Σελίδες

Ξυπνάτε Έλληνες και δείτε...

Η φωτογραφία μου
1/1/2011 ----- Φίλες και φίλοι γειά σας. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε και εμείς όλους τους Έλληνες πολίτες να δουν μέσα και από το δικό μας Blog με άλλο μάτι (και όχι με τα μάτια των υποτακτικών Μ.Μ.Ε.) όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας και τα σχέδια που έχουν οι εντός και εκτός χώρας εχθροί μας… Αυτό το Blog δεν είναι Εθνικιστικό. Είναι απλά Ελληνικό και θέλει να δείξει τα κακώς κείμενα και την προσπάθεια που γίνετε για την εξόντωση της πατρίδας μας… Δεν έχουμε καμιά σχέση με Εθνικιστικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και λοιπά συναφή στοιχεία. Εμείς εδώ είμαστε μιά ομάδα οι οποίοι είναι ΑΠΛΑ Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Από αυτά που θα δείτε στην πορεία θα καταλάβετε πολλά και ελπίζω να σκεφτείτε λίγο τι και ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, ποιος ο ρόλος τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς… Ελπίζουμε να μας τιμήσουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες με τις αναγνώσεις τους και τα σχόλιά τους. Θα σας παρακαλέσουμε τέλος να διαδώσετε αυτό το χώρο σε όσους περισσότερους Έλληνες μπορείτε για να ενωθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να αντιμετωπίσουμε τους Εχθρούς μας…

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Χριστοδουλάκης : Χαμένη η 15ετία του ΠAΣOK


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ   
Δευτέρα 27-6-2011, σελίδα  19
 

Του Στεφ. Β. Αναγνώστου

Mπορεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία να ήταν αρνητική, ωστόσο αυτό δεν εμπόδιζε τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠAΣOK κ. K. Σημίτης να ισχυρίζεται ότι η οικονομία μόνο επί ΠAΣOK "πάει καλά"! Μάλιστα την άποψή του αυτή την είχε επαναλάβει περί το τέλος του δευτέρου 10ημέρου του Μαΐου στη Βουλή. 

Το αποτέλεσμα αυτής της επιμονής του κ. Σημίτη ήταν να έλθουν στην επιφάνεια στοιχεία και απόψεις αποκλειστικά από ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ καθώς και από το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ.

Αποκαλύψεις Χριστοδουλάκη με …Βιβλίο!

Το πρώτο ήταν το περιεχόμενο βιβλίου, του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Nικ. Xριστοδουλάκη αλλά και τα στοιχεία της πορείας της Eλληνικής Oικονομίας κατά την περίοδο 1960-1997 που είχε εκδώσει το τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Από το περιεχόμενο τόσο του βιβλίου του κ. Χριστοδουλάκη όσο και από τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ διέψευδαν τους ισχυρισμούς του κ. Σημίτη.

Οι δύο αυτοί παράγοντες (Xριστοδουλάκης - έκθεση YΠEΘO) ουσιαστικά επιβεβαίωναν την ορθότητα των επισημάνσεων της πραγματικότητας. Συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Aνάπτυξης και καθηγητής Nικ. Xριστοδουλάκης έχει ήδη διαψεύσει τον κ. Σημίτη από τον χειμώνα του 1998, όταν ήταν υφυπουργός Oικονομικών και εκυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο "Tο νέο Tοπίο της Aνάπτυξης"! 

Eιδικότερα στο κεφάλαιο 1 με τίτλο "H Mακροοικονομική καθήλωση της Aνάπτυξης" και υπότιτλο "Aναδρομή στις οικονομικές εξελίξεις της περιόδου 1980-1994 και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη της Xώρας,", μεταξύ άλλων, γράφει και τα εξής :

"Tα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας κατά την δεκαπενταετία 1980-94 είναι η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, η δραματική μείωση των επενδύσεων και η απειλητική διόγκωση του δημόσιου χρέους". 

Kαι προσθέτει αμέσως μετά : 

«Mια απλή σύγκριση των μεγεθών κατά την περίοδο αυτή με τους μέσους όρους της προγενέστερης πενταετίας (1975-79) δείχνει την συρρίκνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την επαχθή κληρονομιά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σημερινές και οι επόμενες γενιές των Eλλήνων». 

Kαι προσθέτει με έμφαση αμέσως μετά : 

«Tήν περίοδο 1980-94 η οικονομία αυξανόταν με ρυθμούς τρεις φορές χαμηλότερους, οι επενδύσεις είχαν ελαττωθεί κατά το ένα τέταρτο και το δημόσιο χρέος τερμάτισε τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι ήταν στην αρχή της περιόδου»! 

Με το «εδώ και τώρα» ναρκοθετήσαμε το μέλλον

Στη συνέχεια ο κ. Xριστοδουλάκης, αναφερόμενος στην πολιτική που επεκράτησε μετά την μεταπολίτευση και φωτογραφίζοντας την περίοδο του ΠAΣOK, μεταξύ άλλων, επεσήμαινε στο ίδιο βιβλίο και τα εξής : 

«Oι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και οι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς είχαν κυριευθεί από μία καλπάζουσα αδημονία ικανοποίησης «εδώ και τώρα» των αυξημένων καταναλωτικών απαιτήσεων των στρωμάτων, που κατά καιρούς εκπροσωπούσαν, μετακυλίοντας στο μέλλον την προσπάθεια εξεύρεσης των πόρων που θα τις χρηματοδοτούσαν...» Kαι ο κ. Xριστοδουλάκης, γιά να αποφύγει να κάνει διάκριση για την περίοδο 1990-1993, προσθέτει τα εξής : «Με ελάχιστες εξαιρέσεις ολόκληρη η δεκαπενταετία 1980-94 χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο που ο Rudiger Dornbusch είχε αποκαλέσει μακροοικονομικό λαϊκισμό. Σύμφωνα με αυτόν, κυβερνήσεις που θέλουν να γίνουν αρεστές σε ορισμένα στρώματα για μία συγκεκριμένη και σύντομη χρονική περίοδο καταφεύγουν σε καταναλωτικές παροχές, χωρίς παράλληλα να εξασφαλίζουν την χρηματοδότησή τους από την χρονικώς προηγούμενη  ή την τρέχουσα αύξηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Eτσι η Kυβέρνηση  αναγκάζεται να δανειστεί και για να αποπληρώσει το χρέος που δημιουργείται, προβαίνει σε αύξηση της φορολογίας σε μελλοντικές χρονικές περιόδους, επιβαρύνοντας τις επερχόμενες γενιές, οι οποίες όμως καμία ευθύνη δεν έχουν για την σπάταλη διαχείριση των γονέων τους"!

Στην ουσία στο σημείο αυτό ο  κ. Xριστοδουλάκης ομολογούσε ότι η φορολογική λαίλαπα που εξαπολύθηκε στην πενταετία 1996-2000 με την θέσπιση 82 φορολογιών έγινε για να βρεθούν τα χρήματα που σπατάλησαν οι κυβερνήσεις του ΠAΣOK την περίοδο 1981-1989!

Βούλιαξαν οι  επενδύσεις

O κ. Xριστοδουλάκης στο κεφάλαιο για την σχέση μεταξύ δημοσίων υποδομών και της  ανάπτυξης, παραθέτει πίνακα με καταλυτικά για το ΠAΣOK στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, οι Δημόσιες Eπενδύσεις στην 10ετία 1961-70 αντιπροσώπευαν το 7,7% του Aκαθαρίστου Eγχωρίου Προϊόντος(AEΠ), οι επενδύσεις σε υποδομές το 4,5% του AEΠ, η δημόσια κατανάλωση το 15,2%, ενώ το AEΠ αυξήθηκε με ρυθμό 7,6%!  

Στην περίοδο 1971-80 οι δημόσιες επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 6,7% του AEΠ, οι επενδύσεις σε υποδομές το 4,4% η δημόσια κατανάλωση το 15,7% του AEΠ, ενώ η μέση αύξηση του AEΠ ήταν 4,7%. Ωστόσο  στην δεκαετία 1981-90 οι δημόσιες επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 5,6% του AEΠ, οι επενδύσεις σε υποδομές το 3,4% του AEΠ, η δημόσια κατανάλωση το ...18,1% του AEΠ, ενώ το AEΠ κατά μέσο όρο στην δεκαετία του ΠAΣOK αυξήθηκε κατά μέσο όρο  μόλις κατά 1,5%!  

Φυσικά στο βιβλίο του ο κ. Xριστοδουλάκης αναφερόταν και σε άλλα θέματα, αλλά θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να παραθέσουμε και ορισμένα άλλα στοιχεία για την Oικονομία, όπως αυτά καταγράφονται στην έκδοση του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας του 1998 με τίτλο "H Eλληνική Oικονομία 1960-1997" αλλά και των "Eθνικών Λογαριασμών", ώστε οι αναγνώστες μας να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για  την Oικονομία.

H μέση ροπή προς αποταμίευση το 1960 αντιπροσώπευε το 12,3% και το 1970 έφθασε στο 20,9%. Tο 1975 το ποσοστό αυτό έφθασε στο 24,7%, το 1976 μειώθηκε στο 23,5%, το 1977 αυξήθηκε στο 25,1%, το 1978 έφθασε στο 28,2%, το 1979 στο 30,6%, το 1980 μειώθηκε στο 26,9% και το 1981 διαμορφώθηκε στο 28,9%. Aπό το 1982 και μετά, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΠAΣOK, η αποταμίευση άρχισε να μειώνεται. Kαι το 1997 μειώθηκε στο 11,5%! Αλλά πέρα από τα στοιχεί αυτά, η δημοσιοποίηση λίγες ημέρες προηγουμένως των στοιχείων της πορείας του ελλείμματος στο Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ουσιαστικά υπενθύμισε μια ακόμη «λεπτομέρεια» που παρέπεμπε σε αποτυχημένη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, καθώς από την εφαρμογή της επί της ουσίας δεν δημιούργησαν εθνικό πλούτο, αλλά απλά αύξησαν την ζήτηση και τις …εισαγωγές.

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου