«Εισβολή» με την ανοχή της κυβέρνησης στον χώρο της ανεξάρτητης -στα χαρτιά, όπως αποδεικνύεται- Δικαιοσύνης έκανε χθες (Παρασκευή 30/9) κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο επισκέφτηκε τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων!
Τρεις άνδρες και μία γυναίκα, εκπρόσωποι των δανειστών μας, ζήτησαν αναλυτικό... ραπόρτο από τους Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς σχετικά με τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και τις εγκαταστάσεις μηχανογράφησης.
Η προκλητική παρουσία των εκπροσώπων της τρόικας στην Ευελπίδων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλου, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου ωμή παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία της οποίας αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά», από μία «ομάδα ανθρώπων “έξωθεν” προερχόμενη, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση», και κάλεσε τους δικαστές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι τέτοιες ενέργειες φέρνουν στο μυαλό το μετεπαναστατικό παρελθόν της Ελλάδας και την εγκατάσταση από τις τότε μεγάλες δυνάμεις του Βαβαρού νομομαθούς Μάουρερ, ο οποίος υπέγραψε, χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο, τη διαταγή σύλληψης του Κολοκοτρώνη.
«Κρούουμε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες που αναμένεται να έχουν παρεμβάσεις όπως η σημερινή, καλώντας κάθε αρμόδιο φορέα να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες της στάσης και των πράξεών του και δηλώνοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα πρωτοστατεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, την αποφυγή εκτροπών και την προστασία εν τέλει των συμφερόντων των πολιτών. Οι Έλληνες δικαστές οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει ο κ. Αδαμόπουλος.
Στα δικαστήρια, το κλιμάκιο της τρόικας αρχικά είχε συνάντηση με την ηγεσία του Πρωτοδικείου και το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία ζήτησαν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και ενημέρωση για τις εγκαταστάσεις της μηχανογράφησης. Όπως ενημερώθηκαν, υπάρχει σε εξέλιξη στο Πρωτοδικείο πιλοτικό πρόγραμμα για την ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων (fast lane). Αργότερα, και αφού αποχώρησαν από τα δικαστήρια, είχαν συνεργασία, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με αντικείμενο τη γρήγορη εκδίκαση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Όταν οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιλήφθηκαν την παρουσία τους, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον υπουργό.
Βάσω Παλαιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου