
«Διέψευσε»... επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις με τους Τούρκους για τη μείωση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 μίλια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.Ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου ως το 2004 και συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM αντέκρουσε μεν τους ισχυρισμούς του πρώην πρέσβη της Τουρκίας Ντενίζ Μπολούκμπασι ότι επί θητείας Παπανδρέου η Ελλάδα είχε δεχτεί να μην επεκτείνει σε ορισμένες περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όμως παραδέχτηκε ότι γίνονταν συζητήσεις, αλλά δεν υπήρχε καμία συμφωνία, όπως σημειώνει σε σχετικό τηλεγράφημα και το κρατικό ΑΠΕ. Κατά τον κ. Μπεγλίτη, στις συζητήσεις αυτές μοναδικός στόχος της Αθήνας ήταν η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
«Μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει, τίποτα δεν είχε συμφωνηθεί» υποστήριξε ο υπουργός (και στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου) στη συνέντευξή του, για να προσθέσει ότι «γίνονταν ασφαλώς διερευνητικές επαφές και απανωτοί κύκλοι διερευνητικών επαφών». Σημειώνεται πάντως ότι ούτε ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης έκανε λόγο για συμφωνία. Αντιθέτως, αποκάλυψε ότι γίνονταν συζητήσεις οι οποίες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ο κ. Μπεγλίτης, αναφερόμενος επίσης στα όσα υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, επικαλούμενος σχετικό εδάφιο από το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη «Πολιτική για μία δημιουργική Ελλάδα», όπου έλεγε ότι οι δύο χώρες είχαν φτάσει «μία ανάσα» πριν από τη συμφωνία, υποστήριξε ότι «το “μία ανάσα” είναι μία υποκειμενική αξιολόγηση και εκτίμηση. Υπήρχαν πολλά θέματα ανοιχτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 ουσιαστικά, γιατί αρχές Μαρτίου του 2004 έγιναν εκλογές. Είχαμε πολλά αδιευκρίνιστα θέματα και βεβαίως από την πλευρά της Τουρκίας ετίθεντο με μονομερή τρόπο πολλά αιτήματα, τα οποία δεν γίνονταν δεκτά από τη δική μας πλευρά».
Για το ίδιο θέμα των αποκαλύψεων του Τούρκου διπλωμάτη, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, με τη σειρά του, με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή, χαρακτήρισε «ξαναζεσταμένο φαγητό» τον θόρυβο γύρω από τα λεχθέντα από τον Τούρκο πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπολούκμπασι. Πρόσθεσε επίσης ότι καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της Ν.Δ., δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συμφωνία, καθώς και ότι δεν δέχεται να αμφισβητεί κανείς τον πατριωτισμό οποιουδήποτε κόμματος ή πολιτικού, «αδειάζοντας» έτσι εμμέσως τον προκάτοχό του Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν έτοιμος να έλθει σε συμφωνία με την Τουρκία για παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια, με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη από την Αγκυρα της τακτικής περί γκρίζων ζωνών.
Ένα βήμα πίσω για την αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς
Να μαζέψει τα «απόνερα» που προκάλεσε ο θόρυβος για την ουσιαστική προαναγγελία της αύξησης της θητείας στον Στρατό Ξηράς, την οποία έκανε την περασμένη εβδομάδα, ρίχνοντας την ευθύνη για τη «μονόπλευρη ανάδειξη των λεχθέντων μου», όπως τόνισε, στον εύκολο στόχο, δηλαδή τον Τύπο, επιχείρησε χθες, με νέα του συνέντευξη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Π. Μπεγλίτης έκανε ουσιαστικά ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο αν αποτύχουν όλα τα άλλα μέτρα που συζητούνται.
Ο κ. Μπεγλίτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα (Real FM), μεταξύ άλλων, αφού κατηγόρησε τη Ν.Δ. για τη μείωση της θητείας, ξεχνώντας όμως να κατηγορήσει και τον πρώην ΥΕΘΑ του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος εν μία νυκτί μείωσε τη θητεία κατά ένα ολόκληρο εξάμηνο, τόνισε ότι «αν αποτύχουν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που εξετάζονται, όπως ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ε.Δ., μέσα από συγχωνεύσεις στρατοπέδων, μέσα από την ενίσχυση και την ισχυροποίηση των στρατιωτικών μας σχηματισμών, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά τους [...] θα δούμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος τι άλλες επιλογές έχουμε». «Ανάμεσα στις επιλογές αυτές είναι και η σχετική αύξηση της στρατιωτικής θητείας», είπε, αρνούμενος να δεσμευτεί και στον χρόνο αύξησης της θητείας.
Για το θέμα αυτό σχετικές ανακοινώσεις εκδόθηκαν από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ αναφέρθηκε γενικότερα στο θέμα του προσανατολισμού των Ε.Δ. προς ΝΑΤΟϊκές αποστολές, μία πολιτική «που θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για τους στρατευμένους», ενώ ο ΛΑΟΣ κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τον παραλογισμό των περασμένων χρόνων, όπου «αύξαναν τους εξοπλισμούς και μείωναν τη θητεία», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου