Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου
Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ, ραγδαία δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με μια μικρή, αλλά σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της Ν.Δ., στην οποία συνέβαλε πιθανότατα και το Ζάππειο ΙΙ, οδήγησε σε ανατροπή σκηνικού. Η δημοσκόπηση της MRB, που δημοσιεύει σήμερα η «R», είναι η πρώτη μετά από 33 ολόκληρους μήνες που δείχνει όχι μόνον ότι το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος εξανεμίσθηκε, αλλά και ότι η πλάστιγγα των μετακινήσεων ψηφοφόρων ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «γέρνει» πλέον εμφανώς πρός την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, όμως, ότι οι δύο «μεγάλες» παρατάξεις ισοψηφούν πλέον με 21,5% και ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς εμφανίζονται για πρώτη φορά σχεδόν απόλυτα ισοϋψείς στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία δεν είναι το σημαντικότερο εύρημα της μέτρησης αυτής. Άλλωστε το... Χ της μεταξύ τους αναμέτρησης συνοδεύεται από ένα άλλο, επώδυνο Χ. Αυτό που βάζουν οι πολίτες και στα δύο κόμματα. Αυτό που βάζουν οι πολίτες και στους δύο αρχηγούς. Το άθροισμα του «δικομματισμού» βρίσκεται πλέον στο -ιστορικό χαμηλό- 43%, που μέχρι πρότινος αποτύπωνε τη δύναμη ενός μόνον εκ των δύο σχηματισμών. Παράλληλα, το 54% των πολιτών θεωρεί ότι κανένα από τα σημερινά κόμματα εξουσίας δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται και πάλι ο... κανένας με 45,2%, έναντι 26,5% του κ. Γ. Παπανδρέου και 26,3% του κ. Αντ. Σαμαρά. (Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από την άλλη πλευρά, υπερκέρασε για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό σε δημοτικότητα, έστω και με το αναιμικό 0,4%.)
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ, όμως, ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για την «R» είναι αυτά που συνδέονται με τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των πολιτών για το μέλλον της χώρας και για την έξοδό της από την κρίση. Η λαϊκή απαισιοδοξία χτυπάει «κόκκινο». Σχεδόν το 90% όσων απάντησαν στο σχετικό ερώτημα πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά ή πολύ άσχημα. Το 83,4% «βλέπει» ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης χειροτερεύει, το 58% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, το 50,5% εκτιμά ότι η χώρα μας δεν θα πετύχει να πάρει την πέμπτη δόση του δανείου, ενώ, τέλος, το 80% δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν να υποστεί περαιτέρω προσωπικές θυσίες στο πλαίσιο ενός νέου Μνημονίου.ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, όμως, ότι οι δύο «μεγάλες» παρατάξεις ισοψηφούν πλέον με 21,5% και ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς εμφανίζονται για πρώτη φορά σχεδόν απόλυτα ισοϋψείς στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία δεν είναι το σημαντικότερο εύρημα της μέτρησης αυτής. Άλλωστε το... Χ της μεταξύ τους αναμέτρησης συνοδεύεται από ένα άλλο, επώδυνο Χ. Αυτό που βάζουν οι πολίτες και στα δύο κόμματα. Αυτό που βάζουν οι πολίτες και στους δύο αρχηγούς. Το άθροισμα του «δικομματισμού» βρίσκεται πλέον στο -ιστορικό χαμηλό- 43%, που μέχρι πρότινος αποτύπωνε τη δύναμη ενός μόνον εκ των δύο σχηματισμών. Παράλληλα, το 54% των πολιτών θεωρεί ότι κανένα από τα σημερινά κόμματα εξουσίας δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται και πάλι ο... κανένας με 45,2%, έναντι 26,5% του κ. Γ. Παπανδρέου και 26,3% του κ. Αντ. Σαμαρά. (Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από την άλλη πλευρά, υπερκέρασε για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό σε δημοτικότητα, έστω και με το αναιμικό 0,4%.)
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ένα εκρηκτικό κοκτέιλ απαισιοδοξίας, απογοήτευσης, φόβου και οργής. Η ελληνική κοινωνία «βράζει». Και, δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις και ιδίως τα δύο «μεγάλα» κόμματα αδυνατούν να αφουγκρασθούν τα μηνύματά της. Εξακολουθούν να λειτουργούν, να κινούνται και να συμπεριφέρονται με όρους της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων και της καρέκλας σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, την ίδια στιγμή που το εθνικό μας «όχημα» κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τον γκρεμό... Εικόνα ιδιότυπου πολιτικού αυτισμού...
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ των Ελλήνων είναι η εθνική συνεννόηση. Και το δείχνουν, το «φωνάζουν» για την ακρίβεια, με όλους τους τρόπους! Το 62,8% ζητά συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σε ένα νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και τα καλεί να διαπραγματευθούν μεταξύ τους και στη συνέχεια με την τρόικα. Συμφωνούν ακόμη και οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 51%! Και, βέβαια, μόνον τυχαίο δεν είναι ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν «βλέπει» πλέον ποσοστά αυτοδυναμίας, ούτε ότι η επόμενη Βουλή θα έχει από έξι έως οκτώ κόμματα.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ «σπρώχνουν», με όλους τους τρόπους, τους πολιτικούς αρχηγούς στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεννόησης. Ας ελπίσουμε ότι και εκείνοι, με τη σειρά τους, θα αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματά τους και θα ανταποκριθούν σε αυτά, έστω και καθυστερημένα. Διαφορετικά, σύντομα το πολιτικό μας σύστημα θα... σαλπίσει «ισπανική υποχώρηση», απέναντι στην έκρηξη οργής των «Indignados», των αγανακτισμένων δηλαδή, που θα ξεχυθούν, αλά Μαδρίτη, σε δρόμους και πλατείες. Και τότε θα είναι αργά! Πολύ αργά...
«Συμμορία» της... δεκάρας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου