Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει και μέσα στην κυβέρνηση για το θέμα του δημοψηφίσματος.
Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικράτησε στην επτάωρη και πλέον συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, με συγκρούσεις μεταξύ υπουργών, για να καταλήξουν τελικά στις τρεις το πρωί στην απόφαση για επίσπευση του δημοψηφίσματος, αμέσως μόλις διαμορφωθούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας στήριξης.
Υιοθετήθηκε έτσι μερικώς η αρχική θέση των τριών (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης), που φέρονται να επιθυμούσαν, εφόσον επέμενε ο πρωθυπουργός, να γίνει εντός 20 ημερών (!).
Στον αέρα κόντεψε να τιναχτεί η συνεδρίαση από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση του Γ. Ραγκούση. «Να κρατήσουμε ανοιχτό το αν και πότε θα γίνει δημοψήφισμα» είπε, καθώς «αν πέσουμε, θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά, ενώ, αν χάσουμε στο δημοψήφισμα, θα έχουμε κακό τέλος». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο λαός το βλέπει ως «αμυντική κίνηση» και υποστήριξε ότι έτσι «συνομολογούμε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής μας». Απαντώντας ο Σ. Ξυνίδης υποστήριξε ότι «αν υπάρχουν υπουργοί που έχουν τέτοιες φοβίες, να σκεφτούν την παραίτηση», κάνοντας λόγο για «μεταφυσικές ανησυχίες» που πρέπει να προσγειωθούν, για να του ανταπαντήσει ο κ. Ραγκούσης ότι είναι ακόμα εκεί και τον ακούει, και εκείνον να σημειώνει ότι «χαίρεται που είναι εκεί»... Στο θέμα της απονομιμοποίησης αντέδρασε ο Ηλ. Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι τελευταία γίνεται απόπειρα απονομιμοποίησης των δημοκρατικών θεσμών, με γιαουρτώματα κ.τ.λ., ενώ ότι «τώρα κάποιοι λένε για νομιμοποίηση» σημείωσε ο Ν. Σηφουνάκης, θυμίζοντας ότι ο ίδιος ζητούσε εκλογές από τον Μάρτιο του 2010 ως το 2011 για τη νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και έβρισκε τότε ευήκοα ώτα μόνο στον Χ. Καστανίδη.
Τη θέση του για το δημοψήφισμα διαχώρισε από την ψήφο εμπιστοσύνης ο Αν. Λοβέρδος, που, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ζήτησε «να σταθμίσετε τους όψιμους υποστηρικτές σας από αυτούς που είναι μόνιμοι και σταθεροί», φωτογραφίζοντας -κατά συναδέλφους του- τον Ευ. Βενιζέλο. Ο ίδιος, που προ εβδομάδων στοχοποιούσε τους δημοσίους υπαλλήλους, ζήτησε τώρα «να σταματήσουμε να συκοφαντούμε τις κοινωνικές ομάδες», καθώς και «να μην υπάρχουν αγριότητες έναντι των βουλευτών που διαφωνούν». Με το δημοψήφισμα διαφώνησε, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα, που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια, σε δημοψήφισμα», τονίζοντας ότι το ένα σκέλος της απάντησης οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ... Τις επιφυλάξεις της για τη σκοπιμότητά του στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία εξέφρασε η Αννα Διαμαντοπούλου, επιμένοντας ότι η σχετική απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή, για να της απαντήσει ο Χ. Καστανίδης ότι «ο ηγέτης έχει δικαίωμα να αποφασίζει στα δύσκολα»...
Πρόταση για σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με τοποθετήσεις βουλευτών ώστε «να πάρουν τις αποφάσεις» έκανε ο Κ. Σκανδαλίδης, κάτι που στήριξε η Φώφη Γεννηματά και έχει ούτως ή άλλως δρομολογηθεί. Ο ίδιος εξέφρασε την ενόχλησή του για τον «αιφνιδιασμό», τονίζοντας ότι «έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί». Οτι «προχωρήσαμε σε άκαιρες ρήξεις, αντί των παρεμβάσεων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά» είπε ο Μ. Παπαϊωάννου. Για «δημοκρατική εκτροπή» μίλησε ο Π. Μπεγλίτης, στηρίζοντας την πρωθυπουργική επίθεση στα «συμφέροντα», ενώ για παρασκήνιο μίλησε ο Χρ. Παπουτσής. «Και στην αποστασία και στη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση υπήρχε παρασκήνιο και τώρα υπάρχει, αλλά με το δημοψήφισμα τους χαλάσαμε τα σχέδια» είπε. «Όποιος έχει δημοψήφισμα κατά του δημοψηφίσματος να μας το πει» είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ υπέρ της πρωθυπουργικής απόφασης τάχθηκαν Γ. Παπακωνσταντίνου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Δ. Ρέππας, που υπερθεμάτισε λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός».
Μαριτίνα Ζαφειριάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου