενώ το 84% δηλώνει ότι αυξήθηκε το αίσθημα του φόβου και το 85% υπέστη απώλεια εισοδήματος.
Η μεγαλύτερη έκπληξη πάντως αφορά το ποσοστό που συμφωνεί με την κεντρική επιλογή του Α. Σαμαρά να μην ψηφίσει το Μνημόνιο: 48% έναντι 40%, σε μια πλήρη ανατροπή της εικόνας, καθώς πέρυσι ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ διαφωνούσε με τη μη ψήφιση του Μνημονίου.
Από τη στιγμή που οι πολίτες έχουν απορρίψει με συντριπτικά ποσοστά τις κυβερνητικές θέσεις, το κλίμα είναι κατάλληλο και οι συνθήκες ώριμες για να προβληματιστούν, να ακούσουν με προσοχή και να αποδεχθούν μία διαφορετική πρόταση εξόδου από την κρίση.
Σήμερα εξάλλου ο εκπρόσωπος της Ν Δ Γιάννης Μιχελάκης, έκανε τις εξής παρατηρήσεις στα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO:
Η διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων.
Μειώθηκε στο 1,7% από 5,1% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ψαλίδα κλείνει, η τάση είναι ξεκάθαρη, η διαφορά είναι πλέον στο όριο του στατιστικού λάθους.
Η άποψη για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό:
Πτώση του Γ. Παπανδρέου κατά 6,5%.
Άνοδος Α. Σαμαρά κατά 1,1%.
Άποψη για την απόφαση του Α. Σαμαρά να μην ψηφίσει το Μνημόνιο:
Η πλειοψηφία (48,6%) κρίνει θετικά την απόφαση Α. Σαμαρά.
Είναι άλλη μια δικαίωση.
Μεταξύ αυτών που κρίνουν θετικά την απόφαση του Προέδρου να μην ψηφίσει το Μνημόνιο είναι το 22,2% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και το 63,6% των ψηφοφόρων ΛΑΟΣ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη είχε ψηφίσει το Μνημόνιο.
Ο κ. Παπανδρέου μπορούσε να αποφύγει το Μνημόνιο.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (60,3%) οι πολίτες πιστεύουν ότι, εάν ο Γ. Παπανδρέου έπαιρνε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, μπορούσε να αποφύγει το Μνημόνιο. Είναι άλλη μια δικαίωση για τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά, που -από την πρώτη στιγμή- τους φώναζε «ξεκολλήστε».
Στην ερώτηση ποια είναι η σωστή θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης το 60,3% απαντά «η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου». Ποιοτικό στοιχείο, που συνιστά μια ακόμη δικαίωση για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά.
Μια κάρτα κόλαφος για τον κ. Παπανδρέου που προεκλογικά, αλλά και αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές, διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν». Το 91,2% των ερωτηθέντων λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε και το πρόβλημα ελλείμματος και το πρόβλημα χρέους.
Άποψη για το αν η πολιτική της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το 69,5% απαντά «όχι». Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Από τους πολίτες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης το 47,8% είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.
Το 49,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης. Το μισό ΠΑΣΟΚ εναντίον του άλλου μισού. Στην κυβέρνηση, στην Κ.Ο., αλλά και στην κοινωνία
Μ.Ο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου