Ο νέος διοικητής της Ελλάδας έρχεται στην Αθήνα και από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής να παραδώσει άνευ όρων τη χώρα στον εκλεκτό των Βρυξελλών. Η Ελλάδα αποκτά πλέον «καγκελάριο» με υπερεξουσίες, που θα λειτουργεί πάνω από τον Γιώργο Παπανδρέου, και «μίνι υπουργικό συμβούλιο» με ξένους τεχνοκράτες μπάστακες (κατά Σκανδαλίδη), που θα παίζουν man to man τους Ελληνες υπουργούς.
Το σχέδιο για περιορισμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας μπαίνει σε απόλυτη εφαρμογή στην προσπάθεια να προχωρήσει η «φιλετοποίηση» της χώρας και να ξεπουληθεί ο εθνικός πλούτος σε τιμή ευκαιρίας με τη μέθοδο fast track («ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε»). Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν είναι δανειακή σύμβαση, γι' αυτό και δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, άρα δεν χρειάζεται να περάσει καν από τη Βουλή! Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα... γλιτώσει τις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων πολιτών και ταυτόχρονα θα αποφευχθούν νέοι κραδασμοί, διαγραφές και αποχωρήσεις βουλευτών, που θα αρνηθούν να ψηφίσουν μια ακόμη ύποπτη συμφωνία.
Το ωραίο είναι ότι η «υπερκυβέρνηση» που μας επιβάλλουν οι δάνειες δυνάμεις χαρακτηρίζεται δύναμη κρούσης (task force), όπως ακριβώς τα χτυπήματα από τις ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες που επιτίθενται κατά επιλεγμένων στόχων.
Τον ρόλο του «καγκελαρίου» αναλαμβάνει να παίξει ο Χορστ Ράιχενμπαχ, που θα δίνει απευθείας αναφορά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και σε δεύτερο βαθμό στον επίτροπο Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με τις άνωθεν εντολές που του έχουν δοθεί ο κ. Ράιχενμπαχ και οι συνεργάτες του θα εισηγούνται στους υπουργούς τις πολιτικές τους, θα προτείνουν νόμους και ρυθμιστικά πλαίσια, θα προχωρούν σε διοικητικά μέτρα, ενώ καμία αλλαγή δεν θα γίνεται χωρίς την έγκριση της υπερκυβέρνησης. Ο ρόλος τους επίσης θα είναι ελεγκτικός, ενώ θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως αλάρμ της ανώτατης μνημονιακής αρχής σε περίπτωση που η κυβέρνηση παρακούει τις εντολές.
Τέλος θα μπορεί να προτείνει και απολύσεις, καθώς μια ακόμη από τις αρμοδιότητες της ομάδας του θα είναι να καθορίζει το είδος της τεχνικής βοήθειας που χρειάζεται κάθε τομέας της δημόσιας διοίκησης, το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, το κόστος για την παροχή τεχνικής βοήθειας, το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τα χρονοδιαγράμματα.
Τα «διοικητήρια» θα είναι δύο, ένα στη Αθήνα και ένα στις Βρυξέλλες, ενώ σε αυτό της χώρας μας θα ενταχθούν όλοι οι κοινοτικοί που είναι αποσπασμένοι στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένοι σε υπουργεία και οργανισμούς. Ο κ. Παπανδρέου έφτασε πλέον στο κατώτατο σκαλί της υποτέλειας. Αλλο δεν έχει...
Νίκος Ελευθερόγλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου