O Ουμπέρτο Έκο πιθανώς δεν είχε προβλέψει την πιθανότητα σε περίοδο ύφεσης όλες οι μεγάλες ειδήσεις να βγαίνουν μόνο τον Αύγουστο. Τουλάχιστον όμως σε επίπεδο σημειολογίας –που είναι και το αντικείμενο του- θα είχε να κάνει κάποιες παρατηρήσεις. Επίσης, ως εισαγωγική παρατήρηση θέτουμε την πιθανότητα δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, τελικά να έχουν κάποια εκλεκτική συγγένεια.
Η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίσθηκε από μία παραίτηση- βόμβα, ενός ανθρώπου, που, όπως συνηθίζουμε να λέμε, βρισκόταν στο στενό κύκλο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Ως αιτία και αφορμή παρουσιάστηκε η μη διακριτή διοικητική οντότητα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σε κάθε περίπτωση, η μη ύπαρξη αντικειμένου είναι προφανής λόγος παραίτησης κάθε Υπουργού.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστή η συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, οι οποίες και κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό.
Αν αφήνει κάτι πίσω της η θητεία Παμπούκη σε υπουργικούς θώκους, είναι η συνεχείς προσπάθειες του να φέρει στη χώρα ξένες επενδύσεις. Οι πρωτοβουλίες είχαν επικεντρωθεί στο Κατάρ και την πιθανότητα να επενδύσει το κρατικό fund της αραβικής χώρας στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Αν δεν είναι ειρωνεία της τύχης η παραίτηση Παμπούκη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανακοίνωση του μεγάλου deal, ενδέχεται να σχετίζεται. Ο πρώην υπουργός να ήταν το πρόσωπο κλειδί στη συμφωνία, πείθοντας τους Καταριανούς να γίνουν οι μεγαλομέτοχοι στο νέο τραπεζικό σχήμα. Βλέποντας όμως τις «δάφνες» της επιτυχίας να τις παίρνουν άλλοι (και πρώην φίλοι και στενοί συνεργάτες του) και έχοντας «φορτώσει» από διάφορες δυσλειτουργίες και προβλήματα, να θέλησε να αποχωρήσει, πριν καν ανακοινωθεί το deal και αφού είχε «κλειδώσει» η συμφωνία.
Από την πλευρά του το πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχουν τέτοιου τύπου παραιτήσεις στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, αλλά και ευρύτερα στην κοινή γνώμη, είναι βέβαιο ότι απευχόταν μια τέτοια εξέλιξη και ίσως δεν τη φανταζόταν καν σε μία τόσο δύσκολη πολιτικά στιγμή για την Κυβέρνηση. Ρίψασπις λοιπόν χαρακτηρίζεται ανοιχτά ο Χάρης Παμπούκης, από τους πρώην συναδέλφους του. Το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων (στα όρια των προσωπικών επιθέσεων) του Σαββατοκύριακου, στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, ασφαλώς και δεν είναι άσχετο με τη γνώμη των κυβερνητικών παραγόντων.
Άρα καταλήγουμε σε ένα απλοϊκό, ίσως όμως πολύ εύστοχο συμπέρασμα, ότι κάποιος από τους δύο υπήρξε αχάριστος. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν προς την πλευρά Παμπούκη. Ενδεχομένως να μη μάθουμε και ποτέ. Οι εξ’ απορρήτων σχέσεις άλλωστε καλύπτονταν πάντα από ένα πνεύμα κατοπινής εχεμύθειας…
Μ.Ο.
Άσχετο : Όπως διαβάζουμε, την περασμένη Τρίτη το βράδυ ο εμίρης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας στον Αστέρα Βουλιαγμένης όπου συζήτησαν για τις μελλοντικές επενδύσεις του ζάμπλουτου ηγέτη στην περιοχή του Ελληνικού αλλά και γενικότερα για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου