Η έξοδός της μπορεί να είναι όμως μόνο προσωρινή, δηλώνει στο «Spiegel» ο οικονομολόγος καθηγητής του Harvard...
Ο Κένεθ Ρογκόφ δήλωσε στο SPIEGEL : «Για να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστικότερη, οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν στο μισό. Κάτι τέτοιο όμως είναι πολιτικά ανεφάρμοστο». Όσο περισσότερο συρρικνώνεται η οικονομία, τόσο μεγαλώνουν οι πιέσεις στους πολιτικούς να βάλουν ένα τέλος στον τρόμο.
Ο Ρογκόφ συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει «ένα είδος sabbatical από το ευρώ» και να εγκαταλείψει για μερικά χρόνια την ΟΝΕ. Για να σωθεί το ευρώ, ο Ρογκόφ τάσσεται εξάλλου υπέρ της ταχείας μετεξέλιξης της νομισματικής ένωσης σε πολιτική. Όπως δήλωσε: «Η νομισματική ένωση χρειάζεται μια κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός Υπ. Οικονομικών, ο οποίος πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιβάλει σε ευρεία κλίμακα δικούς του φόρους και να δαπανά επίσης τα χρήματα». Εκτός αυτών, θα πρέπει να σταματήσει η τακτική του «λίγο-λίγο» στην επιβολή ρυθμίσεων για τη λειτουργία των τραπεζών, επεσήμανε ο ίδιος.Ο Κένεθ Ρογκόφ δήλωσε στο SPIEGEL : «Για να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστικότερη, οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν στο μισό. Κάτι τέτοιο όμως είναι πολιτικά ανεφάρμοστο». Όσο περισσότερο συρρικνώνεται η οικονομία, τόσο μεγαλώνουν οι πιέσεις στους πολιτικούς να βάλουν ένα τέλος στον τρόμο.
Τέλος, ο Ρογκόφ τάχθηκε κατά των ευρωομολόγων, λέγοντας: «Στην τωρινή κατάσταση, τα κοινά ομόλογα όλων των χωρών της νομισματικής ένωσης θα αποτελούσαν την απόλυτα εσφαλμένη απάντηση. Πώς θα αμυνθεί η Γερμανία, αν ο γάλλος Υπ. Οικονομικών δεν ασκεί καλή οικονομική διαχείριση;». Τα ευρωομόλογα θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης το νωρίτερο μόλις υλοποιηθεί η πολιτική ένωση, τόνισε ο Ρογκόφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου