Διάφορες ομάδες διοικούν τη χώρα την ώρα που η τρόικα ζητεί γην και ύδωρ...
Αμφισβήτηση εκτός της χώρας, αμφισβήτηση και εντός. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του τα τελευταία 24ωρα δείχνουν αδύναμοι να ελέγξουν την κατάσταση. Είμαστε σε μια ακυβέρνητη πολιτεία; Για την Ελλάδα και το πώς πρέπει να «σωθεί» ή να τιμωρηθεί μιλούν οι ξένοι. Μιλούν με τρόπο ταπεινωτικό, εξετάζουν αν πρέπει να μείνουμε ή να φύγουμε από το ευρώ, αν θα μας δώσουν άλλα χρήματα με αντάλλαγμα γη και δημόσια περιουσία.
Στην Ελλάδα, οι υπουργοί ασχολούνται με τη… διαδοχή, αμφισβητούν εμμέσως τον πρωθυπουργό και την ίδια την κυβέρνηση, διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση στην κούρσα της διαδοχής.
Τη χώρα διοικούν διάφορες ισχυρές ομάδες της υψηλής ιεραρχίας του Δημοσίου, καθορίζοντας αποφάσεις και την πρακτική εφαρμογή τους.
Και η τρόικα ζητεί γην και ύδωρ προκειμένου να συνεχίσει να… ασχολείται μαζί μας.
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, η κατάσταση είναι δυσκολότερη απ’ ό,τι ήταν στις 5 Μαΐου του 2010.
Η αξιοπιστία του Γιώργου Παπανδρέου έχει πληγεί στο εξωτερικό, κυρίως επειδή στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα από τα συμφωνηθέντα. Το γυαλί της καλής συνεννόησης της Ε.Ε. με τον πρωθυπουργό φάνηκε να ραγίζει από το Μάρτιο λόγω των της ιστορίας της εκποίησης ή αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έως τα 50 δισ. ευρώ. Τα όσα η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα τα αρνήθηκε με τις πρώτες διαμαρτυρίες. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα φέρει συνταγματική ρύθμιση για να πουληθεί δημόσια γη. Οι τροϊκανοί άρχισαν να κοιτάζουν περίεργα τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι διαρροές για τα λεγόμενα του Στρος-Καν στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι έδειξαν ότι το ΔΝΤ και οι τροϊκανοί άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από τον Γ. Παπανδρέου. Το στοιχείο που ανησύχησε τους πάντες σε Ε.Ε. και ΔΝΤ είναι η μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων. Η υστέρηση εσόδων έδειξε ότι το πρόγραμμα δεν προχωρά και γι’ αυτό πολλαπλασιάστηκαν οι σκέψεις για αναδιάρθρωση συγχρόνως με τις φωνές που προτείνουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της αμφισβήτησης, ήρθε το κλιμάκιο (τεχνοκράτες χωρίς τους επικεφαλής) της τρόικας για τον επανέλεγχο ενόψει και της 5ης δόσης του δανείου.
Η Έκθεσή τους ήταν καταπέλτης για την κυβέρνηση. Αμφισβητήθηκαν οι προθέσεις της να προχωρήσει στα συμφωνηθέντα, προστέθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι στο Δημόσιο το πάρτι συνεχίζεται. Το παράδειγμα των μισθών στα ΕΛ.ΠΕ. είναι μόνο μία ένδειξη των όσων απαξιωτικών έγραψαν οι τροϊκανοί. Η διαρροή αυτής της εικόνας στους μεγάλους επενδυτικούς οίκους έφερε τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας στις αγορές στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας.
Και ήρθε το Λουξεμβούργο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πήγε (ή τον κάλεσαν μικρή σημασία έχει) στη συνάντηση, βρέθηκε μπροστά σε ένα κλίμα που είχε να δει από τις αρχές του 2010. Ο Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός: Λεφτά δεν έχει, εκτός αν δώσετε γη και αξίες που ανήκουν στο Δημόσιο. Για να πάρετε δε την επόμενη 5η δόση, πρέπει να προχωρήσετε σε απολύσεις στο Δημόσιο και να περιορίσετε το κόστος λειτουργίας. Πριν καλά-καλά φτάσει στη συνάντηση ο κ. Παπακωνσταντίνου, είχε δει το «Σπίγκελ» να προαναγγέλλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Επικρίσεις από τους Ευρωπαίους
Ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν ασχολείται με τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι δεν μπορεί αν επιβάλει τα μέτρα και ότι απλώς ασχολείται με το να παρακαλά νέο δάνειο.
Και στο εσωτερικό οι υπουργοί εμφανίζονται πλέον να διαπιστώνουν τις αδυναμίες της διακυβέρνησης, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι επισημάνσεις είναι εύστοχες, ανεξαρτήτως πολιτικής στόχευσης.
Ο Α. Λοβέρδος, έχοντας διαπιστώσει το κλίμα στην τρόικα, μίλησε πρώτος, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Η Άννα Διαμαντοπούλου ακολούθησε την ίδια μέρα.
Ο Δ. Ρέππας τόνισε ότι δεν έχει νόημα να ασχολιόμαστε με δάνεια αν δεν επιλύονται τα προβλήματα στη χώρα, αν δηλαδή η κυβέρνηση δεν εργάζεται γι’ αυτό.
Για να ακολουθήσει ο Ε. Βενιζέλος με την σκληρή επισήμανση: «Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας». Η επεξηγηματική που έδωσε (εννοώ την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και την τοπική αυτοδιοίκηση) δεν αλλάζει την ουσία της αρχικής δήλωσης.
Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτής της τραγικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα.
Ο Στ. Ψυχάρης έγραψε ότι χρειάζονται καθαρές λύσεις, λέγοντας ότι η σημερινή κατάσταση θυμίζει το 1965.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να αλλάξει πορεία ή θα επαληθευθούν οι προφητείες περί εκλογών ή και περί αντικατάστασης του… Μπαν Κι Μουν τον Αύγουστο;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου